Ga naar inhoud

Podcast – Stoßlüften – Duitsers zetten deze winter hun ramen open tegen het coronavirus

Nu de infecties in Duitsland ook toenemen, zetten de Duitsers een oud wapen in tegen het coronavirus: Stoßlüften. De regering wil tot 500 miljoen euro uittrekken voor openbare gebouwen om bijvoorbeeld scholen van frisse lucht te voorzien.
Stoßlüften

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio over Stoßlüften

Derk, wil Merkel nu echt dat jij de ramen deze winter openzet?

Het klinkt een beetje merkwaardig, maar bondskanselier Merkel heeft dit thema echt behandeld. Volgens haar is ‘Stoßlüften’ – ventileren – de goedkoopste en effectiefste manier om de coronapandemie in te dammen. Inmiddels heeft het Umweltbundesamt voor het onderwijs een officiële aanbeveling gedaan om in klaslokalen elke 20 minuten alle ramen 5 minuten tegenover elkaar open te zetten. Zorg-woordvoerder Lauterbach van de SPD noemt deze methode effectiever dan het dragen van mondkapjes tijdens de les. Met de ventilatiesubsidie voor openbare gebouwen wordt daar nu dus serieus werk van gemaakt.

Dus, deze winter is het bibberen binnen?

Jazeker, Stoßlüften is een bekend begrip in Duitsland. Mensen met een huurwoning krijgen vaak van hun huurbaas een schema mee. De lucht moet fris zijn.

De kunst van het Stoßlüften

Nemen Duitsers dit voorstel serieus?

Enerzijds zeker. Maar tegelijk is er ook kritiek op. De lerarenvakbond heeft al gezegd dat je dit kinderen en docenten niet aan kunt doen, het wordt te koud in de klas. Moet iedereen dan maar een jas aan? Scholen voelen zich letterlijk wel een beetje in de kou gezet door dit soort plannen. Zeker in oude gebouwen waar soms de ramen niet eens open kunnen.

Welke reacties hoor je uit het buitenland?

Met name de Franse en Britse media pikken dit op. The Guardian beschrijft het ‘Stoßlüften’ als een nationale obsessie in Duitsland. Reden voor de Süddeutsche Zeitung om een essay hierover te schrijven onder de titel ‘The Art of Stoßlüften’. Toch is het echt een serieus voorstel, dus veel kinderen mogen zich de komende maanden extra dik aankleden tijdens de les.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: