Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Miljarden voor digitalisering van Duitse ziekenhuizen: kans voor Nederlandse ondernemers - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Miljarden voor digitalisering van Duitse ziekenhuizen: kans voor Nederlandse ondernemers

Jarenlang was er nauwelijks budget. Maar dit jaar komen er miljarden vrij voor de digitalisering van Duitse ziekenhuizen. In dit webinar delen ict-managers van ziekenhuizen en zorgexperts hun digitale strategie met Nederlandse ondernemers zodat zij gebruik kunnen maken van deze unieke kans.
Digitalisering van Duitse ziekenhuizen

De Duitse gezondheidszorg zet vaart achter de digitalisering. Afgelopen zomer gebeurde dat via de regeling ‘App op recept‘, waarbij bepaalde health apps kunnen worden voorgeschreven door artsen. Nu komt de overheid met een miljardenprogramma om digitalisering van Duitse ziekenhuizen te stimuleren. Een unieke kans voor Nederlandse bedrijven om op aan te haken.

  • NBSO Stuttgart, BOM Brabant, LIOF en Oost NL organiseren daarom het webinar ‘Kansen digitalisering Duitse ziekenhuizen’ op dinsdag 9 februari van 11.00 tot 12.15 uur. Meer informatie en aanmelden.

Duitse ziekenhuizen digitaliseren met een deadline

Met de nieuwe wet Krankenhauszukunftsgesetz für die Digitalisierung von Krankenhäusern (kortweg: KHZG) maakt de Duitse overheid dit jaar 4,3 miljard euro vrij voor de digitalisering van ziekenhuizen. Daarmee komt de digitalisering en cyber security van de Duitse zorg in een stroomversnelling, en dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, vertelt Agaath Hulzebos, chief representative van het Netherlands Business Support Office (NBSO) Stuttgart. “In dit webinar vertellen experts uit de Duitse zorgwereld over hun strategie.”

De wet is eind oktober 2020 in werking gesteld, zodat sinds begin dit jaar de innovatiemiljarden beschikbaar komen. Juist tijdens de coronacrisis hebben ziekenhuizen gemerkt hoe belangrijk het is dat ziekenhuizen goed functioneren, stelt minister van Volksgezondheid Jens Spahn bij de introductie van de wet. “Deze innovatie is bedoeld om ziekenhuizen te versterken.”

Hoge urgentie voor ziekenhuizen om nu te investeren

Het tijdspad is strak. Ziekenhuizen moeten al voor 30 september 2021 een schatting inleveren hoeveel geld er nodig is. “Dat betekent dat ziekenhuizen nu informatie zoeken om die plannen gestalte te geven”, zegt Hulzebos. “Dus dit is hét moment voor bedrijven om te laten zien wat ze in huis hebben.”

Om de behoeften van de Duitse zorg beter te leren kennen, telt het webinar een ict-manager van zowel een groot als een kleiner ziekenhuis. ““Een universitair ziekenhuis heeft andere uitdagingen, dan de kleinere ziekenhuizen”, vertelt Hulzebos. “Dat betekent dus dat er heel verschillende kansen kunnen zijn.”

Uniek: jarenlang hadden Duitse ziekenhuizen nauwelijks budget

Binnen de KHZG is financiering beschikbaar voor investeringen in moderne noodvoorzieningen en een verbeterde digitale infrastructuur, zoals patiëntenportalen, elektronische documentatie van zorg- en behandelingsdiensten, digitaal medicatiebeheer, cyber security en netwerkstructuren voor zorg op afstand dat deelgebieden kan overschrijden.

Ziekenhuizen maken nu hun wensenlijstjes met oplossingen om papierloos te werken. Tegelijk proberen de ict-managers te vermijden dat ze met verschillende systemen opgescheept raken, die niet met elkaar kunnen communiceren. Juist omdat de tijd krap is, zullen ziekenhuizen eerder voor oplossingen kiezen die zich al bewezen hebben. Voor experimenten met startups is minder ruimte. Ook moet de oplossing de zorg voor de patiënt aantoonbaar verbeteren.

NBSO Stuttgart heeft zich als handelspost gespecialiseerd in de Duitse zorg, maar heeft dit ook nog niet eerder meegemaakt. “Dit is uniek. Jarenlang was er nauwelijks budget, nu komt er wél ruimte vrij.”

Webinar ‘Kansen digitalisering Duitse ziekenhuizen’

Op dinsdag 9 februari van 11:00-12:15 uur zullen vier experts, onder leiding van Anouk Ellen Susan, de nieuwe wet Krankenhauszukunftsgesetz für die Digitalisierung von Krankenhäusern (kortweg: KHZG) toelichten en aangeven welke mogelijkheden dit (Nederlandse) ondernemers biedt:

Het webinar wordt georganiseerd door NBSO Stuttgart, in samenwerking met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen BOMLIOF en Oost NL (Trade & Innovate NL). Aanmelden kan (uitsluitend) via deze link en t/m maandag 8 februari 2021, 17:00 uur. De voertaal is Duits, deelname kosteloos.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: