Ga naar inhoud

Corona updates #18: Deze regels gelden in Duitsland, nu Nederland risicogebied is

++ Laatste update: Vrijdag 23 oktober 08.40 uur ++ Nu het aantal coronabesmettingen snel toeneemt, is Nederland risicogebied volgens de Duitse autoriteiten. Waar moet je op letten wanneer je naar Duitsland wil reizen? En welke uitzonderingen gelden er? Bekijk het overzicht.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland, ook nu Nederland risicogebied is vanuit Duitsland gezien. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 43

Vrijdag 23 oktober 08.40 uur

Donderdag 22 oktober 09.40 uur

Woensdag 21 oktober 09.23 uur

Dinsdag 20 oktober 08.53 uur

 • Het aantal risicogebieden binnen Duitsland is gegroeid naar 129 (van 400): gisteren waren het er nog 108
 • Een Beierse gemeente is in lockdown
 • In de strijd tegen corona gaan de Duitsers de ramen open zetten. Het advies is om tijdens bijvoorbeeld op school tijdens de les elke 20 minuten 5 minuten lang de lucht te verversen. Derk Marseille vertelt op BNR Nieuwsradio over het fenomeen Stoßlüften
 • Hoe komen we de winter door? Bij Zeit Online het advies om je dagelijkse contacten grofweg te halveren, en om familiebezoeken rond de kerstdagen anders te organiseren
 • Willen we meer of minder federalisme? De coronacrisis doet deze discussie in Duitsland flink oplaaien, nu er een regeltjesoerwoud ontstaat

Maandag 19 oktober 08.28 uur

 • Inmiddels zijn 108 regio’s in Duitsland aangemerkt als risicogebied, tegen 70 eind vorige week
 • Politievakbond pleit voor mobiele grenscontroles, om het aantal grensoverschrijdende besmettingen in te dammen. Ministerie van Binnenlandse Zaken vindt die stap vooralsnog te ver. Dat was dit voorjaar wel anders, toen alle grenzen – behalve die met Nederland – tijdelijk dicht gingen.
 • Duitsland werkt aan een plan om familiebezoek in verpleeghuizen tijdens de kerstdagen mogelijk te maken
 • Pleidooi om terrasverwarmers toe te staan om de horeca door de winter te helpen
 • Duitse minister van Landbouw vraagt mensen om niet te gaan hamsteren

Nederland risicogebied, welke regels gelden er?

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt.

Officieel blijven de grenzen open, dus transport van goederen kan gewoon doorgaan. Maar de autoriteiten waarschuwen mensen om voorzichtig zijn. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.

De algemene regel is: wie vanuit Nederland naar Duitsland wil, moet 14 dagen in zelfquarantaine. Ook moet je je bij aankomst direct melden bij het lokale Gesundheidsamt (vergelijkbaar met de GGD) om te melden dat je uit een risicogebied bent gekomen. Wie de quarantaineregels overtreedt, kan boetes krijgen die oplopen tot en met 25.000 euro.

Let op: de uitvoering en interpretatie van de regels kan per deelstaat verschillen. Zo heeft Noord-Nederland vooral te maken met de coronaregels van Nedersaksen, zuidelijker gelden de coronaregels van Noordrijn-Westfalen. Deze regels kunnen wekelijks worden aangepast, dus houdt de Duitse websites goed in de gaten.

Uitzonderingen

Voor wie geen coronasymptomen heeft, en een negatieve coronatest kan laten zien van maximaal 48 uur oud, wordt een uitzondering gemaakt. Een andere optie is het doen van een coronatest in Duitsland, en een huisquarantaine in afwachting van de uitslag.

Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor mensen die geen symptomen hebben en minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest of de grens oversteken om een ‘urgente of gezondheids-gerelateerde reden, of om wettelijk bindende afspraken na te komen’.

De situatie van grenspendelaars

Ook grenspendelaars die van Duitsland naar Nederland pendelen, vallen meestal niet onder de quarantaineplicht. Zeker wanneer ze minder dan 48 uur in Nederland verblijven. Voor mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, gelden andere regels. Zij moeten contact opnemen met het Gesundheitsamt in de Landkreis waar zij werken om af te stemmen of zij nog steeds naar hun werk kunnen komen en of zij als grenspendelaar documenten nodig hebben om de grens over te kunnen steken.

Deze informatie is gebaseerd op de coronavoorschriften in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en besproken met het regio’s waar het aantal besmettingen oploopt.. Doorreizen naar andere deelstaten is toegestaan, maar per deelstaat kunnen de regels verschillen. Over het algemeen zullen ze lijken op de regels die hier boven staan beschreven. Informeer dus altijd goed bij de plek van bestemming welke regels gelden.

Noordrijn-Westfalen versoepelt meldplichtmeldt de Euregio

Sinds woensdag 7 oktober geldt in Noordrijn-Westfalen een nieuwe ‘Corona-Einreiseverordnung’, geldig tot en met 31 oktober. Voor iedereen, die vanuit een risicogebied naar Noordrijn-Westfalen reist geldt, dat men 14 dagen in quarantaine moet, tenzij:

 • men een actuele (niet ouder dan 48 uur) negatieve corona-test kan laten zien, of op directe doorreis is zonder overnachting in Noordrijn-Westfalen
 • Op deze quarantaineplicht zijn drie uitzonderingen:
  1. Wanneer noodzakelijk voor je beroep of studie, mag je maximaal 5 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  2. Voor bijzondere sociale of familiaire redenen (bezoek aan familieleden in de eerste of tweede graad of levenspartner, zorgrecht, begrafenis etc.), mag je maximaal 3 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  3. Voor zogenaamd ‘klein grensverkeer’ is de meldplicht vervallen, dat zijn bezoeken aan Noordrijn-Westfalen van maximaal 24 uur.
 • Bij symptomen, die op een besmetting met het Corona-virus zouden kunnen duiden, gelden deze uitzonderingen uiteraard niet

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Nederland risicogebied: websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: