Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Updates #8: Corona in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Updates #8: Corona in Duitsland

Elke werkdag updates van de laatste ontwikkelingen rond corona in Duitsland in het Nederlands. Deze week gaan nieuwe versoepelingen in, heeft dat effect op het aantal besmettingen? Schrijf u nu ook in voor de nieuwsbrief.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

8 mei:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 167.676 mensen positief getest op corona. Zeker 7.279 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Eigenlijk zou Duitsland vandaag uitgebreid stil staan bij de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door het coronavirus gaan veel activiteiten niet door. In de stadsdeelstaat Berlijn is het vandaag voor het eerst een officiële vrije dag
 • De Duitse export daalt met 8% ten opzichte van vorig jaar, de grootste terugval sinds de van van de Muur.
 • De grens tussen Duitsland en Nederland is open, veel andere grensovergangen zijn dicht. Er gaan nu stemmen op om hier verandering in te brengen
 • het Berlijnse webwarenhuis Zalando scoort sinds de corona-uitbraak 40% meer klanten
 • Meerderheid Duitsers is tegen kooppremie om auto-industrie te helpen

7 mei:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 165.727 mensen positief getest op corona. Zeker 7.080 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Vandaag wordt steeds duidelijker wat de verschillende maatregelen per deelstaat zullen zijn.
 • Wat landelijk geldt: Tot ten minste 5 juni blijft de contactbeperkingen van kracht, in plaats van één persoon buiten je huishouden, mag je nu ook de andere leden uit een ander huishouden opzoeken. Dus: een gezin mag met een ander gezin bijvoorbeeld naar het park, of bij elkaar op bezoek. Behalve in Saksen-Anhalt, daar mag je in groepjes van 5 personen samenkomen. Het doel van deze regels is om de keten van contacten te kunnen traceren in het geval van een infectie, zodat alle getroffenen twee weken thuis kunnen blijven zonder andere mensen te besmetten.
 • De grote autobeurs IAA Nutzfahrzeuge wordt geannuleerd. 
 • Voor de overige regels krijgen de deelstaten nu min of meer de vrije hand, zolang de hygiëne- en afstandsregels maar worden gewaarborgd. Mochten er meer dan 50 personen per 100.000 inwoners binnen 7 dagen besmet raken, dan keert de strenge lockdown weer terug. Op dit moment zou dit voor 4 gemeenten moeten gelden in Duitsland
 • Hoe zit het per deelstaat? Een greep uit enkele maatregelen van de federale lappendeken. Let op: voor toeristen uit Nederland is nog geen regeling getroffen
  • Noordrijn-Westfalen: bij de deelstaat met de meeste inwoners openen de cafés en restaurants weer vanaf 11 mei. Ook mag je weer naar de sportschool en andere sporten uitoefenen onder strenge voorwaarden. Na 30 mei volgt toestelling voor contactsporten en zwembaden. Hotels openen hun deuren weer voor toeristen vanaf 21 mei. Theaters en bioscopen openen vanaf 30 mei.  
  • Nedersaksen: Premier Weil maakte afgelopen maandag al concrete plannen bekend: restaurants, cafés (met 50% bezetting), campings en vakantieparken openen vanaf 11 mei, hotels voor 50% vanaf 25 mei. Ook wil hij voorzichtig de kinderopvang weer openen, en weer minder dringende operaties in ziekenhuizen toestaan. Sinds de corona-uitbraak hebben bijvoorbeeld mensen moeten wachten op een heupoperatie. Plannen voor meer versoepelingen zijn er ook, al zijn ze nog niet aan data gekoppeld.
  • Beieren: had de strengste coronaregel, maar volgt nu de landelijke regels voor contactbeperkingen. Dus je mag ook zonder dringende reden naar buiten. Vanaf 11 mei openen ook de grote winkels en winkelcentra weer. Terrassen en Biergärten openen vanaf 18 mei, binnengastronomie vanaf 25 mei. Ook wil Beieren de scholen deels weer openen, wekelijks volgt een nieuwe jaargang. Voor Pinksteren kan de helft van de kinderen weer terecht in de kinderopvang.
  • Baden-Württemberg: Doet het met een voorzichtig stappenplan. Vanaf 11 mei mag je weer buiten sporten en is het onder strenge regels toegestaan familie in verzorgingstehuizen te bezoeken. Rondom het pinksterweekend gaan campings weer open. Bij cafés openen eerst de buitenterrassen, voordat gasten ook binnen weer welkom zijn. Na Pinksteren wordt er meer mogelijk voor hotels, pensions en pretparken. Onder meer bars, theaters, sauna’s en andere inrichtingen blijven voorlopig dicht. Beurzen, congressen en grote events worden voor de rest van het jaar geschrapt. Premier Kretschmann toonde zich bezorgd over de in zijn ogen te snelle versoepelingen in andere deelstaten.
  • Hessen: In Hessen gaan de meeste kinderen enkele dagen naar school vanaf 18 mei. De kinderopvang gaat deels vanaf 2 juni weer open. Details voor de horeca zijn er nog niet, premier Bouffier wil dat alles deze maand nog open kan. Details volgen nog. Ook wordt er nagedacht over het toestaan van events met minder dan 100 mensen.
  • Rijnland-Palts: cafés en restaurants openen weer vanaf 13 mei. Ook campings en rondvaartboten mogen onder strenge voorwaarden weer openen. 
  • Saarland: contactloos sporten kan weer, de gastronomie opent vanaf 18 mei. Details over scholen en kinderopvang volgen.
  • Berlijn/Brandenburg: de gastronomie opent weer vanaf 15 mei. De regels: alle zaken moeten om 22.00 uur sluiten, het aantal tafels en stoelen wordt beperkt. Vanaf 25 mei volgen de hotels, zonder ontbijtbuffet. Sightseeingtours mogen weer. Theaters en opera blijven sowieso tot en met eind juli dicht. Beautysalons mogen maandag alweer open, en sporten mag weer, in kleine groepen en met zo weinig mogelijk contact. Kinderen mogen om de beurt naar school en krijgen voor de andere dagen huiswerk mee.
  • Thüringen: overweegt het opheffen van de contactbeperkingen, zolang het aantal besmettingen laag blijft. Vanaf 13 mei openen de campings, de week erna volgt in stapjes de horeca.
  • Saksen-Anhalt verraste deze week met de versoepeling dat je weer tot 5 mensen van buiten je huishouden mag treffen.
  • Saksen met uitzondering van grote events, wordt weer heel veel mogelijk vanaf 18 mei, zolang de hygiëne- en afstandsregels kunnen worden gewaarborgd. 
  • Mecklenburg-Voor-Pommeren: Toerisme is van levensbelang voor deze deelstaat. Vanaf 18 mei mogen gasten uit de deelstaat zelf weer hotels en vakantiehuisjes boeken. De week erna zijn ook gasten uit andere deelstaten welkom. Hotels mogen maximaal voor 60% bezet zijn. Details voor scholen en kinderopvang volgen nog.
  • Bremen wil als kleine stadsdeelstaat vooral de regels van Nedersaksen volgen. Vanaf 18 mei mogen de meeste kinderen afwisselend weer naar school.
  • Hamburg: Speeltuintjes, musea en de dierentuinen waren al open. Nu focust de Hanzestad op het heropenen van de scholen en kinderopvang. Details volgen nog
  • Sleeswijk-Holstein noemt nog geen concrete data, maar wil halverwege mei weer voorzichtig beginnen met het openen van de horeca.

6 mei:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 165.269 mensen positief getest op corona. Zeker 7.027 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Na het overleg met de deelstaten maakt Merkel vanmiddag versoepelingen van de coronamaatregelen bekend.
 • Het grootste verschil: deelstaten willen hun eigen gang gaan. Merkel wil dat op voorwaarde dat bij een groeiend aantal besmettingen, snel een regionale lockdown kan worden toegepast. Zijn er meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners, dan worden de versoepelingen weer terug gedraaid. En de algemene contactbeperkingen worden verlengd tot en met 5 juni. Er is wel een kleine versoepeling: mensen van twee huishoudens mogen elkaar weer ontmoeten
 • De ministers van Economische Zaken van de Duitse deelstaten willen cafés en restaurants in stapjes openen vanaf zaterdag 9 mei. Hotels en vakantiewoningen zouden dan rond het pinksterweekend eind mei volgen. Vooralsnog geldt dit voorstel alleen voor gasten binnen Duitsland
 • Dit is een kleine greep van wat op de vergadertafel bij Merkel ligt vanmiddag
  • Noordrijn-Westfalen: premier Laschet geldt al weken als de politicus die het snelste alles openen wil. Vanwege de kritiek hierop durft hij nog geen datum te noemen, maar wil hij zo snel mogelijk de kinderopvang en scholen weer openen. Dat geldt ook voor de horeca: “het zou mooi zijn als we dan weer open kunnen”. Update: de gastronomie mag in Noordrijn-Westfalen per 11 mei weer open.
  • Nedersaksen: Dat laatste geldt ook voor Nedersaksen. Met dit verschil dat premier Weil afgelopen maandag al concrete data noemde: restaurants en cafés voor de helft open vanaf 11 mei, hotels voor 50% vanaf 25 mei. Ook wil hij voorzichtig de kinderopvang weer openen, en weer minder dringende operaties in ziekenhuizen toestaan. Sinds de corona-uitbraak hebben bijvoorbeeld mensen moeten wachten op een heupoperatie
  • Beieren: had de strengste coronaregels. Vanaf vandaag mag je ook familie (of 1 persoon) buiten je huishouden bezoeken. Ook wil Beieren de scholen deels weer openen voor kinderen. En vanaf het pinksterweekend gaat de horeca en het toerisme in stapjes weer open
  • Baden-Württemberg: de andere grote Zuid-Duitse deelstaat wil nog voorzichtiger zijn en houdt zich voorlopig op de achtergrond met voorstellen
  • Hessen: ook deze deelstaat volgt het liefst de voorzichtige lijn van Merkel
  • Rijnland-Palts: pleit voor de meer regionale vrijheid. En lijkt de lijn van Nedersaksen te volgen, waar de SPD ook de premier levert
  • Saarland: leek een coronabrandhaard te worden, en kondigde net als Beieren strengere regels af dan de andere deelstaten. Nu het een stuk beter gaat, wordt gewerkt aan een plan om de grens met Frankrijk te heropenen. Meer details volgen maandag 11 mei
  • Berlijn/Brandenburg: deze deelstaten pleiten voor landelijke eenheid
  • Thüringen: hier gaan stemmen op om het plan uit Nedersaksen te volgen. Maar premier Ramelow stemt de strategie liever af met Saksen en Saksen-Anhalt
  • Saksen-Anhalt verraste deze week met de versoepeling dat je weer tot 5 mensen van buiten je huishouden mag treffen. Er wordt nagedacht over bezoekersregelingen in verzorgingstehuizen en ook de horeca moet weer een perspectief krijgen
  • Saksen volgt de lijn van buurdeelstaat Saksen-Anhalt, en pleit voor regionale vrijheden 
  • Mecklenburg-Voor-Pommeren: toeristen van buiten de deelstaat zijn niet welkom aan de Oostzee. Daar kan vanaf 18 mei weer verandering in komen
  • Bremen bekritiseert de verschillende plannen en heeft liever één lijn voor heel Duitsland
  • Hamburg en Sleeswijk-Holstein houden zich vooralsnog op de achtergrond
 • Het is dus nog afwachten hoeveel vrijheid voor regionale verschillen vanmiddag wordt afgesproken

5 mei:

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 163.985 mensen positief getest op corona. Zeker 6.766 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • UPDATE Autogipfel:
  Nog geen beslissing tijdens de Autogipfel over de omstreden slooppremie. In welke vorm er steun komt, wordt pas eind deze maand bekend bij een breder hulppakket voor de industrie
 • Autogipfel: Vandaag de hele dag onderhandelt de auto-industrie met bondskanselier Merkel over financiële steun voor de sector. De fabrikanten willen het liefst net als in 2009 een slooppremie. Van veel kanten komt hierop kritiek. Het zou de producenten te weinig dwingen tot het maken van groenere auto’s. Daarom is de vraag van vandaag: hoe duurzaam wordt de kooppremie? Uiteraard staat er veel meer op het spel. In de auto-industrie werken 800.000 mensen.
 • Wat ligt er op tafel? De drie ‘autodeelstaten’ Beieren, Baden-Württemberg en Nedersaksen pleiten voor een ‘innovatiepremie’ van 4.000 euro voor het aanschaffen van een elektrische auto (bovenop de bestaande premie voor e-auto’s), en 3.000 euro voor kopers van een zuinige benzine- of dieselauto. En wie een auto met Euro 3 of Euro 4-norm inlevert, zou nog eens 1.000 euro ontvangen.
 • Er klinkt ook harde kritiek op de voorstellen: dit is puur lobbyisme, zegt deze vooraanstaande econoom. De autofabrikanten beschikken namelijk over miljarden, hebben medewerkers met arbeidstijdverkorting gestuurd en zijn ook nog van plan om dividend aan aandeelhouders uit te keren. 
 • Het gaat daarentegen beter dan ooit met de fietswinkels in Duitsland. “Het lijkt wel of mensen na toiletpapier nu fietsen hamsteren”, zegt deze fietshandelaar.
 • Reikhalzend kijken veel mensen uit naar de persconferentie van Angela Merkel morgen. Na overleg met de deelstaten worden waarschijnlijk versoepelingen bekend gemaakt. Waar de bondskanselier alle 16 deelstaten op één lijn wil houden, kwamen diverse premiers al met voorstellen en proefballonnetjes:
  • Noordrijn-Westfalen wil niet meer wachten en de kinderopvang heropenen
  • Nedersaksen heeft een plan opgesteld om hotels, restaurants, cafés en vakantiehuisjes te openen (voorlopig alleen nog voor gasten uit Duitsland)
  • Mecklenburg-Voor-Pommeren wil zich bij Nedersaksen aansluiten
  • In Saksen-Anhalt mag je weer vrienden ontmoeten, in groepjes van maximaal 5 personen
  • De kans is groot dat we vandaag nog meer voorstellen horen
 • De eerste plannen komen uit Beieren. De Zuid-Duitse deelstaat had de strengste coronaregels. Vanaf morgen mag je ook familie (of 1 persoon) buiten je huishouden bezoeken. Ook wil Beieren de scholen deels weer openen voor kinderen. En vanaf het pinksterweekend gaat de horeca en het toerisme in stapjes weer open
 • Noordrijn-Westfalen waarschuwt voor fraudepogingen bij coronasteun
 • Zeker tot september moet beurzenland Duitsland het doen zonder de grote beurzen. Hierdoor werden al 469 beurzen geannuleerd of uitgesteld. Deutsche Messe-directeur Jochen Köckler vertelt hoe zijn branche nu noodgedwongen digitaler wordt. Lees ook de visie hierop van voormalig branchegenoten
 • Duitsland werkt aan een ‘infectiemaximum’, ofwel regionale lockdowns. Volgens Bild wil het kabinet morgen voorstellen dat binnen een gemeente de coronamaatregelen snel kunnen worden aangescherpt, wanneer het aantal besmettingen snel oploopt

4 mei:

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen 08.30 uur) 163.465 mensen positief getest op corona. Zeker 6.723 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Naar de kapper met een mondkapje op en de zesde klas gaat gewapend met een coronakit weer naar school. Het draait deze week om de vraag in Duitsland, kunnen er nieuwe versoepelingen plaatsvinden? Hierover praat Merkel op 6 mei met het coronakabinet en de premiers van de deelstaten.
 • Vanaf deze week is het weer mogelijk om:
  • Aangemelde bijeenkomsten met maximaal 50 personen
  • Religieuze bijeenkomsten met maximaal 50 personen
  • Musea en wetenschappelijke bibliotheken te bezoeken
  • Commissievergaderingen in de politiek te houden
  • Op bepaalde plekken sportfaciliteiten te gebruiken
  • Naar de kapper te gaan, behalve voor je baard of wimpers.
  • Let op: dit kan per deelstaat afwijken, maar komt in grote lijnen overeen.
 • Een aantal Oost-Duitse deelstaten besloot dit weekend al enkele versoepelingen toe te passen. Zo mag je daar tot maximaal 5 mensen tegelijkertijd ontmoeten die niet bij je in huis wonen. Dat is geen lichtzinnige stap, schrijft de Süddeutsche Zeitung
 • Ook Noordrijn-Westfalen wil de druk opvoeren, en dreigt snel de kinderopvang weer te openen, zonder op de andere deelstaten te wachten
 • De autotop op 5 mei wordt ook interessant. Krijgt Duitsland een slooppremie om de auto-industrie op gang te helpen zoals in 2009? Dat dit niet zomaar gaat, bleek zondagavond wel tijdens het televisiedebat met de minister van Financiën Olaf Scholz en de autolobby
 • Deze week wordt ook een beslissing verwacht over financiële steun voor Lufthansa
 • Voor versoepelingen kijkt de Duitse regering scherp naar het aantal nieuwe besmettingen. Dit cijfer ligt al drie dagen op rij onder de duizend nieuwe besmettingen. In het ideale geval gaat het richting rond de 500 nieuwe besmettingen per dag. Dan kunnen experts de besmettingsketen beter opsporen. Het aantal mensen dat op dit moment ziek is, is gedaald tot onder de 30.000. Het reproductiecijfer staat op 0,78. Dus elke 10 besmette mensen, geven het virus door aan 7,8 anderen. Deze cijfers zijn hoopgevend, aldus de experts.
 • Daarom is het ook interessant om naar de persconferentie vanmiddag met minister van Volksgezondheid Jens Spahn te kijken. Hij bezoekt de Roche-vestiging bij München. De Zwitserse farmaceut heeft tests uitgevoerd met antilichaampjes bij mensen die het coronavirus gehad hebben. Het zou betekenen dat binnenkort met veel meer zekerheid te berekenen valt hoeveel mensen immuun zijn.
 • Wanneer mogen we weer op vakantie naar Duitsland?’ Deze vraag krijgen we dagelijks van veel lezers. Het simpele antwoord is: dat is nog niet bekend, waarschijnlijk horen we meer tijdens de persconferentie op 6 mei. Toch is het interessant om naar de uitspraken van twee ministers te kijken. Minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken verwacht niet dat we deze zomer alle kanten op kunnen vliegen, maar wil de Europese grenzen weer openen zodra dat kan. En minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken wil graag nadenken over de heropening van de horeca wanneer dat weer kan. Het is dus nog even geduld hebben.
  • Proefballonnetje uit Nedersaksen. De deelstaat komt met een stappenplan voor heropening horeca. Het besluit hierover valt na het overleg met Merkel en de andere deelstaten komende woensdag. Nedersaksen was hierover al in overleg met Noordrijn-Westfalen, de andere aan Nederland grenzende deelstaat. Het plan:
   • Vanaf 11 mei heropening restaurants, cafés, biertuinen en vakantiehuisjes, op voorwaarde dat het maximaal bezet is voor 50%.
   • Per 25 mei volgen hotels, ook met een maximale bezetting van 50%
  • Het is nog de vraag of Nederlanders om toeristische redenen al de grens mogen oversteken.

Updates corona in Duitsland

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: