Het is niet slim direct per stad te gaan zoeken naar een kamer. Je kan beter eerst voldoende kennis vergaren over hoe je een kamer in Duitsland vindt. Daar vind je onder andere de belangrijkste websites voor het vinden van een kamer.
Als je de bovenstaande pagina hebt gelezen is het tijd om een stad uit te kiezen waar je wilt studeren.
De steden die we behandelen zijn:
Berlijn
Plus: De Duitse hoofdstad is hip en dus populair onder studenten. Logisch, want hier kan je goed studeren en tegelijk genieten van cultuur en een leuk uitgaansleven. Maar Berlijn biedt ook perspectieven op een baan. Op Londen na, is Berlijn de stad in Europa waar het meeste kapitaal in startups wordt gestoken.
Min: Het is een zeer multiculturele stad, maar bij veel instanties spreken ze geen woord Engels. Terwijl je zeker in het begin vaak bij dit soort balies moet langskomen om allerlei papierwerk te regelen. Dit kan frustrerend zijn als je gewend bent alles digitaal te doen zoals in Nederland. Ook stijgen de huurprijzen en is er relatief veel werkeloosheid in de stad.
- Kamers in Berlijn:
Wohnungssuche-berlin.net, Zweitehand.de en Nestpick. - Zoek via Facebook:
- Leuke wijken:
- Friedrichshain: veel barretjes, leuk uitgaansleven
- Prenzlauer Berg: Erg levendig, veel barretjes
- Kreuzberg: Multiculti, leuk uitgaansleven, veel graffiti, Design Akademie Berlin
- Mitte: Leuk als toerist, centraal gelegen, bezienswaardigheden, Humboldt Universität, Universität Spiru Haret
- Charlottenburg: West-Berlijn, veel ruimte, modern, Steinbeis School of Management and Innovation, FOM Hochschule für Ökonomie & Management
- Gemiddelde huurprijs:
In de leukere stadsdelen betaal je ook het meest, tussen de 11 en 8 euro per m². Het komt erop neer dat je een aardige kamer in een leuk stadsdeel hebt vanaf 350 euro per maand.
In Berlijn stijgen huurprijzen het snelst van heel Duitsland, maar in 2015 bepaalde de stad dat huurprijzen niet met meer dan 10% mogen stijgen. In vergelijking met Nederland is leven en wonen in Berlijn nog altijd relatief goedkoop.
Hamburg
Plus: De grote havenstad aan de Elbe. Na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Onder studenten wordt de stad steeds populairder. Uitgaan kan goed rond de Reeperbahn in St. Pauli en het hippe Schanzenviertel. Daarnaast is het ook een welvarende stad en bovendien niet heel ver van de Nederlandse grens. Staar je dus niet alleen blind op Berlijn.
Min: Net als in andere Duitse steden spreekt men bij officiële instanties niet overal Engels. Het is dus handig als je de Duitse taal enigszins beheerst. Het klimaat is ook geen verbetering ten opzichte van Nederland. Het regent regelmatig in Hamburg en de dagen in de winter zijn vrij kort. Ook is de vraag naar woonruimte groot, dus een leuke kamer vinden is niet altijd makkelijk.
- Kamers in Hamburg:
Wohngemeinschaft.de - Zoek via Facebook:
- Leuke wijken:
- Schanzenviertel: Vroeger arm, nu hippe uitgaanswijk, beetje alternatief
- Altona: Erg divers, leuke winkeltjes en barretjes
- St. Pauli: Dé uitgaanswijk van Hamburg, ook het Staatliches Abendgymnasium
- Karolinenviertel: levendige wijk, multicultureel,
- Rotherbaum: Universität Hamburg zit hier, Veel cafés, restaurants etc., centraal gelegen vlakbij St. Pauli
- Gemiddelde huurprijs:
Hamburg is qua huurprijzen een van de duurste Duitse steden. Begin 2015 betaalde je gemiddeld 11,44 euro per m², komende jaren kan deze prijs verder stijgen.
Stuttgart
Plus: De stad van Porsche en Mercedes-Benz. Stuttgart staat vooral bekend als industriestad en beroemde Duitse bedrijven. Maar Stuttgart is ook een echte wijnstad en een cultureel centrum. Jaarlijks worden er vele culturele activiteiten georganiseerd, deze zorgen voor een levendige sfeer. In de Zuid-Duitse stad is voldoende groen aanwezig, en buiten de stad vind je echt prachtige natuur met uitgestrekte bossen.
Min: Ook hier is het handig als je Duits spreekt. In Stuttgart liggen de huurprijzen relatief hoog. Zoals gezegd is het echt een industriestad, dus je kunt veel bedrijfspanden en autoverkeer tegenkomen.
- Kamers in Stuttgart:
Studierendenwerk-stuttgart.de - Zoek via Facebook
- Leuke wijken:
- Vaihingen: Universiteit en Medische Hogeschool zitten hier
- West: Veel studenten en jongeren, betaalbare huurprijzen, redelijk centraal
- Feuerbach: Industrie, maar ook leuke recreatiegebieden, redelijk centraal
- Mitte: Centrum, veel winkels, gezellig, ook een studentencampus
- Gemiddelde huurprijs:
Stuttgart staat in de top 5 als het gaat om de huurprijzen in Duitse steden. Begin 2015 betaalde je gemiddeld 12,21 euro per m² in Stuttgart.
Dortmund
Plus: Met ongeveer 600.000 inwoners is Dortmund de grootste stad in het Ruhrgebied en ligt dus dichtbij Nederland. Dortmund staat bekend als ‘groene’ stad. De helft van het grondgebied van de gemeente Dortmund bestaat uit groenvoorzieningen zoals parken, bossen en waterwegen. Je vindt er aardig wat oude gebouwen in de stad, maar door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog staat er ook veel nieuwbouw. Dat levert qua architectuur een groot contrast op. De technische universiteit trekt veel studenten aan.
Min: De veelzijdigheid van de stad betekent dat er ook minder mooie plekken zijn. Het centrum is bijvoorbeeld erg levendig en gezellig, helaas zie je hier weinig van het verder zo groene Dortmund.
- Kamers in Dortmund:
Studentenwerk Dortmund en Wohnungen-Dortmund.net - Zoek via Facebook:
- Leuke wijken:
- Eichlinghofen (onderdeel van Hombruch): Hier bevindt zich de TU en de Management Hogeschool met campus, geliefd door studenten
- Innenstadt West: Centraal, veel cultuur, veel winkels
- Innenstadt Nord: Veel diversiteit, jongeren, haven, cultuur
- Gemiddelde huurprijs:
In Dortmund liggen de huurprijzen vrij laag. Voor een woning onder de 40 m² betaal je gemiddeld tussen de 6 en 8 euro per m² in 2015.
Düsseldorf
Plus: Aan de Duitse Rijn, net over de Nederlandse grens ligt de bruisende stad Düsseldorf. De stad is een van de grootste steden in het Ruhrgebied. De stad heeft meerdere hogescholen en een universiteit en is dus een echte studentenstad. In de oorlog is de stad gebombardeerd, maar veel is in de oude stijl hersteld. Het oude centrum van de stad is dus mooi en sfeervol. Je vindt hier ook de langste aaneenschakeling van bars ter wereld, genoeg vermaak voor studenten dus.
Min: De sterke economie van de stad breng ook nadelen met zich mee. Zo zijn de kosten voor levensonderhoud in Düsseldorf relatief hoog. Doordat er veel rijke mensen in de stad wonen, worden Düsseldorfers door andere Duitsers vaak een beetje snobistisch genoemd.
- Kamers in Düsseldorf:
Studentenwerk Düsseldorf - Kamer via Facebook:
- Leuke wijken:
- Unterbilk: Studentenwijk, gezellige winkels en barretjes
- Bilk: Veel jongeren, winkeltjes en eetgelegenheden, Heinrich-Heine Universität en Hochschulsport
- Flingern-Noord: Jonge mensen, middenklasse,
- Pempelfort: Veel recreatie, musea, muziek
- Gemiddelde huurprijs:
Düsseldorf is een vrij dure stad om te wonen, begin 2015 betaalde je gemiddeld 10,67 euro per m². De prijs zal naar verwachting de komende jaren verder stijgen.
Keulen
Plus: Een andere grote stad in het Ruhrgebied is Keulen. De stad ligt aan de Rijn en was al in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig staat Keulen bekend om haar culturele erfgoed en grote internationale evenementen, zoals het carnaval, de kerstmarkt en een aantal handelsbeurzen. Er zijn ook veel clubs en barretjes die het voor studenten leuk maken. Keulen heeft de grootste universiteit van Duitsland. Alleen al bij de universiteit staan er 63.000 studenten ingeschreven.
Min: Nadelig voor studenten zijn vooral de relatief hoge huurprijzen en het kamertekort. De stad is ook vrij nauw opgezet, waardoor het op een winkelmiddag nogal benauwd kan worden in de straatjes. Ook is het centrum gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, dit betekent dat hier vooral naoorlogse panden staan, niet iedereen is fan van deze stijl.
- Kamer-website Keulen:
Studentenwerk Keulen - Kamer via Facebook:
- Leuke wijken:
- Kwartier Latäng: Veel studenten, levendig
- Friesenviertel: Levendige wijk, veel uitgaansgelegenheden
- Belgisches Viertel: Veel jonge mensen, winkels, eetgelegenheden, uitgaansgelegenheden
- Ehrenfeld: Vroeger veel industrie, nu levendig, veel cultuur
- Sülz: Dichtbij universiteit maar goedkoper dan Lindenthal, het stadsdeel waar de universiteit zich bevindt.
- Gemiddelde huurprijs:
In Keulen ligt de gemiddelde huurprijs redelijk hoog, gemiddeld betaal je 9 euro per m².
Frankfurt am Main
Plus: Vanwege de vele wolkenkrabbers wordt Frankfurt ook wel Mainhatten genoemd. De stad is het financiële centrum van Duitsland, onder andere de Deutsche Bundesbank, de Duitse beurs en de Europese Centrale Bank zijn er gevestigd. Frankfurt is zoals veel Duitse steden platgebombardeerd in de oorlog. Gelukkig zijn er na de oorlog niet gelijk alleen maar betonnen panden neergezet, maar hebben ze hun best gedaan om gebouwen in de oude stijl weer op te knappen. In de jaren 80 is het moderne Frankfurt ontstaan, gekenmerkt door de wolkenkrabbers. De stad is modern en welvarend, toch heeft de stad geen kil gevoel. Er zijn genoeg leuke wijken waar het echt gezellig is, zoals Sachsenhausen.
Min: Het grootste nadeel voor studenten is de hoge huurprijs. Frankfurt is statistisch gezien ook de gevaarlijkste stad van Duitsland, met het hoogste aantal delicten. De stad is een typische metropool, dus niet schrikken van drukke straten en hoge gebouwen.
- Kamer-website Frankfurt: Studentenwerk Frankfurt
- Facebook-groepen: Kamer in Frankfurt
- Leuke wijken:
- Sachsenhausen: levendig, veel barretjes en terrasjes. Alte-sachsenhausen is heel erg toeristisch en druk. Het is leuker om in de andere delen van Sachsenhausen te wonen.
- Bockenheim: hier is de universiteit, veel studenten, vrij duur
- Bornheim: Veel winkels en leuk uitgaansleven
- Gemiddelde huurprijs: Frankfurt am Main is een dure stad om in te wonen. Begin 2015 betaalde je gemiddeld 12,15 euro per M².
München
Plus: Diep in het zuiden van Duitsland ligt de enorme stad München. Zowel economisch als cultureel is de stad erg belangrijk voor het land. Münchenaren staan bekend als echte levensgenieters. Dit is te zien aan de wereldberoemde Oktoberfesten en de vele biergartens. Ook is de opera van München bekend over de hele wereld. De binnenstad van München staat bekend om de architectuur en de gezellige sfeer. Ook niet onbelangrijk is dat München het meeste zonuren heeft van alle Duitse steden. De levensstandaard in München is hoog, maar deze welvarendheid brengt ook nadelen met zich mee.
Min: Het grootste nadeel voor studenten zijn de torenhoge huurprijzen. München is de duurste stad in Duitsland om een kamer te huren. Niet alleen de huurprijzen, maar ook dagelijkse levensmiddelen zijn in München duurder dan elders.
- Kamer-website München: Studentenwerk München en Nestpick
- Facebook-groepen: kamer in München
- Leuke wijken:
- Maxvorstadt: Veel cultuur, twee universiteiten en twee hogescholen, vrij duur
- Schwabing: Levendig, veel bars, wel vrij duur. Schwabig-West is vooral leuk.
- Au-Haidhausen: Gezellig en sfeervol
- Sendling: Redelijk centraal, dichtbij recreatiegebied
- Gemiddelde huurprijs: In München ligt de huurprijs het hoogst van heel Duitsland. Begin 2015 betaalde je per M² gemiddeld 15,20 euro. Een redelijke WG-kamer op een leuke locatie heb je vanaf ongeveer 420 euro.