Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - Verbazing in Duitsland over coronagolf in Nederland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – Verbazing in Duitsland over coronagolf in Nederland

Vanuit Duitsland werd deze week met verbazing gekeken naar de situatie in Nederland. De oosterburen snappen niet hoe de tweede golf zo hard heeft kunnen toeslaan. Tegelijk worden ook in Duitsland de teugels strakker aangetrokken.

Op de Europese coronakaart lijkt Duitsland nog een soort van coronavrije oase. Hoewel ook daar het aantal besmettingen toeneemt, kijkt men met enige verbazing naar Nederland. Daar slaat de tweede golf wel heel hard toe.

Nederland moet voor Duitsland aanvoelen als een hele andere wereld nu. Hoe wordt er gereageerd op de situatie hier?

Met grote verbazing: ‘Was ist in Den Niederlanden los?’ kopte Die Welt. Ook de vooraanstaande zorgexpert en SPD-Bondsdaglid Karl Lauterbach vraagt zich via Twitter af hoe Nederland de controle heeft kunnen verliezen.

Welk verschil valt de Duitsers vooral op als ze naar Nederland kijken?

Allereerst het grote aantal besmettingen. 8.000 in Nederland tegen 7.300 in Duitsland, dat vijfmaal groter is. Lauterbach noemt het verrassend dat de Nederlandse GGD overbelast is en het niet meer lukt de infectieketens te traceren. Verder is opvallend ten opzichte van Duitsland dat er in Nederland nu pas wordt begonnen met het dragen van mondkapjes. In Duitsland gebeurt dit al sinds eind april.

Duitsland heeft Nederland tijdens de 1e golf geholpen door patiënten op te nemen op hun intensive cares. Maar dat kan nu niet meer, hoe zit dat?

Nederland deed dit verzoek opnieuw. Maar Duitsland gaf in eerste instantie aan dat het wettelijke verplichtingen heeft om bedden voor eigen patiënten vrij te houden, en vreest nu vanwege capaciteitsproblemen nee te moeten zeggen. Het heeft ook te maken met het nieuwe verdeelsysteem dat de Duitsers hanteren bij de IC’s. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft nog eens extra nagevraagd of er toch plek is. Inmiddels zijn 72 bedden vrijgemaakt bij 40 ziekenhuizen. De eerste Nederlandse patiënten worden dit weekend verwacht. Saillant detail: de koning wilde in september naar Münster komen om hen te bedanken, maar kon door het stijgende aantal infecties in Zuid-Holland niet meer komen.

Tegelijk worden ook de maatregelen in Duitsland aangescherpt. Wat is de laatste stand van zaken.

Merkel zal niet met een fijn gevoel terugkijken op deze week. Zij wil graag dat er veel strenger ingegrepen wordt, maar veel deelstaten houden dat tegen. En van de afspraken die wel werden gemaakt, is een deel door rechtbanken van tafel geveegd. We moeten de komende weken afwachten welke maatregelen er alsnog worden genomen. Het actuele overzicht vind je hier.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.