Ga naar inhoud

Stagelopen

Waarom een stage in Duitsland

Het is erg begrijpelijk dat je stage wil lopen in Duitsland. Voor Nederland is Duitsland de belangrijkste handelspartner. Dit betekent dat bedrijven extra waarde aan je toekennen als je beschikt over kennis van de Duitse cultuur en bedrijfswereld. Ook is het interessant voor bedrijven die niet direct zaken met Duitsland doen. Met een buitenlandstage laat je namelijk zien dat je over veel aanpassingsvermogen en lef beschikt. Een stage in Duitsland staat dus goed op je cv, daar mag geen twijfel over bestaan.
Op persoonlijk niveau is een buitenlandstage ook nuttig. Je leert meer over jezelf doordat je in nieuwe situaties terecht komt. Opgesomd zijn dit de redenen voor een buitenlandstage in Duitsland:

  1. Leren omgaan met een andere cultuur
  2. Interessant voor bedrijven, Duitsland is een belangrijke markt
  3. Staat goed op cv, laat aanpassingsvermogen zien
  4. Levenservaring opdoen
  5. Nieuwe mensen leren kennen
  6. Afstand tot Nederland is relatief klein
  7. Beheersing van Duitse taal verbeteren
  8. Duitsland economisch sterk, veel werkgelegenheid
  9. Prijzen in Duitsland doorgaans lager dan in Nederland
  10. De meeste dingen zijn nieuw voor je, dus het voelt vaak alsof je op vakantie bent

Waarom juist geen stage in Duitsland

Een buitenlandstage in Duitsland is niet voor iedereen geschikt. De Duitse cultuur is behoorlijk anders dan de Nederlandse. Je zult je dus goed moeten kunnen aanpassen. Er zijn nog veel meer redenen waarom je wellicht een tweede keer wilt nadenken of een buitenlandstage voor jou geschikt is:

  1. Stageplaats kan tegenvallen: Het grootste deel van de week zit je gewoon op het stageadres, dit is dus de basis voor een leuke buitenlandstage
  2. De cultuurverschillen zijn groter dan je denkt
  3. Je laat je vrienden en familie achter
  4. Je komt in nieuwe, onbekende situaties terecht
  5. Hiërarchie in Duitse organisaties, als stagiair sta je dus helemaal onderaan
  6. De Duitse bureaucratie is traag en werkt bijna alleen met papier
  7. Oudere generatie spreekt niet goed Engels, jongeren wel
  8. Duitse prijzen liggen lager, maar een buitenlandstage is altijd duur
  9. Communicatie met school lastig
  10. Andere wetgeving, zo kun je flinke boetes krijgen voor illegaal downloaden.
Foto: Tahir Hashmi, Flickr (CC)
Foto: Tahir Hashmi, Flickr (CC)

De belangrijkste eigenschappen die je moet hebben zijn flexibiliteit, aanpassingsvermogen, een proactieve houding en motivatie. De intentie om de taal te beheersen maakt het voor jezelf ook een stuk makkelijker.

Hoe vind ik een stage

Een buitenlandse stage in Duitsland is erg populair. Door de grote vraag is het soms moeilijk is een stageplaats te krijgen. Toch lukt het de meeste uiteindelijk wel een leuke stageplaats te vinden.

Vanuit eigen leerinstantie

Wanneer je begint met zoeken is het belangrijk het eerst via je school te proberen. Meld je bij het Bureau Buitenlandstages van jouw leerinstelling, vaak kunnen ze je hier al flink helpen. Het is belangrijk met de stagecoördinator in contact te komen. Eventueel zou je studenten kunnen polsen uit een hogere jaarlaag, die een stage in Duitsland gedaan hebben. Zij hebben contacten in Duitsland en kunnen je aanbevelen bij een Duitse stageplek.

Websites met stage-aanbod

Als er via je school niets uitkomt kan je een stageplek proberen te vinden via het internet. Enkele websites waar veel Duitse stageplaatsen worden aangeboden vind je hieronder:

Tips en mogelijkheden

  • Belangrijk dat je veel mails verstuurt. Het kan nooit kwaad een mail te sturen naar een bedrijf dat je interesse wekt.
  • Verwerk in de mail hoe het bedrijf jouw competenties kan inzetten. Laat het bedrijf inzien dat ze jou nodig hebben door te vertellen hoe je jouw vaardigheden in het bedrijf kunt toepassen.
  •  Reageer en zoek niet alleen op stagevacatures, maar ook op baanadvertenties.
  • Als je echt niet weet hoe je een stage vindt kan je een bemiddelingsbureau inschakelen. Zij hebben veel contact met bedrijven en gaan met je cv op pad om een stageplaats voor je te vinden. Soms helpen deze bureaus je ook nog met huisvesting en vervoer.
    Een bemiddelingsbureau is wel kostenintensief en het komt voor dat de stages die ze aanleveren niet erg uitdagend zijn. Het is dus belangrijk goed naar de kosten te kijken voordat je zo’n bureau inschakelt, doorgaans kost het tussen de 400 en 1000 euro.

Meer informatie

Voor meer informatie is het slim om op Duitslanddesk te kijken. Zij beschikken over veel kennis betreft studeren en stagelopen in Duitsland.

Als je eenmaal een stageplek gevonden hebt kan je beginnen met:

Vragen? Bel naar 0049  (0) 30 394 064 113 of mail naar redactie@duitslandnieuws.nl

Find this content useful? Share it with your friends!