Ga naar inhoud

Podcast – Hoe de industrie Duitsland door de coronacrisis trekt

Hoe hard hakt de coronacrisis in de Duitse economie? Het BBP kromp in 2020 minder hard dan gevreesd, en dankzij de vele orders voor de industrie, zijn de verwachtingen voor dit jaar positief.

Op BNR-Nieuwsradio vertelt Derk Marseille waarom Duitse economen ondanks de crisis toch positief gestemd zijn.

Luister naar de bijdrage op BNR-Nieuwsradio

Hoe wordt naar 2020 gekeken?

Bij de kwartaalcijfers zag je een keiharde daling in Q2, waarna de economie in Q3 behoorlijk aantrok. Die opleving was veel beter dan verwacht, economische instituten stelden allemaal hun eerdere pessimistische prognoses naar boven bij.

Maar is ook Duitsland in een lockdown sinds november, drukt dat de cijfers niet enorm?

Zeker, maar toch niet zo sterk als in Q2 vorig jaar. Toen had de industrie eerst last van haperende bevoorrading uit China waar corona eerder uitbrak, en daar kwam de uitbraak in Europa overheen. Veel lopende banden kwamen tot stilstand. Dat is nu anders, veel fabrieken zijn grotendeels in productie ondanks de lockdown.

Dus de industrie sleept Duitsland door de crisis?

Ja, volgens de Wereldbank is de Duitse industrie verantwoordelijk voor 27% van het Duitse BBP, mede dankzij orders uit China. Sectoren die nu dicht moeten door de pandemie, hebben een veel kleiner aandeel. Zo is de autoverkoop van Mercedes in China met dubbele cijfers gestegen, in november werden de verkoopcijfers van 2019 al overtroffen. Vooral de luxe S-Klasse is razend populair in China, net als de SUV-modellen. En meer dan een kwart van de Duitse varkensvleesexport was bestemd voor de Chinese markt, dat is meer dan ooit.

Hoe zien de verwachtingen er voor dit jaar uit?

Ook positief, omdat de trend zich voortzet. De economische instituten verwachten allemaal een groei. De meest pessimistische schatting is 2,8%, de meest optimistische 4,9%. Daar is deze lockdown in meegerekend.]

Vanwaar dit optimisme?

Deels de export van de industrie met veel orders uit Azië, maar ook binnenlandse bestedingen van consumenten die hun geld nu in de zakken houden. Wanneer de regels worden versoepeld, is de verwachting dat ze meer gaan uitgeven. Economen verwachten een ‘gouden herfst’.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.