Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - Raadsels rond de 'grootste aanval op Duits museum sinds de Tweede Wereldoorlog' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – Raadsels rond de ‘grootste aanval op Duits museum sinds de Tweede Wereldoorlog’

Nog altijd staat de politie van Berlijn voor een raadsel wie er precies achter de grootschalige vernielingen zit in het Pergamonmuseum. Ook geruchten dat de daders zich in de hoek van complottheoretici bevinden, kunnen niet bevestigd worden.
Pergamonmuseum

Is er bekend wie er achter deze vernielingen zit?

Nee! Tijdens de persconferentie vanmiddag zei de museumdirectrice dat de politie voor een groot raadsel staat. Toch wordt er in de Duitse media volop gespeculeerd over de invloed van de auteur van veganistische kookboeken Attila Hildmann, die inmiddels vooral bekend is vanwege zijn aanvoerdersrol bij anti-coronademonstraties en het verspreiden van complottheorieën. Hij hitst zijn tienduizenden volgers via een Telegram-kanaal op tegen deze musea op het Museumeiland in hartje Berlijn. Overigens stelde de politie vanmiddag dus dat zij geen directe link hebben kunnen vaststellen. “Aan die speculaties doen we niet mee.” Het zou ook om daders met psychische waanbeelden kunnen gaan.

Waarom zou je kunst vernielen als je tegen de corona maatregelen bent?

In het Pergamonmuseum staan vele objecten uit de antieke wereld: Egyptische, Griekse en Romeinse kunstschatten. Attila Hildmann verspreidt al weken via zijn Telegram-kanaal de complottheorie dat in dit museum de ‘Troon van Satan’ staat, het museum zou het internationale ontmoetingspunt zijn voor de globale satanisten. Het museum zelf dankt zijn naam aan het wereldberoemde Pergamonaltaar, 2.000 jaar Voor Christus. Dat hoorde bij de Pergamondynastie, en lag in het huidige westen van Turkije. De musea op het Museuminsel trekken jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers (voor de coronapandemie).

Waarom zijn deze beschadigingen meer dan twee weken stilgehouden?

De vernielingen aan 63 objecten zijn in de nacht van 3 op 4 oktober ontdekt en op 5 oktober aan de politie gemeld. Sindsdien heeft de politie de zaak stilgehouden voor onderzoek. Zo konden ook de mensen en instanties worden geïnformeerd die de beschadigde objecten uitlenen aan de musea.

Is er bekend om welke kunstwerken het gaat?

[Niet openbaar, maar tussen de 63 objecten zouden niet de meest beroemde kunstschatten van het museum zijn. Bij het bestuderen van de videobeelden viel de politie niets op. Het lijkt erop of de daders een kleurloze olie-achtige vloeistof stiekem op de objecten hebben gespoten, bijvoorbeeld met een verstopte ‘waterpistool, spuitfles of clownsbloem’, aldus het museum.

Hoe probeert de politie nu alsnog de daders te vinden?

Men heeft alle bezoekers van 3 oktober een brief gestuurd met de vraag of men meer heeft gezien. En ook met de persconferentie van vanmiddag hoopt men via de media tips binnen te halen. Maar dat deze stappen worden gezet, tonen wel aan dat de politie weinig aanknopingspunten heeft.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

PODCAST – Derk Marseille is deze week in het Nikolaiviertel het kleine historische centrum van in Berlijn. Daar ontmoet hij de nieuwe museumdirecteur van de stadsmusea Paul Spies. De Nederlander was tot eind januari directeur van het Amsterdam Museum. Hij moet als frisse buitenstaander de vastzittende Berlijnse museumwereld lostrekken en veranderen.

Podcast: Oude stadscentrum Berlijn smacht naar vernieuwing

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.