Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Updates #12: Corona in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Updates #12: Corona in Duitsland

Wat zijn de laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland? De ervaringen na het Pinksterweekend worden gedeeld, en de Duitse regering werkt aan een nieuw steunpakket. De redactie vult dit artikel elke werkdag aan met nieuwe updates.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

5 juni:

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 183.397 mensen positief getest op corona. Zeker 8.640 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Hoe reageert Duitsland eigenlijk op het ‘coronapakket’ van 130 miljard euro? Deutsche Welle verzamelde reacties van links tot rechts, en die zijn ‘positiever dan gedacht’. In de Duitse politiek geldt dit zo’n beetje als het meest positieve compliment dat mogelijk is
 • En wie profiteren er van het ‘pakket met Wumms‘? Tagesspiegel somt ze op; van de horeca en gezinnen tot aan autofabrikanten
 • Brengt het coronapakket de stekkerauto in schwung? Bij een nieuwe e-auto van 40.000 euro kan de milieupremie oplopen tot 9.000 euro. 
 • Symbolisch in tijden van corona: Lufthansa verliest zijn plekje aan de DAX en wordt vervangen door het Berlijnse vastgoedbedrijf Deutsche Wohnen. Niet meer vliegen, maar wonen
 • Merkel kreeg veel lof voor haar bedachtzame en voorzichtige optreden tijdens de coronacrisis. Er gingen al stemmen op, of ze misschien toch niet voor een vijfde termijn wilde gaan? Donderdagavond herhaalde ze op ARD/ZDF haar standpunt: Nein, nein. Na 2021 is het Schluss.

4 juni:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 182.601 mensen positief getest op corona. Zeker 8.577 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • De coalitiepartijen zijn het woensdagavond eens geworden over het conjunctuurpakket. Derk Marseille vertelt op BNR Nieuwsradio dat het resultaat toch verrassend was:

Selectie uit de 57 punten van 130 miljard

Een selectie:

A. Conjunctuur en crisismaatregelen ter versterking economie

– Omzetuitval door corona meer dan 50% in vergelijking met vorig jaar? Bedrijven tot 10 werknemers kunnen maximaal 15.000 euro steun aanvragen (kosten 25 miljard)
– BTW-verlaging van 19 tot 16 procent tot eind van dit jaar (kosten 20 miljard)
– Compensatie stijging stroomprijzen (kosten 11 miljard)
– Digitaliseren van dienstverlening door overheden en instellingen (kosten 10 miljard)

B. Toekomstige investeringen en klimaatmaatregelen

– Mobiliteit: Waterstoftechnologie investeringsprogramma voor transport over de weg en door de lucht oa. vliegtaxi’s over korte afstanden tot 400 kilometer (7 miljard)
– Infrastructuur 1: Investeringen in vernieuwing spoor Deutsche Bahn (5 miljard)
– Infrastructuur 2: Uitbouw van dekkend 5G-netwerk door heel Duitsland binnen 5 jaar (5 miljard)
– Ehealth 1: Digitalisering gezondheidszorg, uitwisseling data tussen dienstverleners en patiënten (4 miljard)
– Ehealth 2: Toekomstprogramma digitalisering ziekenhuizen (3 miljard)
– Digitalisering: Uitbouw van digitale infrastructuur oa. breedbandinternet (3 miljard)
– Emobility 1: Investeringen in laadinfrastructuur oa laadpalen en batterijceltechniek (2,5 miljard)
– Emobility 2: Premie aankoop elektrische auto verdubbeld. Tot 40.000 euro maximaal 6.000 euro subsidie. (2,2 miljard)
– Smart Industry 1: Artificial Intelligence “Made in Europe” (2 miljard euro)
– Smart Industry 2: Quantum computing. Opbouw Duitse industrietak. (2 miljard euro)

C. Europese en internationale verantwoording

– Via EU “Frans-Duitse” plan via Europese investeringsbank (500 miljard)

Lees hier het hele pakket PDF

https://twitter.com/ministerBlok/status/1268593028547084290

3 juni:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 182.548 mensen positief getest op corona. Zeker 8.577 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • De coalitiepartijen zijn het nog niet eens over het ‘coronaconjunctuurpakket’ van 80 miljard euro. De onderhandelingen werden dinsdagavond om 23.00 uur afgebroken en gaan vandaag om 10.00 uur weer verder. Op tafel liggen 60 voorstellen.
 • Heikel punt blijft de slooppremie die CDU/CSU wil omdopen in ‘innovatiepremie’. Het voorstel waarover nu gesproken wordt is een ‘basispremie’ van 2.500 euro, waarbij het bedrag kan oplopen bij milieuvriendelijkere modellen. In dit geval krijgen dus ook kopers van een diesel of een benzine-auto een premie. De maatregel omvat waarschijnlijk zo’n 5 miljard euro.
 • Andere strijd punten: de kinderbonus (eenmalig 300 euro per kind, 4,8 miljard euro), financiële steun voor gemeenten (zeker 28 miljard euro). Minister Scholz hoopt het totale pakket onder de 100 miljard euro te houden.
 • De kabinet zou vandaag bespreken hoe per 15 juni op een veilige manier het negatieve reisadvies kan worden opgeheven voor 31 landen per 15 juni, waaronder Nederland. Maar Beieren trapt op de rem, omdat het toerisme in de eigen deelstaat wil stimuleren? 
 • Intussen stijgt het reproductiecijfer in Berlijn weer (R=1,95). Wanneer dit verergert, kunnen maatregelen weer worden aangescherpt. Welke invloed de bootjesparade met meer dan duizend deelnemers in Kreuzberg heeft om te protesteren tegen de gesloten clubs, weten we pas over een paar weken.
 • Goed nieuws voor Duitse auto-industrie? Afzet in China trekt weer aan
 • 40% van de studentenbanen verdwijnt door coronacrisis

2 juni:

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 182.280 mensen positief getest op corona. Zeker 8.557 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • De Duitse regeringscoalitie CDU/CSU en SPD onderhandelt vandaag over het ‘coronaconjunctuurpakket’ van 80 miljard euro. Dat kan tot diep in de nacht doorgaan, want er is nog geen overeenstemming over bijvoorbeeld de slooppremie voor auto’s, een eenmalige ‘gezinsbonus’, financiële steun voor gemeenten, infrastructuur en veel andere punten.
 • Na het groene licht van de raad van toezicht afgelopen maandag, is het reddingspakket voor Lufthansa ook rond. De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa (736 vliegtuigen), wordt voor een deel overgenomen door de staat en moet zich opmaken voor harde bezuinigingen. Zeker 20.000 banen staan op de tocht. Op 25 juni kan er tijdens de algemene vergadering van Lufthansa nog worden tegengestemd.
 • In de maand mei waren 7,3 miljoen werknemers in Duitsland in arbeidstijdverkorting
 • Ook in Duitsland is aandacht voor de versoepelingen in Nederland 

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: