Ga naar inhoud

Updates #14: Corona in Duitsland

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland: deze week komt in veel Europese landen het toerisme officieel weer op gang. De redactie vult dit artikel elke werkdag aan met nieuwe updates.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

19 juni:

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 188.534 mensen positief getest op corona. Zeker 8.872 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • De blikken zijn vandaag gericht op Brussel, waar het draait om het wederopbouwpakket van 750 miljard euro.
 • Kopen Duitsers minder auto’s na de coronacrisis? Welnee, Duitsland is nog lang niet ‘automoe’ aldus deze expert
 • Deze drie thema’s zijn volgende week ook belangrijk: hoe reageert de Duitse overheid op de arbeidsomstandigheden in de vleesindustrie? Waarom is de controle zo slecht, en hoe loopt het af tussen oom Clemens Tönnies (voorzitter RvT bij Schalke 04) en zijn neef Robert Tönnies die elk de helft van het familiebedrijf in handen hebben, maar elkaars bloed wel kunnen drinken. Kost de redding van Lufthansa Duitsland nu extra veel geld? Op 25 juni wordt het spannend tijdens de aandeelhoudersvergadering. En hoe loopt het af met voormalig beurslieveling Wirecard, nu er sprake van een miljardenfraude lijkt te zijn. In totaal is 1,9 miljard euro ‘kwijt’.
 • Warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof wil 62 van de 172 filialen sluiten vanwege de coronacrisis
 • Miljardendeal voor wapenfabrikant Rheinmetall in tijden van corona: het bedrijf uit Düsseldorf met een vestiging in Nederland, mag voor 2 miljard euro de komende jaren 4.000 gepantserde militaire vrachtwagens maken
 • Eerste KLM-vlucht na ‘coronapause’ van Amsterdam naar Neurenberg feestelijk ontvangen door Oberbürgermeister König

18 juni:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 187.235 mensen positief getest op corona. Zeker 8.843 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Bondskanselier Merkel presenteert vandaag de doelen van het Duitse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2020. In een regeringsverklaring blikt ze vooruit op de EU-top van vrijdag. Het gaat om onder meer klimaatpolitiek en wederopbouwhulp na corona.
 • Doordat zeker 650 medewerkers van een slachterij van Tönnies zijn besmet met het coronavirus, gaat Gütersloh deels in een lockdown. Zeker 7.000 mensen moeten in quarantaine. Het slachthuis zelf stopt de productie, maar ook scholen en kinderopvang gaan voorlopig dicht. Het stoppen van de vleesproductie bij Tönnies kan ervoor zorgen dat 20% van de vleesproductie in Duitsland voorlopig wegvalt. Neef Robert Tönnies uit kritiek op de omgang met Oost-Europese medewerkers die via constructies met onderaannemers het zware werk voor een laag bedrag uitvoeren. Een praktijk waarvan in 2017 besloten is om het te verbieden. Maar het verbod is nog niet omgezet.
 • Corona vergroot de kloof tussen arm en rijk. Het treft Oost-Europese uitzendkrachten die niet al te best zijn gehuisvest. Het treft ook de bewoners die dicht op elkaar wonen in een arme Berlijnse buurt. Dit is de situatie in stadsdeel Neukölln
 • Lufthansa kan niet zomaar ‘gered’ worden door de Duitse overheid nu de ondernemer Heinz Hermann Thiele (Knorr-Bremse) zijn aandelen heeft vergroot van 10 naar 15%. Hij eist een reddingsplan met minder invloed voor de staat. Thiele geldt als een zeer ervaren saneerder, die zich nu een plekje aan de onderhandelingstafel heeft bezorgd.
 • Verkeersminister Scheuer belooft 170 miljoen euro steun voor noodlijdende busbedrijven

17 juni:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 187.192 mensen positief getest op corona. Zeker 8.840 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Al 2 miljoen downloads van de Duitse corona-app. Onverwacht positief, aldus Derk Marseille op BNR Nieuwsradio
 • Zorgen om de corona-uitbraak in de Berlijnse wijk Neukölln. Hier wonen relatief veel mensen dicht op elkaar, en daarom moeten 369 huishoudens in quarantaine. Inmiddels zijn 57 buurtbewoners positief op corona getest.
 • Na drie maanden (video)bellen, ontmoet bondskanselier Merkel vandaag voor het eerst weer de premiers van de deelstaten persoonlijk. Ze vergaderen sinds lange tijd niet enkel over corona. Ook de Energiewende, Brexit en de verhouding met China staan op de agenda.
 • Busbedrijven voelen zich in de steek gelaten door de Duitse regering. Zeker 1.000 bussen en 5.000 chauffeurs rijden vandaag naar Berlijn om te protesteren. Ze vrezen dat veel bedrijven failliet zullen gaan.
 • Nieuwe cijfers voorspellen moeilijke tijden voor de auto-industrie, die waarschijnlijk dit jaar 20 miljoen minder voertuigen kan verkopen
 • Volkswagen vestigt zijn hoop op het nieuwe elektrische model ID 3, dat vanaf september in de showroom staat. Dankzij de autopremies is het model nu duizenden euro’s goedkoper, toch mankeert er nog wel het een en ander aan, aldus FAZ.

16 juni:

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 186.474 mensen positief getest op corona. Zeker 8.799 mensen zijn overleden.

Overige updates:

Afgelopen nacht bevestigde de Amerikaanse president Donald Trump zijn plannen voor een gedeeltelijke terugtrekking van Amerikaanse soldaten die in Duitsland gestationeerd zijn. Trump zei dat de NAVO-partner zijn verplichtingen niet nakomt en daarom het aantal Amerikaanse soldaten van de huidige 34.500 tot 25.000 zou verminderen:

15 juni:

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen 08.30 uur) 186.465 mensen positief getest op corona. Zeker 8.704 mensen zijn overleden.

Overige updates:

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: