Ga naar inhoud

Podcast – Waarom Rutte en Merkel het niet eens zijn over het Europees Herstelfonds

Duitsland en Nederland trekken niet langer gelijk op in Europa, zoals nu bij de vormgeving van het Europees Herstelfonds. Kan het gesprek tussen Merkel en Rutte de relatie een beetje lijmen?

Mark Rutte was donderdagavond op bezoek bij bondskanselier Angela Merkel in aanloop naar de aankomende EU-top op 17 juli. Of er Currywurst of Buletten op het menu staan, dat weten we niet… Maar dat de staatshoofden zich stevig vastbijten in het plan voor het Europees herstelfonds staat vast. Merkel hoopt met het gesprek de kans te vergroten dat er volgende week een deal is over het herstelfonds, dat Europese landen moet helpen om uit de coronacrisis te komen.

Mark Rutte bezoekt Angela Merkel

Normaal liggen Nederland en Duitsland redelijk op dezelfde koers binnen de EU, dat is nu wel anders toch?

In het verleden hebben Duitsland en Nederland altijd samen opgetrokken, bijvoorbeeld in de eurocrisis. Maar zeker ook in de begrotingspolitiek. Nederland mocht daarin wel vaker iets strenger zijn dat Duitsland. Maar hier volgen ze beiden een andere lijn, en is er toch wel wat spanning. Merkel beaamde voorafgaand aan het gesprek nog dat het herstelfonds de hoogste prioriteit heeft, Rutte vindt dat het nog wel even kan wachten.

Waarom wil Duitsland het herstelfonds zo snel er doorheen krijgen, terwijl wij geen haast lijken te hebben?

Duitsland wil laten zien dat ze een daadkrachtige voorzitter is in de raad voor de EU door dit herstelfonds snel geregeld te krijgen. Maar Nederland wil de financiële hulp koppelen aan economische hervormingen in Zuid-Europa, en vindt het niet erg wanneer het nog even duurt voordat er een akkoord komt, en gebruikt het uitstellen van een overeenkomst als pressiemiddel om haar zin te krijgen.

Zijn er al signalen dat Rutte of Merkel water bij de wijn willen doen?

Vooralsnog niet, al zei de fractieleider van de CSU Alexander Dobrindt dat men toch meer naar Oostenrijk moet luisteren, die net als Nederland, Denemarken en Zweden bij de ‘zuinige vier’ worden geschaard. Niet iedereen staat dus pal achter de koers van Merkel.

Wat denk jij, gaan ze ondanks de onenigheid toch een gezellig diner hebben?

Er is veel persoonlijke waardering tussen de leiders, ze trekken al samen op sinds 2010. Ze ‘duzen’ elkaar zelfs en noemen elkaar bij de voornaam. Dus het zal zeker geen onvriendelijk gesprek worden. Maar Merkel wil toch echt dat Nederland beweegt. Het gaat Duitsland nu veel meer om het bijeen houden van Europa, dan om de juiste bezuinigingspolitiek. De harde woorden van minister Hoekstra over Italië deden dan ook in Duitsland al stof opwaaien

Opvallend: Merkel heeft sinds de uitbraak van de coronacrisis het videobellen ontdekt. Ze ging woensdag voor het eerst weer op pad naar Brussel. Rutte is daarop haar eerste fysieke bezoeker.  Dat geeft aan dat de relatie met Nederland wel belangrijk is voor de Duitsers. Dat geldt omgekeerd trouwens ook, al had Den Haag niet verwacht dat Merkel zo snel met Herstelfonds zou instemmen zonder dat daar harde voorwaarden richting Zuid-Europese landen aan waren verbonden. In die zin hadden ze veel te bepreken.

Rutte en meer podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: