Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
D-Talk: Over deze thema's moeten Nederland en Noordrijn-Westfalen het eens worden - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

D-Talk: Over deze thema’s moeten Nederland en Noordrijn-Westfalen het eens worden

De handel tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen is dubbel zo groot als het Nederlandse handelsvolume met China. Tijdens de regeringsconsultaties komende week hebben de premiers Mark Rutte en Armin Laschet daarom veel te bespreken. Het gaat om meer dan alleen de coronacrisis.
Nederland en Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen en Nederland hebben de afgelopen jaren de banden stevig aangehaald. Dat vertaalt zich onder meer in regeringsconsultaties waarbij vakministers van beide kanten van de grens met elkaar diverse dossiers uitdiepen. De editie van dit jaar op 25 november vindt digitaal plaats vanwege de coronapandemie. De vraag is natuurlijk wat de minister-presidenten Mark Rutte en Armin Laschet bespreken.

Dat is het thema van de nieuwe D-Talk. In deze videoserie van Duitslandnieuws.nl en de Duits-Nederlandse Handelskamer behandelen experts relevante achtergronden bij het nieuws. De onderwerpen zijn gericht op ondernemers en beleidsbepalers voor wie Duitsland van doorslaggevend belang is.

In deze aflevering praten moderator Derk Marseille en directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) over enkele thema’s die tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland spelen

Bekijk de nieuwe aflevering van D-Talk:

 

De deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland is in omvang vergelijkbaar met Nederland. Het handelsvolume tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen bedroeg in 2019 meer dan 63 miljard euro. Ter vergelijking: de handelsrelatie tussen Nederland en China was vorig jaar 30 miljard euro waard. Ook de grensoverschrijdende arbeidsmarkt met ‘NRW’ is levendig: Vorig jaar werkten 23.500 inwoners uit Noordrijn-Westfalen in Nederland, omgekeerd werken 91.000 mensen uit Nederland in de buurdeelstaat. In Noordrijn-Westfalen wonen 71.000 Nederlandse staatsburgers.

Grensoverschrijdende innovatie en eerdere D-Talk-afleveringen

Bekijk eerdere afleveringen:

Let op: de Grenslandconferentie op 2 december is ook interessant. Over de eerste editie schreven we destijds dit artikel:

Nederland en Noordrijn-Westfalen moeten vaker om tafel om diverse hoofdpijndossiers beter op te lossen, besloten premier Rutte en premier Armin Laschet (NRW) afgelopen najaar. Gouverneur van Koning Theo Bovens vertelt waarom hij in de eerste Grenslandconferentie op 9 mei 2019 een doorbraak ziet.

Bovens was bij het bezoek in Den Haag waar Rutte en Laschet het er over eens werden dat er ontzettend veel beter kan aan de grens. Hij kreeg daar samen met NRW-minister Holthoff-Pförtner de opdracht om eerst maar eens in kaart te brengen wat er nu al is aan overlegstructuren. “Er bestaat al veel, maar niet overal liggen de juiste verbindingen.”

Doordat Nederland als nationale regering vaak met Berlijn overlegt, raakte het contact met Noordrijn-Westfalen ondergesneeuwd. En dat terwijl de grootste deelstaat van Duitsland in omvang en inwonersaantal ongeveer even groot is als Nederland. “Om het met een Duits woord te zeggen; er is vaak een verschil in ‘Augenhöhe’. Dat wilden we inzichtelijk maken.”

De verkenning van Bovens en Holthoff-Pförtner leidde tot het advies om een jaarlijks officieel overleg in te stellen om de grensproblemen op regeringsniveau te bespreken. Op 19 november 2018 kwam een deel van het Nederlandse kabinet onder leiding van premier Rutte daarom al naar Düsseldorf. Daar werd besloten om de eerste ‘Grenslandconferentie’ in te stellen, op 9 mei in Venlo. “De conferentie zal jaarlijks om en om in Duitsland en Nederland worden gehouden.”

Waarom de Grenslandconferentie volgens Theo Bovens een doorbraak is voor Nederland en Noordrijn-Westfalen

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: