Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Corona updates #20: Deze regels gelden in Duitsland, nu Nederland risicogebied is - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Corona updates #20: Deze regels gelden in Duitsland, nu Nederland risicogebied is

++ Laatste update: Vrijdag 6 november 09.38 uur ++ Nu het aantal coronabesmettingen snel toeneemt, is Nederland risicogebied volgens de Duitse autoriteiten. Duitsland zelf is in 'lockdown light'. Bekijk het overzicht van de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland, ook nu Nederland risicogebied is vanuit Duitsland gezien. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 45

Vrijdag 6 november 09.38 uur

 • Wat als het aantal besmettingen in Duitsland blijft stijgen? Dan kan de lockdown light in december een volledige lockdown worden, schrijft Handelsblatt.
 • 79% van de Duitsers staat achter de strenge coronamaatregelen
 • Duitse detailhandel heeft positieve verwachtingen voor de omzet richting de feestdagen.
 • Steeds minder IC-bedden vrij in Duitsland. Momenteel liggen er 2 Nederlandse patiënten, meldde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren

Donderdag 5 november 09.52 uur

 • Duitse regering wil door lockdown getroffen ondernemers met ‘onbureaucratische belastingverlagingen’ door de maand november helpen
 • Met 20.000 telde Duitsland gisteren een recordaantal nieuwe besmettingen. Maar het tempo vlakt af:

Woensdag 4 november 08.21 uur

 • Lokale overheden uit Duitsland en Nederland vragen burgers om vooral thuis te blijven, zodat de grens open kan worden gehouden:

 • Inmiddels geldt 89% van de Duitse gemeenten als coronahotspot

Dinsdag 3 november 07.15 uur

Maandag 2 november 08.41 uur

Duitsland in lockdown light de hele maand november

Duitsland gaat per maandag 2 november een maand lang in een ‘lockdown light‘ (tot en met 30 november). Let op: per deelstaat kunnen er kleine verschillen zijn. Zo zijn enkele restricties in Beieren strenger.

 • Cultuur, sport, toerisme en vrije tijd. Zo’n beetje alles rond dit thema moet een maand lang dicht. Dit geldt dus voor:
 • Horeca. Alleen eten afhalen of laten bezorgen is nog mogelijk.
 • Hotels sluiten voor toeristen, dus geen binnenlandse reisjes of uitjes meer
 • Amateursport en sportscholen (geen publiek meer bij de voetbalwedstrijden in de Bundesliga) gaan vanaf maandag dicht
 • Theaters, musea en bioscopen en andere culturele instellingen sluiten
 • Geen feestjes en events meer: maximaal 10 mensen uit 2 huishoudens mogen elkaar ontmoeten. Controles hierop worden verscherpt
 • Verschil met dit voorjaar: scholen, kinderopvang en kappers blijven open
 • Ook de detailhandel blijft open, er wordt gelet op dat klanten niet te dicht bij elkaar staan
 • Sneltests voor ziekenhuizen. verpleeghuizen en andere instellingen om te voorkomen dat hier mensen geïsoleerd worden, zoals dit voorjaar

Nederland risicogebied, welke regels gelden er?

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt.

Officieel blijven de grenzen open, dus transport van goederen kan gewoon doorgaan. Maar de autoriteiten waarschuwen mensen om voorzichtig zijn. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.

De algemene regel is: wie vanuit Nederland naar Duitsland wil, moet 14 dagen in zelfquarantaine. Ook moet je je bij aankomst direct melden bij het lokale Gesundheitsamt (vergelijkbaar met de GGD) om te melden dat je uit een risicogebied bent gekomen. Wie de quarantaineregels overtreedt, kan boetes krijgen die oplopen tot en met 25.000 euro.

Let op: de uitvoering en interpretatie van de regels kan per deelstaat verschillen. Zo heeft Noord-Nederland vooral te maken met de coronaregels van Nedersaksen, zuidelijker gelden de coronaregels van Noordrijn-Westfalen. Deze regels kunnen wekelijks worden aangepast, dus houd de Duitse websites goed in de gaten.

Uitzonderingen

Voor wie geen coronasymptomen heeft, en een negatieve coronatest kan laten zien van maximaal 48 uur oud, wordt een uitzondering gemaakt. Een andere optie is het doen van een coronatest in Duitsland, en een huisquarantaine in afwachting van de uitslag.

Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor mensen die geen symptomen hebben en minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest of de grens oversteken om een ‘urgente of gezondheids-gerelateerde reden’, of om ‘wettelijk bindende afspraken na te komen’.

De situatie van grenspendelaars

Ook grenspendelaars die van Duitsland naar Nederland pendelen, vallen meestal niet onder de quarantaineplicht. Zeker wanneer ze minder dan 48 uur in Nederland verblijven. Voor mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, gelden andere regels. Zij moeten contact opnemen met het Gesundheitsamt in de Landkreis waar zij werken om af te stemmen of zij nog steeds naar hun werk kunnen komen en of zij als grenspendelaar documenten nodig hebben om de grens over te kunnen steken.

Deze informatie is gebaseerd op de coronavoorschriften in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en besproken met het regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Doorreizen naar andere deelstaten is toegestaan, maar per deelstaat kunnen de regels verschillen. Over het algemeen zullen ze lijken op de regels die hier boven staan beschreven, maar kunnen ze op details afwijken. Informeer dus altijd goed bij de plek van bestemming welke regels gelden.

Noordrijn-Westfalen versoepelt meldplichtmeldt de Euregio

Sinds woensdag 7 oktober geldt in Noordrijn-Westfalen een nieuwe ‘Corona-Einreiseverordnung’, geldig tot en met 31 oktober. Voor iedereen, die vanuit een risicogebied naar Noordrijn-Westfalen reist geldt, dat men 14 dagen in quarantaine moet, tenzij:

 • men een actuele (niet ouder dan 48 uur) negatieve corona-test kan laten zien, of op directe doorreis is zonder overnachting in Noordrijn-Westfalen
 • Op deze quarantaineplicht zijn drie uitzonderingen:
  1. Wanneer noodzakelijk voor je beroep of studie, mag je maximaal 5 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  2. Voor bijzondere sociale of familiaire redenen (bezoek aan familieleden in de eerste of tweede graad of levenspartner, zorgrecht, begrafenis etc.), mag je maximaal 3 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  3. Voor zogenaamd ‘klein grensverkeer’ is de meldplicht vervallen, dat zijn bezoeken aan Noordrijn-Westfalen van maximaal 24 uur.
 • Bij symptomen, die op een besmetting met het Corona-virus zouden kunnen duiden, gelden deze uitzonderingen uiteraard niet

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: