Ga naar inhoud

Audio – Hoe sneltests Duitsland moeten helpen de scholen en winkels weer te openen

In Duitsland kan je over een paar dagen corona sneltests kopen bij de lokale discounter of drogist. De massale inzet van deze tests voor leken moeten versoepelingen mogelijk maken. Tegelijk waarschuwt bondskanselier Merkel voor de derde golf.
Corona

Bij de lokale discounter of drogist in Duitsland liggen komende week sneltests in de schappen. De massale inzet van deze tests voor leken moeten versoepelingen mogelijk maken.

Massale inzet sneltests goed nieuws voor kinderopvang en scholen

De toelating van deze sneltests worden in Duitsland met veel tamtam gepresenteerd. Wanneer ren jij naar de drogist?

Dit is natuurlijk goed nieuws voor bijvoorbeeld de kinderopvang en de jongste groepen op de basisschool die sinds deze week zijn geopend. Bij een coronageval moet nu de hele school weer dicht. Nu kan je bij een snottebel zelf testen. Plus het biedt perspectief voor het openen van middelbare scholen, winkels en horeca.

Toch ligt de verantwoordelijk minister Jens Spahn behoorlijk onder vuur. Waar gaat die kritiek over?

Spahn had aangekondigd dat per maandag 1 maart deze tests massaal gratis beschikbaar zouden zijn voor iedereen die dat wil. Maar werd teruggefloten door Merkel en collega-ministers. Er blijken niet genoeg tests beschikbaar, hij sprak dus voor zijn beurt. De snelteststrategie moet dus worden uitgesteld. Om die domper een beetje weg te poetsen, werd deze week dus de loftrompet gestoken over de eerste 3 toegelaten sneltests. Volgende week volgen er meer. De kritiek is dat er nu allerlei ad hoc beslissingen en beloften langs komen, die al lang van te voren bedacht hadden kunnen worden.

Verder kunnen sinds woensdag medewerkers van de kinderopvang en basisscholen een vaccinatie halen. Wat zit daar achter?

Toch de druk vanuit de samenleving om de scholen weer te openen. Dan is het fijn wanneer de leraren gevaccineerd zijn. Wat mooi uitkomt is dat veel Astra-Zeneca vaccins blijven liggen (slechts 15% is verbruikt), omdat mensen hier minder vertrouwen in hebben. In Berlijn opperde de wethouder om ze dan maar uit te delen voor daklozen, of dus de leraren. In Beieren is men van plan dit vaccin zelfs beschikbaar te stellen aan iedereen die dit wil.

Blijft het aantal besmettingen dalen in Duitsland?

Nee, het stagneert sinds deze week. Tegelijk is er de grote vrees voor de snelle verspreiding van de Britse en Zuid-Afrikaanse mutaties, deze vormen nu 20% van de nieuwe besmettingen. Om die reden zijn veel grensovergangen bij Tsjechië en Oostenrijk (Tirol) dicht. Merkel heeft bij een intern beraad al gesuggereerd dat de derde golf begonnen is. Je merkt dus een duidelijke spagaat waar de regering in zit. Versoepelen versus verscherpen.

Wanneer horen we hoe het verder gaat in Duitsland?

Begin volgende week. Dan lekken vast al meer plannen uit in de aanloop naar de lockdownevaluatie op woensdag 3 maart door Merkel en de deelstaten. Er is al duidelijk dat er aan concrete versoepelingsplannen wordt gewerkt, gekoppeld aan het gemiddelde aantal besmettingen. Maar hoe ver de deelstaten durven te gaan, wachten we af. Ook in Duitsland geldt: halverwege maart zijn er deelstaatverkiezingen. Ook hier wordt de druk gevoeld om te versoepelen ondanks de stagnerende besmettingscijfers.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: