
Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio
De oorspronkelijke planning van het EMA was: voor 29 december. Nu komt de beslissing op 21 december. Is dat inderdaad onder druk van de Duitse overheid gebeurt?
Minister Jens Spahn van Volksgezondheid liet de afgelopen dagen meermaals zijn frustratie doorschemeren dat in Groot-Brittannië en de VS al wel gevaccineerd kon worden met een vaccin dat mede in Duitsland is ontwikkeld, maar dat Europa moest wachten tot 29 december voor groen licht. Hij schreef op Twitter: elke dag die we eerder kunnen vaccineren is een dag minder leed en zo kunnen we onze zwakkeren beschermen.
Waarom gebeurde dat niet eerder?
Ja, dat is opvallend. Want Duitsland heeft zelf meegewerkt aan het opstellen van de grondige processen die de EMA hanteert en kende dus de procedure. Eerder zei Spahn al: grondigheid gaat boven snelheid. Critici zeggen nu dat Spahn de EU te makkelijk de schuld geeft.
Duitsland staat in Nederland te boek als zeer daadkrachtig in deze crisis, kunnen ze ook echt meteen aanpoten met die vaccinatie?
Het besluit wordt nu op maandag de 21ste genomen. Vervolgens kan de EU dan binnen enkele uren een goedkeuring geven. Er is sprake van dat in Duitsland vervolgens per 27 december wordt gevaccineerd. In het begin vooral met mobiele teams bij verpleegtehuizen. De grote vaccinatiecentra zijn deze week ook in gereedheid gebracht voor wanneer er meer vaccins beschikbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld grote stadions en beurshallen. Duitsland telt meer dan 440 vaccinatiepunten.
Hoe is het in Duitsland gesteld met het vertrouwen in de vaccins?
Ongeveer 67% wil zich laten vaccineren, blijkt uit een onderzoek van 3 weken geleden. Uiteindelijk is ongeveer 70% nodig.
Podcasts
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws