Ga naar inhoud

Podcast – Ook gebieden bij Nederlandse grens blijken geschikt voor Duits kernafval

Duitsland wil af van kernenergie, maar zoekt nog een opbergplek voor 1.900 containers met kernafval. Uit een geologische verkenning blijkt nu dat ook gebieden bij de Nederlandse grens daar geschikt voor zijn.

Krijgt Nederland Duits kernafval in de ‘achtertuin’? Dat kan, maar is lang niet zeker. Wetenschappers hebben 90 regio‘s aangewezen die geologisch geschikt zijn voor het opslaan van 27.000 kubieke meter kernafval. De gebieden beslaan samen 67% van Duitsland, waaronder het grensgebied van Noord-Nederland tot en met ongeveer Nijmegen. Het is dus een serieuze mogelijkheid, maar het kan op veel meer plekken.

Opberglocatie voor kernafval gezocht

Hoe gaat de keuze voor de juiste locatie gemaakt worden?

De wetenschappers hebben gekeken naar welke gesteenten/bodemsoorten geschikt zijn. En daar valt echt een heel groot deel van Duitsland onder. De komende maanden worden de criteria zoals bevolkingsdichtheid erbij genomen, en dan vallen steeds meer regio‘s af. Daarna moet er een politieke beslissing komen.

Wat is de deadline?

De plek moet voor 2031 worden aangewezen. En dan wordt het kernafval vanaf 2050 daarheen gebracht.

In Duitsland is dit al best lang een groot debat. Hoe is er gereageerd op dit rapport?

Kernafval is altijd een gevoelig onderwerp, het is ook een thema dat aan Angela Merkel kleeft. In 2011 besloot zij na de ramp in Fukushima dat alle kerncentrales in 2022 dicht moeten: de Energiewende. Maar voordat alle centrales sluiten, moet het afval nog wel een plekje krijgen. Die hete aardappel wordt politiek al een tijdje vooruitgeschoven, zeker na het mislukken van dit proces rondom Gorleben in Nedersaksen (was in de jaren 70 aangewezen, maar bleek ongeschikt na grote protesten en lange processen). Niemand wil het in zijn achtertuin, de deelstaat Beieren gaf al aan erg ongeschikt te zijn voor de opslag van kernafval. Het aanwijzen van deze 90 gebieden is vooral het begin van een nieuw proces met een schone lij. Ik denk dat veel Duitsers nu op de speciale website hiervoor hun postcode invullen om te kijken wat dit betekent voor hun regio.

Verwacht jij dat wij er nog iets over te zeggen gaan hebben?

Nederland zal dus deze discussie zeker nauwgezet volgen, want de grens is natuurlijk niet het meest dichtbevolkte gebied, en dus zullen veel plekken aan de criteria voldoen. De laatste jaren is er op het thema energie steeds meer overleg tussen Duitsland en Nederland. Zoals grensoverschrijdende stroomvoorziening (Tennet), duurzame stroom, maar ook rond waterstof. Nederland kan dus aan deze discussie meedoen, maar Duitsland heeft uiteraard veel meer buren die geen kernafval in de achtertuin willen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.