Ga naar inhoud

Podcast – Waarom Duitsland ineens een rode lijn trekt voor Turkije

Het moet afgelopen zijn met de provocaties van Turkije, stelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas afgelopen maand. Wat zit er achter die ongebruikelijk duidelijke boodschap van de anders zo omzichtig opererende Duitsers?

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio

Betekent dit dat de Duitsers het gedrag van Turkije nu gewoon echt zat zijn?

Ja, Duitsland is zeker 2015 uiterst voorzichtig omgesprongen met Turkije vanwege de deal rond de vluchtelingen. Erdogan mocht altijd ver gaan. Heiko Maas zegt letterlijk: we hebben maanden lang buitengewoon ons best gedaan om een weg te vinden hoe je een dialoog met Turkije op kunt zetten.

Wat is de druppel geweest, waardoor Duitsland nu met dit statement komt?

Door de spanningen tussen Turkije, Griekenland en Cyprus komt het daar niet van. Het meest recente conflict gaat erom dat Turkije volgens de Grieken illegaal naar aardgas zoekt in de Middellandse Zee in Griekse en Cypriotische wateren. Daar omheen waren er te veel provocaties, zegt Maas. En dus moet dat consequenties hebben. Een paar maanden geleden heeft Merkel achter de schermen de gemoederen weten te bedaren tussen Turkije en Griekenland.

Duitsland wilde als EU-voorzitter juist eruit komen met Turkije, dat is dus niet gelukt. Is dat een smet op het voorzitterschap?

Uiteraard, Duitsland wil juist actief de bemiddelende rol op zich nemen. Maar tegelijk wil Duitsland ook openlijk Griekenland als EU-lid steunen. Daar is men kennelijk niet uit gekomen.

Nu kijken de ministers van buitenlandse zaken van EU-landen naar maatregelen tegen Turkije. Wat mogen we daarvan verwachten?

Met Turkije wordt al jaren gepraat over toetreding tot de EU. De EU beloofde Erdogan om hier over te gaan praten, maar dat lijkt nu heel ver weg. De EU-ministers zeggen nu alle mogelijke opties te bespreken, dat kan ook sancties betekenen.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.