Ga naar inhoud

Audio – Duitse winkeliers woedend omdat ze al sinds november op coronasteun wachten

Duitse winkeliers en mkb wachten sinds november tevergeefs op coronasteun. Minister van Economische Zaken Peter Altmaier kreeg deze week de woedende ondernemers van 40 brancheverenigingen virtueel op bezoek.
coronasteun

In november ging Duitsland in een lockdown light waarbij winkels en veel andere bedrijven de deuren moesten sluiten. Maak je geen zorgen, sprak de regering toen. Als je moet sluiten, dan nemen wij tot 75% van je omzet over. En wie een derde van z’n omzet door de maatregelen verliest, krijgt een toelage om de vaste lasten te dekken. Geldt voor winkels, horeca, freelancers, beurzen, etc. Tot max. 1,5 miljoen euro per maand.

Klinkt mooi, maar sinds november is dat geld nog niet uitbetaald. Sterker nog, het online platform waar je het kan aanvragen, is pas net online. Daardoor staat bij veel ondernemers zonder inkomsten maar met vaste lasten, het water aan de lippen.

Coronasteun laat op zich wachten

Volgens het ministerie van Economische Zaken ging het niet sneller, omdat er moest worden afgestemd met het ministerie van Financiën (Olaf Scholz). Er was onenigheid tussen de ministeries over wat ondernemers mochten laten vergoeden. Ook was er gedoe tussen de deelstaten en de federale overheid over hoe het platform moest worden ingericht. Zeker 200 ict’ers van een extern softwarebedrijf waren bezig met het bouwen van dit platform. De uitbetaling moet dus nu nog op gang komen. Nu blijkt bovendien dat de regering in november er al rekening mee hield dat er niet voor februari zou worden uitbetaald.

Hoe reageren ondernemers daarop?

Woedend. Winkeliers-woordvoerder Stefan Genth (HDE) zegt in Handelsblatt: terwijl de hulp in slakkentempo op gang komt, razen de faillissementen door de winkelstraten. Volgens de branche staan zeker 50.000 winkels op omvallen. Grote ketens als C&A, Douglas, H&M en Galeria Karstadt Kaufhof hebben al aangekondigd filialen te sluiten. Econoom Christian Rusche van IW vreest vooral dat kleinere winkels het lootje moeten leggen.

Wat kon Altmaier doen om de boze ondernemers gerust te stellen?

Vrij weinig. Hij is kennelijk niet in staat op de steun sneller uit te betalen. Hij kan niet in z’n eentje meer steun beloven. En hij kan ook niet vertellen wanneer de winkels weer mogen openen. Dat wordt pas op 3 maart op z’n vroegst weer besproken in het corona-overleg met de deelstaten. De bijeenkomst deze week was vooral bedoeld om het imago van Altmaier een beetje te redden, aldus een sarcastische column in Die Welt. Wel beloofde de minister om samen met de ondernemers de openingsstrategie op te zetten.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.