Ga naar inhoud

Updates #9: Corona in Duitsland

Elke werkdag updates van de laatste ontwikkelingen rond corona in Duitsland in het Nederlands. Schrijf u nu ook in voor de nieuwsbrief.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

15 mei:

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 173.379 mensen positief getest op corona. Zeker 7.835 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Hoeveel kost de coronacrisis? Alleen al een paar getallen uit Duitsland laten je duizelen. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6,3%, de Duitse staat haalt 98 miljard euro minder belastingen op. Tegelijk stelt Duitsland 1,2 biljoen euro aan directe steun en garanties beschikbaar. Astronomische bedragen die samen niets eens de hele crisis omvatten. 
 • Begin juni presenteert de Duitse regering bovendien een nieuw conjunctuurprogramma om de economie in beweging te houden. Ook dat zal weer veel geld kosten.
 • Waar sommige branches hopen om snel weer op te krabbelen, gaan veel andere sectoren het nog heel lang heel moeilijk hebben. Misschien moeten ze zelfs compleet veranderen om te overleven, schrijft publicist Gabor Steingart vrijdagmorgen. Vaak klinken dan de luchtvaartindustrie, het massatoerisme en sinds kort ook de staalindustrie (zie thyssenkrupp eerder deze week). Maar ook voor de cultuursector (tot 80% van de inkomsten vallen de komende tijd weg) is er voorlopig weinig reden tot optimisme.
 • Dit geldt zeker voor de beurzen; in geen land ter wereld is de Messe zo belangrijk als in Duitsland. Voor veel regio’s zijn het economische motoren. Maar beurzen in de oude vorm keren niet zo snel terug. Sinds de uitbraak zijn al meer dan 460 beurzen in Duitsland uitgesteld of geannuleerd. Het Research Institute for Exhibition and Live-Communication schat de totale schade voor de beursindustrie op meer dan 1,6 miljard euro. Het perspectief van de beurs volgens Steingart: inkrimpen en vervolgens digitaliseren.
 • Wat is nog normaal? De Bundesliga begint morgen weer, al is zo’n beetje alles anders dan anders. De buitengewone voorbereiding kan tot extra blessures leiden 
 • Plexiglas is sinds de uitbraak schaars, en wordt dus duurder
 • Vervalt de quarantaineplicht van twee weken voor mensen die vanwege een dringende reden naar Duitsland reizen? Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen (per vandaag) zetten de eerste stappen, andere deelstaten kunnen snel volgen

14 mei:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 172.451 mensen positief getest op corona. Zeker 7.746 mensen zijn overleden.

 • De Duitse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met meer dan 6%. Op BNR Nieuwsradio vertelt Derk Marseille hoe hard Duitsland wordt geraakt
 • De auto-industrie verkocht de laatste jaren meer auto’s dan ooit. Waarom kloppen de concerns – met miljarden op de bank – toch aan bij de staat?
 • Deze mobiliteitsexpert ziet het verkeersgedrag van de Duitsers veranderen sinds de corona-uitbraak. Hij vindt de auto-industrie niet meer essentieel voor het systeem
 • Hoeveel kost de coronacrisis? De Bondsdagcommissie Belastingen maakt vandaag een prognose van de belastinginkomsten voor 2020 en daarna. De overheden op federaal, deelstaat-, en lokaal niveau, baseren vervolgens hun begrotingsplannen op deze inschatting. Het ziet er somber uit. De overheden beschikken in 2020 waarschijnlijk over bijna 120 miljard euro minder belastinggeld. Een even groot bedrag ontbreekt waarschijnlijk in de inkomsten. Ter vergelijking: volgens het ministerie van Financiën haalde Duitsland in 2019 in totaal ongeveer 800 miljard euro aan belastingen op.
 • Wat betekent dit? Binnen de regeringscoalitie barst een heftig debat los over prioriteiten. Deze week bijvoorbeeld, staat het ‘basispensioen’ op de agenda, het lievelingsproject van de SPD dat veel geld omvat. En de CSU pleit al voor belastingverlaging
 • Zoals gisteren gemeld, opent Duitsland de grenzen stapsgewijs met de buurlanden. In dit artikel staan de regels goed beschreven. De grenzen met Nederland en België zijn altijd open gebleven, er waren enkel steekproefsgewijs controles. Tot en met 15 juni blijft dit zo. Ook is er nog altijd een ‘dringende reden’ nodig om naar Duitsland te mogen. Toeristische reisjes vallen hier niet onder.  De plicht van twee weken quarantaine na aankomst in Duitsland blijft officieel overeind. Uiteindelijk moeten de deelstaten nu beslissen of ze deze regel willen opheffen of niet. De meningen hierover verschillen nog.
 • Vanaf het pinksterweekend rijden er weer meer treinen in Duitsland
 • Airbus overweegt het schrappen van 10.000 banen

Overige updates:

13 mei:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 171.542 mensen positief getest op corona. Zeker 7.669 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Het Duitse kabinet bespreekt vandaag of de grenzen met de buurlanden na 15 mei voorzichtig weer open kunnen. Rond de middag worden meer details verwacht.
 • Anders dan bij de meeste andere buurlanden, is de grens tussen Duitsland en Nederland nog altijd open. De vraag is hoe open de Europese grenzen zijn mogen
 • Oostenrijk gaat er inmiddels vanuit dat de grens met Duitsland per 15 juni weer opent
 • De Bondsdag krijgt vandaag de gelegenheid direct vragen te stellen aan Angela Merkel. Wat zegt ze bijvoorbeeld over het stijgende reproductiecijfer en de toenemende protesten? Ze staat voor een dilemma
 • Reisconcern TUI schrapt wereldwijd 8.000 banen
 • Dan de auto-industrie: VW moet productie weer terugschroeven doordat er weinig auto’s worden verkocht
 • Zo lang er over een slooppremie, of een kooppremie wordt onderhandeld, zullen veel mensen even wachten met het kopen van een nieuwe auto. Er liggen 3 opties op tafel
 • De kritiek op een kooppremie komt van alle kanten, reden voor de taz om de cijfers van de vorige premie erbij te zoeken
 • Ook het Duitse ministerie van Landbouw stelt dat de slachterijen niet zo door kunnen gaan nu er zoveel coronabesmettingen zijn geconstateerd. Minister Klöckner eist maatregelen om medewerkers te beschermen
 • Miljardenverlies voor Thyssenkrupp

12 mei:

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 170.709 mensen positief getest op corona. Zeker 7.559 mensen zijn overleden.

Overige updates:

11 mei:

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen 08.30 uur) 169.825 mensen positief getest op corona. Zeker 7.440 mensen zijn overleden.

Overige updates:

Updates corona in Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: