Ga naar inhoud

Kamer vinden in Duitsland

Vaak hoef je zelf niet eens te zoeken naar een kamer. Veel Duitse hogescholen of universiteiten hebben een campus of kamers voor internationale studenten. Wanneer je eigen opleiding contact heeft met Duitse instellingen dan is hier vaak informatie over beschikbaar. Is dit niet het geval, dan vind je hier de belangrijkste dingen die je moet weten om een kamer te vinden.

Een kamer vinden

Dit zijn de websites met het grootste aanbod. Ze hebben per stad vaak een groter aanbod dan de kamersites die zich alleen op deze specifieke stad richten.

 

Euro-huis-401(K) 2013-Foter-CC BY-SA

Goedkope en dure Duitse steden

Net zoals in Nederland verschillen de huurprijzen sterk per stad in Duitsland. Doorgaans goedkope steden zijn Leipzig, Dortmund, Dresden, Bremen en Duisburg.

In de Duitse steden met de hoogste huurprijs is het vaak nog goedkoper wonen dan in de gemiddelde Nederlandse stad. Dure steden zijn München, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart en ook Berlijn gaat zich steeds meer in dit segment bevinden.

Ter vergelijking

In Nederland betaal je gemiddeld 15,20 euro per vierkante meter, alleen in de duurste Duitse steden ligt huurprijs even hoog. In een stad met een gemiddelde huurprijs, zoals Groningen, kost een maand huur 300 euro. In Amsterdam ligt de huur het hoogst, je betaalt hier 20,42 euro per vierkante meter. (Bron: LSVB)

Elke stad is anders

In Duitsland is elke stad anders. Daarom zetten we per stad op een rij wat je moet weten over de huurprijs, kamerwebsites, leuke studentenwijken en de gemiddelde huurprijs.

Berlijn

Plus: De Duitse hoofdstad is hip en dus populair onder studenten. Logisch, want hier kan je goed studeren en tegelijk genieten van cultuur en een leuk uitgaansleven. Maar Berlijn biedt ook perspectieven op een baan. Op Londen na, is Berlijn de stad in Europa waar het meeste kapitaal in startups wordt gestoken.

Min: Het is een zeer multiculturele stad, maar bij veel instanties spreken ze geen woord Engels. Terwijl je zeker in het begin vaak bij dit soort balies moet langskomen om allerlei papierwerk te regelen. Dit kan frustrerend zijn als je gewend bent alles digitaal te doen zoals in Nederland. Ook stijgen de huurprijzen en is er relatief veel werkeloosheid in de stad.

Hamburg

Plus: De grote havenstad aan de Elbe. Na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Onder studenten wordt de stad steeds populairder. Uitgaan kan goed rond de Reeperbahn in St. Pauli en het hippe Schanzenviertel. Daarnaast is het ook een welvarende stad en bovendien niet heel ver van de Nederlandse grens. Staar je dus niet alleen blind op Berlijn.

Min: Net als in andere Duitse steden spreekt men bij officiële instanties niet overal Engels. Het is dus handig als je de Duitse taal enigszins beheerst. Het klimaat is ook geen verbetering ten opzichte van Nederland. Het regent regelmatig in Hamburg en de dagen in de winter zijn vrij kort. Ook is de vraag naar woonruimte groot, dus een leuke kamer vinden is niet altijd makkelijk.
Een ander minder positief punt, Hamburgse studenten zijn de meest depressieve studenten van Duitsland.

  • Kamers in Hamburg: 
    Wohngemeinschaft.de
  • Zoek via Facebook:
    1. WG & Wohnung Hamburg gesucht
    2. Wohnung & WG vermitteln | HAMBURG
    3. WG-Suche, WGs gesucht, Zimmer vermieten in Hamburg
  • Leuke wijken:
    • Schanzenviertel: Vroeger arm, nu hippe uitgaanswijk, beetje alternatief
    • Altona: Erg divers, leuke winkeltjes en barretjes
    • St. Pauli: Dé uitgaanswijk van Hamburg, ook het Staatliches Abendgymnasium
    • Karolinenviertel: levendige wijk, multicultureel,
    • Rotherbaum: Universität Hamburg zit hier, Veel cafés, restaurants etc., centraal gelegen vlakbij St. Pauli
  • Gemiddelde huurprijs:
    Hamburg is qua huurprijzen een van de duurste Duitse steden. In zomer 2015 betaalde je gemiddeld 400 euro, komende jaren kan deze prijs verder stijgen.

Stuttgart 

Plus: De stad van Porsche en Mercedes-Benz. Stuttgart staat vooral bekend als industriestad en beroemde Duitse bedrijven. Maar Stuttgart is ook een echte wijnstad en een cultureel centrum. Jaarlijks worden er vele culturele activiteiten georganiseerd, deze zorgen voor een levendige sfeer. In de Zuid-Duitse stad is voldoende groen aanwezig, en buiten de stad vind je echt prachtige natuur met uitgestrekte bossen.

Min: Ook hier is het handig als je Duits spreekt. In Stuttgart liggen de huurprijzen relatief hoog. Zoals gezegd is het echt een industriestad, dus je kunt veel bedrijfspanden en autoverkeer tegenkomen.

Dortmund

Plus: Met ongeveer 600.000 inwoners is Dortmund de grootste stad in het Ruhrgebied en ligt dus dichtbij Nederland. Dortmund staat bekend als ‘groene’ stad. De helft van het grondgebied van de gemeente Dortmund bestaat uit groenvoorzieningen zoals parken, bossen en waterwegen. Door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is er na de oorlog veel nieuwbouw gepleegd. Dit heeft geleid tot een contrast in architectuur want er zijn nog genoeg oude gebouwen over. De technische universiteit trekt veel studenten aan.

Min: Door de veelzijdigheid zijn er ook minder mooie plekken in de stad. Het centrum is bijvoorbeeld erg levendig en gezellig, maar helaas zie je hier weinig van het verder zo groene Dortmund.

Düsseldorf

Plus: Aan de Duitse Rijn, net over de Nederlandse grens ligt de bruisende stad Düsseldorf. De stad is een van de grootste steden in het Ruhrgebied. De stad heeft meerdere hogescholen en een universiteit en is dus een echte studentenstad. In de oorlog is de stad gebombardeerd, maar de meeste gebouwen zijn in de oude stijl hersteld. Het oude centrum van de stad is dus erg sfeervol. Je vindt hier ook de langste aaneenschakeling van bars ter wereld, genoeg vermaak voor studenten dus.

Min: De sterke economie van de stad breng ook nadelen met zich mee. Zo zijn de kosten voor levensonderhoud in Düsseldorf relatief hoog. Doordat er veel rijke mensen in de stad wonen, worden Düsseldorfers door andere Duitsers vaak een beetje snobistisch genoemd.

Keulen

Plus: Een andere grote stad in het Ruhrgebied is Keulen. De stad ligt aan de Rijn en was al in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig staat Keulen bekend om haar culturele erfgoed en grote internationale evenementen, zoals het carnaval, de kerstmarkt en een aantal handelsbeurzen. Er zijn ook veel clubs en barretjes die het voor studenten leuk maken. Keulen is de grootste studentenstad van Duitsland. Alleen al bij de universiteit staan er 63.000 studenten ingeschreven.

Min: Nadelig voor studenten zijn vooral de relatief hoge huurprijzen en het kamertekort. Ook is het centrum gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, dit betekent dat hier vooral naoorlogse panden staan, niet iedereen is fan van deze stijl.

  • Kamer-website Keulen: 
    Studentenwerk Keulen
  • Kamer via Facebook:
    1. WG & Wohnung Köln gesucht
    2. Wohnung frei in Köln
    3. WG-Suche, WGs gesucht, Zimmer vermieten in Köln
  • Leuke wijken:
    • Kwartier Latäng: Veel studenten, levendig
    • Friesenviertel: Levendige wijk, veel uitgaansgelegenheden
    • Belgisches Viertel: Veel jonge mensen, winkels, eetgelegenheden, uitgaansgelegenheden
    • Ehrenfeld: Vroeger veel industrie, nu levendig, veel cultuur
    • Sülz: Dichtbij universiteit maar goedkoper dan Lindenthal, het stadsdeel waar de universiteit zich bevindt.
  • Gemiddelde huurprijs:
    In Keulen ligt de gemiddelde huurprijs redelijk hoog. Die ligt rond de 380 euro.

Frankfurt am Main

Plus: Vanwege de vele wolkenkrabbers wordt Frankfurt ook wel Mainhatten genoemd. De stad is het financiële centrum van Duitsland, onder andere de Deutsche Bundesbank, de Duitse beurs en de Europese Centrale Bank zijn er gevestigd. Frankfurt is zoals veel Duitse steden platgebombardeerd in de oorlog. Gelukkig zijn er na de oorlog niet gelijk alleen maar betonnen panden neergezet, maar hebben ze hun best gedaan om gebouwen in de oude stijl weer op te knappen. In de jaren 80 is het moderne Frankfurt ontstaan, gekenmerkt door de wolkenkrabbers. De stad is modern en welvarend, toch heeft de stad geen kil gevoel. Er zijn genoeg leuke wijken waar het echt gezellig is, zoals Sachsenhausen.

Min: Het grootste nadeel voor studenten is de hoge huurprijs. Frankfurt is statistisch gezien ook de gevaarlijkste stad van Duitsland, met het hoogste aantal delicten. De stad is een typische metropool, dus niet schrikken van drukke straten en hoge gebouwen.

München

Plus: Diep in het zuiden van Duitsland ligt de enorme stad München. Zowel economisch als cultureelis de stad erg belangrijk voor het land. Münchenaren staan bekend als echte levensgenieters. Dit is te zien aan de wereldberoemde Oktoberfesten en de vele biergartens. Ook is de opera van München bekend over de hele wereld. De binnenstad van München staat bekend om de architectuur en de gezellige sfeer. Ook niet onbelangrijk is dat München het meeste zonuren heeft van alle Duitse steden. De levensstandaard in München is hoog, maar deze welvarendheid brengt ook nadelen met zich mee.
Min: Het grootste nadeel voor studenten zijn de torenhoge huurprijzen. München is de duurste stadin Duitsland om een kamer te huren. Niet alleen de huurprijzen, maar ook dagelijkse levensmiddelen zijn in München duurder dan elders.

Woordenboek Duden. Foto: Grund-Bildung
Woordenboek Duden. Foto: Grund-Bildung

Belangrijke Duitse woorden bij het huren van een kamer

  1. Wohngemeinschaft (WG) = Vergelijkbaar met een studentenhuis. Het is een woning waarin de kamers door verschillende mensen worden gehuurd. De wc, badkamer en keuken worden gedeeld. Veel studenten kiezen voor een WG. Voordelen zijn dat je zo gelijk wat contacten hebt en dat het relatief goedkoop wonen is.
  2. Zweck-WG = Hier hebben de bewoners niet veel contact. Het contact is meer een bijwerking van het samenwonen i.p.v. een bewuste keuze.
  3. Nicht-zweck-WG = Een vorm van samenwonen waarbij de relatie tussen de huisgenoten een belangrijke plaats heeft. De bewoners zoeken bewust contact met elkaar en doen veel dingen samen.
  4. Warmmiete of Gesamtmiete = De huurprijs inclusief gas, water en licht. Hier zullen dus niet veel kosten bij komen.
  5. Kaltmiete = De huurprijs exclusief gas, water en licht. De werkelijke woonkosten zullen hierbij hoger zijn dan de huurprijs doet vermoeden.
  6. Provision = Provisie, dit is een geldbedrag dat je moet betalen indien je gebruik maakt van een makelaar tijdens de huizenjacht. De provisie kan oplopen tot een prijs gelijkwaardig aan twee maanden huur.
  7. Kaution = Borg, het bedrag dat je bij de start van de huurperiode aan de verhuurder geeft. Als je niks kapot maakt en je de huur gewoon overmaakt, krijg je dit bedrag aan het eind van de huurperiode weer terug.
  8. (Studenten)Wohnheim = Studentenhuis

Gevaren bij het huren van een kamer

Bij het zoeken naar een kamer moet je altijd uitkijken voor oplichters. Een oplichter doet alsof hij een kamer verhuurt, terwijl hij helemaal niet over een kamer beschikt om te verhuren. Vaak vraagt hij om een betaling voordat je de kamer hebt gezien en voordat je persoonlijk contact hebt gehad. De reden hiervoor is dan dat hij zogenaamd in het buitenland zit en de sleutel dus niet persoonlijk aan je kan overhandigen. Hij vraagt om een betaling vooraf zodat hij de sleutel kan sturen. Als je eenmaal betaald hebt, hoor je nooit meer iets terug.
Belangrijk is dus dat je nooit zomaar geld overmaakt als je de kamer nog niet gezien hebt, geen persoonlijk contact hebt gehad en niks contractueel is vastgesteld.

  • Een  e-mail conversatie met een oplichter vind je hier.

Een ander gevaar is het ondertekenen van een contract voordat je de kamer gezien hebt. Als je binnen een kort tijdsbestek een kamer nodig hebt kan je soms te snel willen handelen. Wanneer je met een verhuurder hebt afgesproken om de kamer te bekijken en daarna het contract te bespreken, dan moet de verhuurder zich hieraan houden. Mocht de verhuurder plots op de dag zelf zeggen dat hij je de kamer niet kan laten zien, dan is het goed mogelijk dat hij iets voor je achter houdt. Al helemaal als hij zegt het contract alsnog te willen bespreken. De verhuurder zou kunnen verbergen dat de kamer in werkelijkheid een stuk kleiner is, niet goed schoongemaakt is of dat er meubels ontbreken. In het ergste geval kan het zo zijn dat de kamer helemaal niet bestaat.  Zorg er dus voor dat je de kamer te zien krijgt voordat je het contract tekent.

Als je de kamer hebt gezien en de verhuurder hebt gesproken, dan pas kan je het contract bespreken. De kans is groot dat het contract Duitstalig is en dus moeilijk volledig te begrijpen. Het is dus handig om iemand bij je te hebben die goed Duits spreekt. Desnoods gebruik je een vertaalprogramma om moeilijke woorden te vertalen, zolang je maar begrijpt wat je ondertekent. Onderteken nooit iets wat je niet volledig begrijpt.

Hier vind je alles over:

 

Find this content useful? Share it with your friends!