Aantal inwoners: 10.716.644 (december 2014)
BBP: 438, 27 miljard euro (2014)
Belangrijkste industrieën: auto-industrie, machinebouw, medische techniek
Werkloosheid: 4% (februari 2016)
De verkiezingsstrijd in Baden-Württemberg belooft een nek-aan-neksrace te worden tussen De Groenen en de CDU. De Groenen, die bij de laatste verkiezingen voor het eerst in de Duitse geschiedenis onderdeel uitmaakten van de regering in Baden-Württemberg.
Verwachting 2016
Uit een prognose, die onderzoeksinstituut Infratest dimap op 3 maart publiceerde, blijkt dat 32% van de stemmen naar De Groenen gaat en 28% naar de CDU. Nog geen maand geleden zag de situatie er precies andersom uit. Toen bleek uit de peilingen van hetzelfde instituut dat de CDU 31% van de stemgerechtigden op de hand had, tegenover 28% voor De Groenen.
Op dit moment kent Baden-Württemberg een groen-rode regering. De CDU maakte na 2011 voor het eerst sinds 60 jaar geen deel uit van de regering. De christendemocraten vinden het hoog tijd dat de groen-rode coalitie weer plaats maakt voor een regering van CDU en FDP. Maar mede door de impopulariteit van Angela Merkel en de zwak presterende lijsttrekker Guido Wolff, ligt een dergelijke uitslag niet voor de hand.
Zetelverdeling 2006 en 2011
De CDU kwam zowel in 2006 als 2011 als winnaar uit de bus. Toch vormden zij na de laatste verkiezingen geen onderdeel van de regering. De Groenen maakten tijdens de laatste deelstaatverkiezingen namelijk een stevige inhaalslag; het zetelaantal van werd meer dan verdubbeld. Dit ten koste van de CDU die negen zetels moest inleveren. De CDU en de FDP, die voorheen een coalitie vormden, verloren samen zoveel stemmen dat ze niet langer een meerderheid konden vormen. Voor het eerst in zestig jaar was de CDU geen regeringspartij meer. De Groenen en de SPD vormden samen een groen-rode coalitie. De nieuwe minister-president van Baden-Württemberg werd geleverd door De Groenen; Winfried Kretschmann nam de plaats in van CDU-premier Stefan Mappus. De laatstgenoemde kwam tijdens de verkiezingen onder druk te staan vanwege zijn standpunt over kernenergie.
Belangrijkste thema’s
Kernenergie was tijdens de verkiezingen in 2011 het belangrijkste thema. Door het reactorongeluk in Fukushima datzelfde jaar werd eveneens in Duitsland de kernenergie onder de loep gelegd. Mappus was voor het ongeluk een groot voorstander van kernenergie en wilde de centrales in zijn deelstaat juist langer openhouden. Door de gebeurtenis in Japan werd de CDU gedwongen haar standpunt over de kerncentrales te veranderen. Bij veel kiezers viel dat niet in goede aarde. Naast dit hete hangijzer draaiden de verkiezingen in 2011 hoofdzakelijk om de verbouwing van centraal station Stuttgart 21 en de heersende ontevredenheid over het schoolbeleid.
Verkeersproblemen
Hoewel de onderwerpen kernenergie en Stuttgart 21 tijdens de komende verkiezingen amper een rol spelen, staat het schoolbeleid nog steeds hoog op de agenda. Gevolgd door verkeersproblematiek. Bovenaan staat echter een thema dat in 2011 amper ter sprake kwam: de vluchtelingenkwestie. Het vraagstuk hoe Duitsland om moet gaan met de vluchtelingenstroom zal uiteindelijk bepalen welke partij de grootste wordt.De Groenen willen namelijk een strengere vluchtelingenpolitiek dan de CDU.
Vluchtelingenstandpunt