Ga naar inhoud

Corona updates #16: Deze regels gelden in Duitsland, nu Nederland risicogebied is

++ Laatste update: Vrijdag 9 oktober 09.13 uur ++ Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland snel toeneemt, is Nederland risicogebied volgens de Duitse autoriteiten. Waar moet je op letten wanneer je naar Duitsland wil reizen? En welke uitzonderingen gelden er? Bekijk het overzicht.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland, ook nu Nederland risicogebied is vanuit Duitsland gezien. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Nederland risicogebied, welke regels gelden er?

++ Vrijdag 9 oktober 09.13 uur ++

 • Uit het overzicht van Krautreporter: In Berlijn blijft het aantal besmettingen stijgen, waarbij de grens van 50 bevestigde nieuwe infecties per 100.000 burgers voor het eerst sinds het begin van de pandemie is overschreden. Ook in Frankfurt is dit het geval. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn vatte de situatie op ZDF samen.
 • Zeit Online kijkt naar de vele verschillende regels binnen Duitsland en vindt enkele details verwarrend en tegenstrijdig. Lokale strategieën lijken steeds minder zinvol, gezien de meer dan 4.000 nieuw besmette mensen in de afgelopen 24 uur. Een overzicht van wat er op dit moment is toegestaan is te vinden bij Tagesspiegel.
 • Er wordt ook gespeculeerd over het tijdstip waarop coronavaccins voor de algemene bevolking beschikbaar zullen zijn. Volgens Tagesschau verwacht onderzoeksminister Anja Karliczek dergelijke middelen voor “het midden van volgend jaar“. Bepaalde groepen zouden het vaccin al eerder kunnen krijgen.
 • Intussen pleit viroloog Hendrick Streeck uit Bonn voor een meer pragmatische omgang met het virus.
 • Ook in Noordrijn-Westfalen groeit het aantal besmettingen, bekijk het overzicht bij de Rheinische Post
 • Vooral in de grote steden loopt het aantal besmettingen op. Daarom spreekt bondskanselier Merkel vandaag in een videovergadering met de burgemeesters van Berlijn, Hamburg, Bremen, München, Frankfurt am Main, Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Leipzig en Stuttgart.
 • De nieuwe coronaverordening van deelstaat Nedersaksen

++ Donderdag 8 oktober 09.35 uur ++

++ Woensdag 7 oktober 09.05 uur ++

Noordrijn-Westfalen versoepelt meldplicht, meldt de Euregio

Per woensdag 7 oktober geldt in Noordrijn-Westfalen een nieuwe ‘Corona-Einreiseverordnung’, geldig tot en met 31 oktober. Voor iedereen, die vanuit een risicogebied naar Noordrijn-Westfalen reist geldt, dat men 14 dagen in quarantaine moet, tenzij:

 • men een actuele (niet ouder dan 48 uur) negatieve corona-test kan laten zien, of op directe doorreis is zonder overnachting in Noordrijn-Westfalen
 • Op deze quarantaineplicht zijn drie uitzonderingen:
  1. Wanneer noodzakelijk voor je beroep of studie, mag je maximaal 5 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  2. Voor bijzondere sociale of familiaire redenen (bezoek aan familieleden in de eerste of tweede graad of levenspartner, zorgrecht, begrafenis etc.), mag je maximaal 3 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  3. Voor zogenaamd ‘klein grensverkeer’ is de meldplicht vervallen, dat zijn bezoeken aan Noordrijn-Westfalen van maximaal 24 uur.
 • Bij symptomen, die op een besmetting met het Corona-virus zouden kunnen duiden, gelden deze uitzonderingen uiteraard niet

++ Dinsdag 6 oktober 16.05 uur ++

Duitsland heeft Nederland, met uitzondering van de provincies Limburg en Zeeland, op 2 oktober tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor een groot deel van Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen.

Officieel blijven de grenzen open, dus transport van goederen kan gewoon doorgaan. Maar de autoriteiten waarschuwen mensen om voorzichtig zijn. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.

De algemene regel is: wie vanuit Nederland naar Duitsland wil, moet 14 dagen in zelfquarantaine – met uitzondering voor mensen uit Limburg en Zeeland. Ook moet je je bij aankomst direct melden bij het lokale Gesundheidsamt (vergelijkbaar met de GGD) om te melden dat je uit een risicogebied bent gekomen. Wie de quarantaineregels overtreedt, kan boetes krijgen die oplopen tot en met 25.000 euro.

Let op: de uitvoering en interpretatie van de regels kan per deelstaat verschillen. Zo heeft Noord-Nederland vooral te maken met de coronaregels van Nedersaksen, zuidelijker gelden de coronaregels van Noordrijn-Westfalen. Deze regels kunnen wekelijks worden aangepast, dus houdt de Duitse websites goed in de gaten.

Uitzonderingen

Voor wie geen coronasymptomen heeft, en een negatieve coronatest kan laten zien van maximaal 48 uur oud, wordt een uitzondering gemaakt. In dit geval hoef je je ook niet te melden. Een andere optie is het doen van een coronatest in Duitsland, en een huisquarantaine in afwachting van de uitslag.

Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor mensen die geen symptomen hebben en minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest of de grens oversteken om een ‘urgente of gezondheids-gerelateerde reden, of om wettelijk bindende afspraken na te komen’.

De situatie van grenspendelaars

Ook voor grenspendelaars die van Duitsland naar Nederland pendelen, vallen meestal niet onder de quarantaineplicht. Zeker wanneer ze minder dan 48 uur in Nederland verblijven. Voor mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, gelden andere regels. Zij moeten contact opnemen met het Gesundheitsamt in de Landkreis waar zij werken om af te stemmen of zij nog steeds naar hun werk kunnen komen en of zij als grenspendelaar documenten nodig hebben om de grens over te kunnen steken.

Deze informatie is gebaseerd op de coronavoorschriften in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en besproken met het Grensinfopunt. Doorreizen naar andere deelstaten is toegestaan, maar per deelstaat kunnen de regels verschillen. Over het algemeen zullen ze lijken op de regels die hier boven staan beschreven. Informeer dus altijd goed bij de plek van bestemming welke regels gelden.

Mag je nog de grens over om te tanken, boodschappen te doen, of voor zaken?

Dat verschilt per regio. Als je uit Limburg of Zeeland komt mag het gewoon, maar de andere provincies zijn door Duitsland aangemerkt als risicogebied. Officieel worden niet-essentiële reizen dus dringend afgeraden, per regio kan hier anders mee worden omgegaan. Informeer dus als bij de betreffende gemeente hoe de actuele situatie is.

In Nedersaksen is het niet de bedoeling dat je komt voor inkopen, tanken of toeristische doeleinden, zegt ook EDR-directeur Karel Groen. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen mogen grensbewoners en andere bezoekers onder voorwaarden wel komen tanken of boodschappen doen. De ‘kleine grensverkeer’ regeling houdt in dat personen die korter dan 24 uur in de deelstaat Noordrijn-Westfalen blijven, uitgezonderd zijn van de test- en quarantaineverplichtingen. Zij hoeven geen negatieve coronatest te overleggen bij het inreizen. Wel moeten zij zich als inreizende personen melden bij het plaatselijke Gesundheitsamt om aan de meldplicht te voldoen. Uiteraard geldt de uitzondering alleen voor personen die geen covid-19 symptomen vertonen.

Bijvoorbeeld: Gemeenten zoals Kleef vragen om je te melden bij het Gesundheitsamt wanneer je de grens oversteekt, ook voor een snelle tankbeurt. Melden kan via dit formulier. In Berlijn kan gevraagd worden je te melden bij de huisarts ter plekke. Coronatests zijn vaak op centraal stations en bij vliegvelden verkrijgbaar.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Nederland risicogebied: websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: