Hoe vind je een beurs?
Het belangrijkste bij het vinden van een geschikte studiebeurs is om op tijd beginnen met zoeken. Begin zo vroeg mogelijk. Zelfs als je nog niet zeker weet of je in Duitsland gaat studeren, is het slim om je alvast op beurzen te oriënteren.
Deze websites helpen bij het vinden van een beurs:
- Mystipendium.de: Op basis van je cv worden beurzen gezocht die voor jou geschikt zijn.
- DAAD Beurzendatabank (Duits)
- Nuffic Beurzendatabank (Nederlands)
- Beurzenoverzicht van Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek.
Bekende beurzen
Een studiebeurs maakt een buitenlandstudie veel toegankelijker. Redelijk algemene beurzen zijn de Erasmusbeurs en het DIA-Stipendium.
Erasmusbeurs
Het Erasmusprogramma is een initiatief van de Europese Unie. Je komt in aanmerking voor de Erasmusbeurs als je hbo of wetenschappelijk onderwijs volgt en nog nooit eerder de Erasmusbeurs hebt ontvangen. Veel onderwijsinstellingen in Nederland doen mee aan het Erasmusprogramma en hebben veel Duitse partnerscholen. Met dit programma blijf je ingeschreven bij je eigen school, maar studeer je tijdelijk aan een Duitse leerinstelling.
Het Erasmusprogramma is ook beschikbaar voor mensen die een buitenlandstage doen. Het Bureau Internationalisering van je school kan je daarbij helpen.
De afgelopen jaren bestond de beurs ongeveer uit 220 euro per maand. Als Erasmusstudent kom je ook nog in aanmerking voor het DIA-Stipendium.
DIA-Stipendium
Toekomstige promovendi, bachelor- en masterstudenten komen in aanmerking voor het DIA-Stipendium. De hoogte van de beurs hangt af van de lengte van je verblijf in Duitsland en je activiteiten gedurende deze periode. Om er achter te komen of je in aanmerking komt, kan je de voorwaarden per e-mail aanvragen via dia-stipendium@uva.nl.
Mawista-Stipendium (studeren met een kind)
“Dat je vader of moeder geworden bent, betekent niet dat je je carrière meteen opzij moet schuiven”, is de insteek van het Mawista-Stipendium. In Duitsland is er ook een speciale studiebeurs voor studenten die een kind gekregen hebben die 500 euro per maand bedraagt. Die geldt net zo goed voor Duitsers als studenten uit andere landen. Meer informatie vind je op deze websites.
Meer informatie
Met deze introductie ben je al een eind op weg bij het vinden van een beurs. Duitslanddesk gaat nog verder in op dit onderwerp. Ze hebben informatie over de onderstaande onderwerpen.
Het Nuffic licht ook nog enkele beurzen uit die iets minder bekend zijn.
Hier vind je alles over:
- Studeren in Duitsland
- Hoe vind ik een studie?
- Hoe vind in een kamer?
- Wat moet ik nog meer regelen als ik naar Duitsland ga?
- Hoe kan ik stagelopen in Duitsland?
- Elke stad is anders
- De beste universiteiten van Duitsland