Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
D-Talk: Hoe de coronacrisis innovatie tussen Duitse en Nederlandse bedrijven versnelt - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

D-Talk: Hoe de coronacrisis innovatie tussen Duitse en Nederlandse bedrijven versnelt

De coronacrisis brengt veel ellende, maar versnelt ook innovatie tussen Duitse en Nederlandse bedrijven. DNHK-directeur Günter Gülker noemt drie voorbeelden waarin dat gebeurt.

Innovatie tussen Duitse en Nederlandse bedrijven is zonder crisis al niet eenvoudig, omdat je op allerlei hindernissen kunt stuiten. Toch kan deze pandemie ook voor een stroomversnelling hierin zorgen. Dat is het thema van de nieuwe D-Talk. In deze videoserie van Duitslandnieuws.nl en de Duits-Nederlandse Handelskamer behandelen experts relevante achtergronden bij het nieuws. De onderwerpen zijn gericht op ondernemers en beleidsbepalers voor wie Duitsland van doorslaggevend belang is.

In deze aflevering praten moderator Derk Marseille en directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) over hoe innovatie tussen Duitse en Nederlandse bedrijven door kan gaan tijdens een pandemie. Hij bespreekt de drie finalisten van de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2020. Zij bedachte het eerste volledig circulaire matras ter wereld, een nieuw ontwikkeld beademingssysteem voor coronapatiënten en de grootste virtuele energiecentrale van Europa, die ook gebruik kan maken van kassen en elektrische auto’s voor de stabiliteit van het net.

Bekijk de nieuwe aflevering van D-Talk:

Stem voor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2020

De drie genoemde bedrijven uit deze D-Talk zijn finalist in de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2020 (Stemmen kan hier). Zij zijn genomineerd omdat ze staan voor innovaties die tot stand zijn gekomen dankzij grensoverschrijdende samenwerking.

De finalisten overtuigden niet alleen door hun innovaties. “Ze onderscheiden zich ook door hun succes in het buurland”, benadrukt Gülker. Het is nu aan het publiek om te beslissen welke finalist het meest overtuigend is en hun stem uit te brengen op www.dnhk.org/wirtschaftspreis. Tot 27 oktober kan elke websitebezoeker één keer stemmen. Op 4 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering van de DNHK in Den Haag ten overstaan van topvertegenwoordigers uit het Duits-Nederlandse bedrijfsleven.

Demcon, Best

Het Nederlandse hightech-bedrijf heeft tijdens de pandemie een echte pioniersgeest getoond. De medisch-technische ingenieurs van het familiebedrijf hebben in zeer korte tijd – samen met Nederlandse en Duitse partners – een beademingssysteem voor coronapatiënten ontwikkeld. Na slechts vier weken werden 500 eenheden aan de Nederlandse overheid ter beschikking gesteld voor de spoedeisende hulp. In samenwerking met de Duitse dochteronderneming Demcon in Münster werd tijdens de crisis ook een fabriek voor de productie van medische gezichtsmaskers opgericht. Demcon, opgericht in 1993, is nu een van de meest vooraanstaande Nederlandse technologieleveranciers en heeft 750 mensen in dienst.

Koninklijke Auping, Deventer

In Europa worden jaarlijks 35 miljoen matrassen weggegooid – een belasting voor het milieu en een verspilling van grondstoffen. De Nederlandse fabrikant van bedden en matrassen, opgericht in 1888, is de uitdaging aangegaan dit probleem op te lossen. In mei 2020 lanceerde het familiebedrijf, dat nog steeds in eigen land produceert, Auping Evolve, ’s werelds eerste volledig circulaire matras voor de consument. Samen met onder andere de Duitse fabrikant van veerkernen AGRO International uit Bad Essen. Beide bedrijven ontwikkelden een volledig nieuw productieproces op basis van recyclebare materialen. Koninklijke Auping is marktleider in de Benelux en heeft 350 medewerkers in dienst.

Next Kraftwerke, Keulen (D)

Met een virtuele energiecentrale voor duurzame energie lost het Keulse bedrijf een groot probleem van de moderne energievoorziening op. Om ervoor te zorgen dat we allemaal een goede en betrouwbare stroomtoevoer hebben, moeten aanbod en verbruik altijd in evenwicht zijn. Met de toegenomen aanvoer van zonne- en windenergie wordt dit een uitdaging: de zon schijnt niet altijd. Ook het windvolume schommelt. Next Kraftwerke koppelt daarom kleine, decentrale installaties op basis van zon, wind en biomassa digitaal met elkaar en stuurt ze centraal aan. Net als een conventionele elektriciteitscentrale kunnen zij in korte tijd reageren op de marktsituatie en op of neer bewegen. Het in 2009 opgerichte bedrijf uit Keulen heeft nu meer dan 9.000 centrales in heel Europa aan elkaar gekoppeld en is daarmee de grootste virtuele energiecentrale van het continent. Samen met Nederlandse partners heeft het team van 180 medewerkers ook manieren uitgewerkt om elektrische auto’s en kassen in te zetten voor de stabiliteit van het net.

De Weltmeister en eerdere afleveringen van D-Talk

Bekijk eerdere afleveringen:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.