Ga naar inhoud

Corona updates voor Duitsland en Nederland #10

++ Laatste update: Dinsdag 9 maart 08.29 uur ++ Duitsland en Nederland zijn in een lockdown. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 10

Dinsdag 9 maart 08.29 uur

 • Het regende kritiek de afgelopen dagen op het Duitse coronabeleid. De unie van CDU/CSU daalt prompt in de peilingen. Vandaag een aantal plannen om de criticasters tegemoet te komen.
 • Nu wordt er alleen gevaccineerd in megavaccinatiecentra, vanaf april mogen ook huisartsen inenten, waarmee het tempo omhoog kan
 • Veel kritiek was er ook op de starre prikvolgorde, waardoor veel vaccins blijven liggen. Ook hier ontstaat meer flexibiliteit
 • Afgelopen week kregen 1,5 miljoen mensen een inenting, minister Scholz van Financiën (en SPD-leider), verwacht dat dit tempo in juni kan zijn opgeschroefd naar 10 miljoen prikken per week
 • Inmiddels is 6% van de Duitsers gevaccineerd. In totaal hebben 5.170.215 mensen een inenting gekregen, 2.484.408 daarvan hebben ook de tweede prik gehaald. Dat is ook te zien in het sterk dalende sterftecijfer onder 80-plussers. 2,7 miljoen vaccins liggen op voorraad
 • De sneltests waren zaterdag rap uitverkocht bij de Aldi en de Lidl. Deze week liggen ze ook in de schappen bij drogisterijketens DM en Rossmann
 • De Bondsdagleden van CDU en CSU die geld hadden aangenomen van mondkapjesfabrikanten kregen veel kritiek dat ze hun zetel tot de verkiezingen wilden behouden. CDU’er Löbel stapt nu toch direct op. CSU’er Nüßlein blijft nog wel aan het pluche plakken.
 • CDU/CSU vreest met deze slechte berichten vlak voor de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts komende zondag een slecht resultaat te halen.
 • Minister Spahn CDU, Volksgezondheid), probeert de schade te herstellen, en wil alle namen openbaar maken van mensen die hebben meegewerkt aan mondkapjesdeals
 • Ongeveer een derde van de kiezers stemt dit jaar per brief, en die is vaak al voor deze schandalen op de post gedaan. Een geluk bij een ongeluk voor de christendemocraten. Overigens wijzen peilingen uit diezelfde tijd erop dat de CDU in beide deelstaten sowieso niet de grootste wordt.
 • Uit cijfers blijkt dat vooral christendemocraten goed aan hun nevenactiviteiten verdienen
 • Het 7-dagen-gemiddelde in beeld:

Maandag 8 maart 08.41 uur

 • Het 7-dagen-gemiddelde van aantal besmettingen per 100.000 stijgt licht naar 68

 

Duitsland in lockdown

Duitsland is sinds november in een ‘lockdown light‘. Enkele regels zijn tussentijds aangescherpt. De huidige lockdown geldt zeker tot en met 28 maart. Op 22 maart is de volgende evaluatie van de lockdown door de deelstaten en de federale overheid. Let op: per deelstaat kunnen de maatregelen verschillen.

De regels van de lockdown

 • Twee huishoudens mogen elkaar per 8 maart weer ontmoeten, met een maximum van 5 personen
 • In winkels en het ov is het dragen van medische mondkapjes verplicht
 • Met uitzondering van oa. supermarkten, apotheken, drogisterijen, garages, fietsenmakers, tankstations, banken, postkantoren, boekhandels, bouwmarkten, bloemenwinkels en tuincentra zijn alle winkels gesloten. 
 • Kappers en andere dienstverleners rond persoonlijke verzorging zijn weer open
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde van besmettingen per 100.000 inwoners onder de 100 is, wordt per 8 maart click&collect shoppen toegestaan
 • Dit geldt ook voor musea, galeries, dierentuinen en botanische tuinen
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde onder de 50 duikt, worden de regels verder versoepeld
 • Individuele sport alleen of met z’n tweeën, mag weer. Net als buitensport voor groepen met maximaal 10 kinderen tot 14 jaar. Voorwaarde is een stabiel 7-dagen-gemiddelde onder de 100.
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde na de opening van de winkels twee weken onder de 100 blijft, kunnen de buitenterrassen onder voorwaarden weer open (op z’n vroegst vanaf 22 maart). Wanneer meerdere huishoudens aan een tafel zitten, moet je een negatieve sneltest kunnen laten zien. Als het gemiddelde onder de 50 duikt, zijn hier ook meer versoepelingen mogelijk.
 • Ook kunnen vanaf 22 maart theaters, concert- en operazalen, bioscopen en sportscholen weer openen, onder dezelfde voorwaarde als de buitenterrassen. Een stabiel 7-dagen-gemiddelde onder de 100 en je moet een negatieve sneltest kunnen tonen, die niet ouder dan een dag is.
 • Verdere versoepelingen zijn op z’n vroegst vanaf 5 april mogelijk, wanneer het aantal besmettingen stabiel blijft. In dat geval zijn zelfs buitenevents met maximaal 50 mensen weer toegestaan.
 • Nieuw is een noodrem. Wanneer 7-dagen-gemiddelde 3 dagen achter elkaar boven de 100 stijgt, dan gelden op de tweede werkdag daarna weer de oude lockdownregels van voor 7 maart.
 • Voor hotels, restaurans binnen, events en toerisme, zijn nog geen versoepelingen aangekondigd. Dat betekent dat je bijvoorbeeld tijdens de paasvakantie maar heel beperkt binnen Duitsland op pad kunt, terwijl je wel met een negatieve sneltest wel het vliegtuig naar Majorca kunt pakken.
 • Eten bestellen of afhalen blijft wel mogelijk bij restaurants die verder gesloten zijn
 • Deelstaten mogen zelf beslissen wanneer scholen openen, meestal gaat het om de kinderopvang en de jongste groepen van de basisschool. In sommige deelstaten zijn ook plannen voor het toelaten van de examenklassen.
 • Werkgevers wordt gevraagd kantoren, werkplaatsen en andere werkomgevingen zo veel mogelijk te sluiten. Wanneer home office niet mogelijk is, een bedrijfsverlof in te stellen. Dit geldt minimaal tot 30 april.
 • Religieuze bijeenkomsten zijn onder de voorwaarde van 1,5 meter afstand toegestaan. Ook geldt de mondkapjesplicht en is samenzang verboden. Bijeenkomsten waar veel mensen worden verwacht, moeten dit de autoriteiten melden.
 • Voor de ouderenzorg gelden bijzondere beschermingsmaatregelen. Verplegend personeel moet een medisch FFP2-mondkapje dragen. Personeel moet zich ook meerdere malen per week laten testen.
 • Gemeenten met meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners moeten strengere maatregelen nemen. Zoals een bewegingsradius van 15 kilometer rondom de eigen woonplaats
 • De Duitse overheid vraagt burgers om af te zien van niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland. Wie terugkeert uit een risicogebied moet zich digitaal aanmelden (Einreiseanmeldung.de) en in 10 dagen quarantaine. De quarantaine kan alleen eerder worden afgebroken met een negatieve test op z’n vroegst na 5 dagen. Let op: mogelijk wordt vooraf al een negatieve test verlangd.
 • De Duitse overheid steunt bedrijven die moeten sluiten financieel met een overbruggingshulp vooral gericht om banen te behouden.
 • Vanaf eind maart of begin april, kunnen ook huisartsen een coronaprik geven.
 • Duitsers krijgen minimaal 1 gratis sneltest per week

Inreisregels in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden.

De inreisregels zijn aangepast: 

De algemene regels:

Uitzonderingen gelden voor: 

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: