Ga naar inhoud

Audio – Welke rol Nord Stream 2 speelt bij de Bondsdagverkiezingen

Terwijl de Europese Unie extra sancties invoert tegen Rusland, vanwege het gevangen zetten van oppositieleider Navalny, wil Duitsland graag vasthouden aan gaspijplijn Nord Stream 2 in de Oostzee. Het omstreden project wordt steeds meer een heet hangijzer in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen.
Nord Stream 2

In de podcast Café Europa van Haagsch College vertelt Derk Marseille over de rol van Nord Stream 2 bij de Bondsdagverkiezingen. Hoeveel toekomst heeft de gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland nog, nu de Verenigde Staten, Frankrijk en talloze andere landen het project willen stoppen?

Zien we – met Biden nu een maand in het Witte Huis – al verbetering in de relatie met de Amerikanen? Of moeten we daar niet te veel van verwachten? Annette kijkt samen met Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator bij BNR Nieuwsradio, en Han Dirk Hekking, Algemeen Verslaggever Europa voor het FD, op welk terrein Europa en Amerika meer zullen samenwerken de komende jaren, en of we daar al iets van zien.

En ze hebben het over de gebieden waar alles min of meer hetzelfde blijft zoals het was onder Trump. Zo duiken ze in het China-beleid van de VS en de EU, de handelsrelatie, het klimaatbeleid en tot slot het beleid tav Rusland en de NAVO. Verder bellen we natuurlijk weer met onze speciale Duitsland-verkiezingswatcher Derk Marseille. Welke rol speelt geopolitiek in de Duitse verkiezingscampagne?

Nord Stream 2 zaait verdeeldheid in Duitse politiek

Wat verwacht men in Duitsland van het presidentschap van Biden?

Opluchting is heel groot. Met Biden heeft Duitsland weer iemand met wie ze kunnen praten, communicatie met Trump lag bijna compleet stil. Duitse diplomaten zaten ook erg in hun maag met de uitgesproken ambassadeur Richard Grenell, die niet bang was om er politiek met een gestrekt been in te gaan. Sinds afgelopen zomer dreigde ook de aftocht van Amerikaanse soldaten, die lijken nu te blijven. Ook kwamen er vanuit de VS keiharde sancties richting bedrijven, steden en politici die zich inzetten voor Nord Stream 2. Onder Biden zal de toon anders zijn, maar ook de democraten zijn tegen deze gaspijplijn uit Rusland. Over de onenigheid kan in ieder geval weer gepraat worden.

En de opsluiting van Navalny heeft dit ook een verkiezingsthema gemaakt?

Ja, Merkel en haar partij CDU hebben geëist dat Rusland Navalny vrij laat. Ze zijn erg begaan met zijn lot, Duitsland ving hem ook op in Berlijn na zijn vergiftiging. Merkel heeft hem op persoonlijke titel in het ziekenhuis bezocht. De CDU is ook niet tegen sancties tegen Rusland, zolang die de Nord Stream 2 maar niet raken. Daarmee staan ze tegenover bondgenoten als de VS, Polen en Frankrijk. Bovendien lonkt na de Bondsdag een coalitie met de Groenen, die ook tegen de pijplijn zijn. Daarmee groeit de oppositie tegen de pijplijn.

Hoe staan de verschillende partijen in Nord-Stream 2? En dan met name de belangrijkste coalitie-kandidaten?

Laschet en Söder zijn de belangrijkste kandidaten om Merkel op te volgen, zij steunen de Nord-Stream 2. Met name vanuit het argument rond energieverzorging van Duitsland. Ook de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de uiterst rechtse AfD zijn voor de pijplijn. Tegengas komt van de Groenen die om klimaatredenen sowieso willen inzetten op duurzame energie en met sancties het democratische geluid in Rusland willen steunen.

Hoe belangrijk is geopolitiek als verkiezingsthema?

Bondsdagverkiezingen gaan uiteraard vooral om binnenlandse thema’s. Maar de rol van Duitsland in de wereld wordt ook in eigen land steeds belangrijker. Onder Trump is al het besef gegroeid dat Duitsland assertiever moet optreden. Merkel heeft die rol ingevuld door als bemiddelaar te willen optreden in het Oekraine conflict, Duitsland nam het voortouw in de vluchtelingencrisis en ging itt Nederland met Frankrijk mee in de Europese coronasteun voor oa. Zuid-Europa. De opvolger van Merkel kan deze rol nog nadrukkelijker invullen. Door vast te houden aan Nord Stream kan Duitsland zich isoleren

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.