Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Online seminar e-health: Zo lanceer je een gezondheidsapp voor de Duitse markt - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Online seminar e-health: Zo lanceer je een gezondheidsapp voor de Duitse markt

De coronacrisis heeft in Duitsland extra scherp laten zien hoe belangrijk de digitalisering van de zorg is. Expertise uit Nederland is welkom. Om die reden organiseren kenners van de Duitse zorg op 25 juni het online seminar 'Commerciële kansen e-health markt in Duitsland'.

Hoe introduceer je een gezondheidsapp voor de zorg in Duitsland? Voor veel ondernemers een relevante vraag, zeker nu Duitsland volop investeert in de digitalisering van de zorg. Nederlandse kenners van de de Duitse zorg houden daarom op 25 juni van 11.00 – 12.00 uur het online seminar ‘Commerciële kansen e-health markt in Duitsland, App op recept‘. Hier aanmelden.

Duitsland is als grootste land in Europa automatisch ook de grootste markt voor digital health. Nederlandse ondernemers die de afgelopen jaren kansen zagen in Duitsland, kwamen erachter dat het bepaald niet eenvoudig was om een voet tussen de deur te krijgen in de Duitse gezondheidszorg. Maar het is nu steeds makkelijker om een een gezondheidsapp in het Duitse vergoedingssysteem te laten registeren. Dit kan al binnen 3 maanden.

Snelle introductie gezondheidsapp op de Duitse markt

Sinds kort kunnen artsen in Duitsland gezondheidsapp‘s op recept voorschrijven. Voor opname van de app in het vergoedingssysteem van de wettelijke ziektekostenverzekeraars is nu een fast-track ontwikkeld. Deze fast-track maakt het mogelijk om je app binnen drie maanden in het vergoedingsregister opgenomen te krijgen. Dit biedt unieke commerciële kansen voor ondernemers die gezondheidsapp’s aanbieden.

Tijdens de online sessie gaat Agaath Hulzebos van het Netherlands Business Support Office (NBSO) te Stuttgart in op alle ins en outs van deze fast-track en deelt gastspreker Marco Essed, CEO van Embloom zijn ervaringen met zakendoen in Duitsland en hoe hij met zijn bedrijf de Duitse e-health markt heeft betreden.

Concrete kansen voor voor Nederlandse ondernemers

Agaath Hulzebos van het NBSO uit Stuttgart vertelt vooraf waarom het voor Nederlandse ondernemers juist nu interessant is om aan de Duitse markt te denken.

Waar liepen Nederlanders die een app willen introduceren in Duitsland tot nog toe tegen aan?

De complexiteit. Het kon makkelijk twee tot drie jaar duren om je app opgenomen te krijgen in het centrale vergoedingssysteem van de zorgverzekeraars. Een andere optie was het apart afspraken gaan maken per verzekeraar, maar dat is minstens zo’n lang proces. Dit soort obstakels waren voor veel Nederlandse aanbieders te groot.

Daar komt nu versnelling in, komt dat door corona?

De Duitse zorg loopt qua digitalisering 10 tot 15 jaar achter op Nederland. De minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft bij zijn aantreden direct aangegeven dat hij wil inzetten op digitalisering. De coronacrisis brengt die omwenteling in een stroomversnelling. Neem het online spreekuur. Daar deden aan het begin van de coronacrisis een paar honderd artsen aan mee, maar binnen de eerste zes weken na de uitbraak van het coronavirus in Duitsland, waren het er meer dan 100.000. De noodzaak voor digitalisering is nu veel scherper zichtbaar. En de veranderingen die nu worden ingezet worden naar verwachting niet meer teruggedraaid.

Een dokter kan nu een ‘app op recept’ voorschrijven, wat betekent dat?

De wet die dit mogelijk maakte is eind 2019 aangenomen. Artsen mogen dus nu een app voorschrijven die aantoonbaar de gezondheid van een patiënt verbetert. En deze app wordt via de wettelijke zorgverzekering vergoed.

Wat kunnen Nederlandse aanbieders hiermee?

Dit is een hele concrete kans op de Duitse gezondheidsmarkt. Er is nu een Fast Track waarmee je app binnen 3 maanden na het indienen van de aanvraag al opgenomen kan worden in het vergoedingsregister van de wettelijke zorgverzekeraars. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van het traject hiervoor.

Hoe werkt dit?

Je krijgt een terugkoppeling na je aanvraag. Men kijkt naar twee dingen. Allereerst de algemene vereisten zoals veiligheid, kwaliteit en functionaliteit. Als tweede moet je kunnen aantonen dat je app positieve gezondheidseffecten heeft op de patiënt of cliënt. Wanneer je overtuigt op de algemene vereisten, maar je nog geen aantoonbare onderzoeksresultaten kunt laten zien, wordt je app toch al voor maximaal een jaar opgenomen in het vergoedingsregister. Je hebt dan een jaar om aan te tonen dat jouw app een positief effect heeft.

Zijn er al Nederlanders die zijn toegelaten?

Bedrijven kunnen pas sinds een paar weken aanvragen indienen. Dus de eerste terugkoppelingen worden pas in september verwacht. Omdat dit nog niet algemeen bekend is bij veel e-healthbedrijven in Nederland, houden we nu deze online conferentie.

Welke apps maken een kans?

Het gaat dus echt om apps die een positief gezondheidseffect hebben voor de patiënt. Dus geen apps die een arts bijvoorbeeld helpen om efficiënter te werken. Denk aan apps die ondersteunen bij het krijgen van een gezonder leefstijl of apps die incontinentieproblemen verhelpen of die moedervlekken scannen. Stel vooral je vraag bij je aanmelding voor.

Programma donderdag 25 juni van 11:00 – 12:00 uur:

  • Moderator: Hans Brouwers, High Tech & Industrie Beauftragter Deutschland, Oost NL
  • Introductie Trade & InnovateNL en ROMs: Mark Koppers, Senior Project Manager International Trade – Duitsland, BOM
  • App op recept: Agaath Hulzebos, Chief Representative NBSO Stuttgart
  • Praktijkervaring zakendoen op de Duitse zorgmarkt: Marco Essed, CEO, Embloom

De organisatie is in handen van BOM Brabant, LIOF, Oost NL, GO4Export, NBSO Stuttgart, RVO

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met woensdag 24 juni 17:00 uur. Vragen kunnen tot dinsdag 23 juni bij aanmelding worden doorgegeven.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:

Brabant en Zuid-Duitsland behoren tot de meest innovatie regio’s van Europa, onder meer op het gebied van medische technologie. Ze werken samen aan de ontwikkeling medische technologie door kennisuitwisseling en het verbinden van bedrijven en kennisinstellingen uit beide regio’s.

Avatar fotoDuitslandnieuws levert vanuit Duitsland diverse nieuwsdiensten gericht op Nederlandstaligen met interesse voor Duitsland. We schrijven artikelen, maken radio en tv en verzorgen of ondersteunen evenementen.