Aantal inwoners: 4.011.582 (december 2014)
BBP: 127,61 miljard euro (2014)
Belangrijkste industrieën: chemische industrie, farmaceutische industrie, automobielindustrie
Werkloosheid: 5,5% (februari 2016)
De SPD en de CDU gaan samen aan kop in de peilingen in Rijnland Palts. Langere tijd had de CDU een voorsprong op de SPD, maar nu de verkiezingen naderen gaan beide partijen gelijk op.
Verwachting 2016
Voor het eerst sinds lange tijd in de geschiedenis van Rijnland-Palts leek het erop dat de CDU zou afstevenen op een overwinning. De SPD had vorige maand namelijk nog een achterstand; uit de peilingen bleek dat ze 6% achterliepen op de CDU. De SPD heeft de laatste weken echter een behoorlijke inhaalslag gemaakt en het verschil verkleind tot 2%. Volgens de laatste verwachtingen is het verschil zelfs verder afgenomen tot minder dan 1%. De AfD staat, met een flinke achterstand op de SPD, op een stabiele derde plaats in de peilingen.
Het lijkt erop dat de stemmenstrijd een herhaling wordt van de deelstaatverkiezingen in 2011. Toen ging het eveneens om een nek-aan-nekrace tussen de SPD en de CDU. Uiteindelijk kwam de SPD, met een voorsprong van 0,5%, als winnaar uit de bus.
Zetelverdeling 2006 en 2011
De SPD en de CDU vormen al jaren samen onderdeel van de regering van Rijnland-Palts. De SPD heeft iedere keer net wat meer zetels dan de CDU. In 2006 was de FDP de derde coalitiepartij. In de termijn die volgde werd deze plaats ingenomen door De Groenen.
Kurt Beck (SPD) was vanaf 1994 tot 2013 minister-president. Vanwege het schandaal rondom de uitbreiding van het racecircuit in Nürburg besloot hij op te stappen. Om een nieuwe start te maken, ging zijn opvolgster Malu Dreyer (SPD) flink met de bezem door het kabinet; van de 9 ministerposten kregen er 5 een andere minister. Julia Klöckner, fractieleider van de CDU, wilde liever een vervroeging van de deelstaatverkiezingen. Zover is het echter niet gekomen.
Hoewel de AfD op dit moment derde staat in de peilingen, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze partij de nieuwe coalitiepartner wordt. Zo weigert Malu Dreyer (SPD) om een coalitie met de AfD te vormen.
Belangrijkste thema’s
Lokale thema’s als verkeer en infrastructuur, binnenlandse veiligheid, persoonlijke vorming en het milieubeleid zouden eigenlijk de deelstaatverkiezingen in Rijnland-Palts moeten bepalen. Daarentegen bepaalt, evenals in de andere twee deelstaten, het landelijke vluchtelingenvraagstuk de verkiezingen.
De SPD in Rijnland-Palts ziet de toestroom van vluchtelingen als een mooie mogelijkheid. Volgens hen zou de deelstaat kunnen profiteren van professies van buitenlandse experts. De CDU ziet liever dat het aantal asielzoekers wordt teruggedrongen en dat er samen met Europa naar een goede oplossing wordt gezocht.