Ga naar inhoud

Updates #3: Corona in Duitsland

Corona houdt zowel Nederland als Duitsland in de greep. Volg hier de ontwikkelingen uit Duitsland in het Nederlands. Schrijf u nu ook in voor de nieuwsbrief.
Nederland risicogebied

Zowel in Duitsland als in Nederland is corona het gesprek van de dag. Daarom houden we u hier regelmatig op de hoogte. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

3 april:

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 79.450 mensen positief getest op corona. Zeker 1.001 mensen zijn overleden.

Overige updates:

2 april:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 74.685 mensen positief getest op corona. Zeker 897 mensen zijn overleden.

Overige updates:

1 april:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 68.547 mensen positief getest op corona. Zeker 755 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Bondskanselier Merkel vergadert vanmiddag met de deelstaat-premiers over de coronacrisis. De meeste beperkende maatregelen gelden tot 5 april, en moeten dus worden geëvalueerd. De verwachting is dat de meeste maatregelen worden verlengd tot zeker 20 april. Ook wordt besproken of bepaalde maatregelen moeten worden aangescherpt, of zijn er al bepaalde versoepelingen mogelijk?
 • Volgens Handelsblatt werkt een groep onder leiding van het Heinrich Hertz-Institut für Kommunikationstechnik in Berlijn al vijf weken aan een app die het mogelijk maakt om gebruikers via Bluetooth te volgen. Zo kunnen menselijke bewegingen worden gekoppeld aan de verspreiding van het virus. Niet alleen vanwege de privacy een heikel thema in Duitsland.
 • Kleine bedrijven en grote concerns hebben razendsnel steun gekregen van de Duitse overheid. Maar voor de voor Duitsland zeer belangrijke Mittelstand gaat het kennelijk niet zo snel:
 • Uit een onderzoek onder Duitse familiebedrijven blijkt dat bij 65% de bedrijfsactiviteit aanzienlijk terugloopt – met gemiddeld 50%.
 • Slechts 28% kan op oude voet doorgaan
 • Voor 7% zorgt de crisis voor meer omzet
 • 87% wijt de neergang aan onder meer het sluiten van veel winkels. Bij 11% komt het door een tekort aan personeel of een gebrek aan onderdelen, 6% klaagt over te weinig of helemaal geen grondstoffen, terwijl 7% niet of nauwelijks kan transporteren
 • Grootste probleem voor veel familiebedrijven: een dreigend tekort aan liquiditeit. 26% houdt de huidige situatie nog 3 maanden vol, voor 28% is dat 2 maanden. 5% komt al binnen 2 weken in moeilijkheden.
 • Inmiddels is in Duitsland voor 470.000 werknemers arbeidstijdverkorting aangevraagd. Een derde van de ondernemers overweegt dit ook te doen.
 • Interessant lijstje: dit is de Corona-expertcommissie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen
 • 70% van de startups in Duitsland vreest voor voortbestaan door corona. Duitse overheid komt met 2 miljard euro steun
 • Duitse regering wil productie mondkapjes stimuleren
 • De coronacrisis heeft een positief effect voor maatijdboxen-startup Hello Fresh. Aan de beurs stevent het Berlijnse bedrijf inmiddels Lufthansa voorbij
 • Corona brengt Duitse bierbrouwers in de problemen: een 400-jarig familiebedrijf uit Beieren is al failliet

31 maart

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 61.731 mensen positief getest op corona. Zeker 521 mensen zijn overleden.

Overige updates:

30 maart

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen 08.30 uur) 59.596 mensen positief getest op corona. Zeker 477 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Het Ifo Institut verwacht dat de arbeidstijdverkorting binnen de Duitse industrie drastisch gaat toenemen. Zeker 25,6% van alle bedrijven verwacht in de komende drie maanden arbeidstijdverkorting aan te vragen. De sectoren automobielindustrie (41 procent), machinebouw (33 procent) en elektrotechniek (32 procent) zullen bovengemiddeld zwaar worden getroffen.
 • Bekende bedrijven zoals Adidas, Deichmann (schoenen), H&M en C&A zijn gestopt met het betalen van huur voor hun filialen nadat ze deze moesten sluiten vanwege de verspreiding van het coronavirus. Na forse kritiek hierop beloofde Adidas toch huur over te maken aan particuliere verhuurders.  Het merendeel van de Adidas-shops wordt gehuurd van grote vastgoedpartijen en verzekeringsfondsen. Deze hadden ‘overwegend begrip’ getoond voor het tijdelijke (en wettelijk toegestane) stopzetten van de huur.

27 maart

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 44.329 mensen positief getest op corona. Zeker 270 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken pleit voor nieuwe strategie: nog meer testen. Als voorbeeld geldt Zuid-Korea
 • Om de bevoorrading van Duitse supermarkten te garanderen, worden de transportregels versoepelt. Dit betekent onder meer dat vrachtwagens in Duitsland nu ook op zondag mogen rijden, vertelt Derk Marseille op BNR Nieuwsradio. Luister naar de bijdrage
 • De Bondsraad stemt vandaag over het miljardenpakket van 156 miljard euro (plus andere maatregelen loopt dit op tot 750 miljard euro). De Bondsraad in Duitsland is enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. Het pakket gaat over financiële steun voor grote bedrijven zoals arbeidstijdverkorting, hulp voor kleinere bedrijven en zelfstandigen. Bescherming van huurders, en verder nog de aanvullende begroting.
 • De Deutsche Bahn voelt de gevolgen van de crisis. Door een sterke daling van het aantal passagiers hebben de spoorwegen de afgelopen dagen het aantal treinen met ruim driekwart teruggebracht. Vorig jaar werd nog een recordaantal van 150,7 miljoen passagiers vervoerd. Dit doel lijkt voor dit jaar onhaalbaar.
 • Negen dagen geleden sprak Angela Merkel het Duitse volk toe via de televisie, waarin ze de ernst van de situatie aangaf. De eerste echte werkweek onder deze nieuwe omstandigheden zit er nu bijna op. In Duitsland hoor je vanuit het bedrijfsleven steeds meer geluiden om de maatregelen te versoepelen.
 • Minister van Volksgezondheid Jens Spahn lijkt nog niet zo ver. Hij noemde de situatie gisteren nog altijd “stilte voor de storm”. Pas na Pasen (over 2 weken dus) wil hij met de deelstaten besluiten hoe het verder moet.
 • Hoe groter de crisis, hoe ongebruikelijker de oplossingen. Duitsland heeft een zogenaamd “Economische Stabilisatiefonds” opgesteld. Uitgerust met maximaal 600 miljard euro om het voortbestaan van bedrijven te waarborgen. Brisant detail: het fonds kan tot 100 miljard euro rechtstreeks in bedrijven investeren. Tot nu toe was het nationaliseren van bedrijven taboe. Sinds corona kennelijk niet meer. Minister van Financiën Olaf Scholz snapt de gevoeligheid en bezweert dat de overheid na de crisis de aandelen weer verkoopt.
 • Tijdens de financiële crisis in 2008 stapte de Duitse regering ook in bij noodlijdende banken. Nog altijd heeft Duitsland om die reden aandelen in de Commerzbank.
 • Nog even over de tests in Duitsland. Gisteren veel reuring over de sneltests die Bosch Healthcare Solutions samen met Randox Laboratories binnen zes weken hebben ontwikkeld. Volgens het bedrijf kan een infectie in minder dan twee en een half uur worden opgespoord. De test zal naar verwachting in april in Duitsland beschikbaar zijn.

Meer over het coronavirus

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: