Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast ‘de klap’ - Coronacrisis vloek en zegen voor de Energiewende - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast ‘de klap’ – Coronacrisis vloek en zegen voor de Energiewende

Door de coronacrisis is er veel minder energie verbruikt, waardoor groene stroom de boventoon voert in Duitsland. Toch is dat niet per se goed nieuws voor de Energiewende.

Duitsland draait sinds begin dit jaar voor meer dan de helft op groene stroom. Een record, mede dankzij de coronacrisis. Tegelijk vormt corona ook een bedreiging voor de ontwikkeling van de Energiewende.

We praten erover met onze Duitsland-correspondent Derk Marseille

Groene stroom steeds belangrijker

Eerst maar even het goede nieuws. Mede dankzij corona gaat het goed met de Energiewende?

Ja, de afgelopen vier maanden draaide Duitsland dus voor meer dan de helft op hernieuwbare energie. Daarmee wordt het eerder onbereikbaar geachte klimaatdoel van 40% minder uitstoot tov 1990 ineens haalbaar. In 2000 was het aandeel groene stroom 6%, in 2019 al 40%, in 2030 moet dat 65% zijn. Dus Duitsland lijkt op de goede weg te zijn.

Komt dit enkel door corona, of speelt er meer mee?

Het weer speelt ook een rol. In januari, februari en maart was windenergie het meest dominant (dankzij de harde wind deze milde winter), in april en mei nam de zonne-energie dit over (dankzij zonnigste voorjaar ooit).

Binnen 2 jaar sluit de laatste kerncentrale, hoe afhankelijk is Duitsland nog van kolencentrales?

Dankzij corona op dit moment ineens een stuk minder. Het verbruik van bruinkool en steenkool daalde met -37%. Deze effecten tekenen zich extra scherp af, omdat er door de coronacrisis veel fabrieken hun productie verminderden of zelfs stil legden. Volgens de duurzame energiesector toont dit aan dat de tijd van kolenstroom voorbij is, zij willen sneller kolencentrales sluiten. In 2022 sluit bovendien de laatste kerncentrale.

Wordt er niet te vroeg gejuicht? De zware industrie wil ook weer aan het werk?

Duitsland zal voorlopig zeker nog niet helemaal op groene stroom kunnen draaien, maar de lobby voor duurzame energie kan nu wel laten zien dat Duitsland steeds minder afhankelijk wordt van conventionele energie. Een extra argument is dat kolencentrales veel meer gebruikskosten hebben, dan duurzame energie en gas.

Corona zorgt ook voor vertraging Energiewende

Toch is corona ook slecht nieuws voor de Energiewende, hoe zit dat?

Op de korte termijn heeft de coronacrisis dus een positief effect voor het klimaat, op de lange termijn niet. Want de Energiewende verliep al niet soepel. Wetsaanpassingen en dringend noodzakelijke investeringen die groene stroom moeten stimuleren, blijven door de coronacrisis liggen. Projecten worden op de lange baan geschoven. Strengere regels blijven ook even op de plank liggen, omdat de regering consumenten en het bedrijfsleven in deze moeilijk tijd het niet extra lastig wil maken.

Wat betekent dit voor Nederland?

De Nederlandse en Duitse stroomnetten worden steeds nauwer met elkaar verbonden. Zo is Duitsland bereid een belang te nemen in netbeheerder Tennet, dat al een deel van het Duitse stroomnet in handen heeft. Door het instappen van de Duitse staat, zijn beide landen gedwongen nauwer samen te werken. Hierdoor wordt de Duitse Energiewende nog relevanter voor de energiemarkt in Nederland

Energiewende en meer podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.