Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Megatrends in Industrie 4.0: het samenvoegen van technologieën - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Megatrends in Industrie 4.0: het samenvoegen van technologieën

De digitalisering van de fabriek gaat steeds verder. Experts verwachten dat vooral bedrijven die erin slagen om verschillende megatrends als digitalisering, cybersecurity en clean tech kunnen samenvoegen, enorme sprongen maken in Industrie 4.0
megatrends

De digitalisering van de industrie wordt in Duitsland vaak Industrie 4.0 genoemd, in Nederland is de term ‘Smart Industry‘ gangbaar. Tel daarbij op de wens om meer besparende technologieën te ontwikkelen. De impact hiervan is voor veel bedrijven enorm. Wetenschappers gaan er nu van uit dat hieruit één megatrends ontstaat: het samenvoegen van technologieën.

Concreet betekent dit dat verschillende takken van industrie samenkomen. Vroeger opereerden ze nog volledig los van elkaar. De eerste voortekenen hiervan tref je op Duitse beurzen, vertelt Peter Ottmann, CEO van de NürnbergMesse Group. “We zien hoe technologieën samensmelten en welke nieuwe ideeën en producten daaruit voortkomen.”

Megatrends: zorgvuldiger gebruik van bronnen via Clean Tech

Duurzaamheid en economische efficiëntie gaat goed samen. Voor het verminderen van CO2 zijn duurzame schone technologieën en processen nodig. En dus zie je Clean Tech  steeds vaker. Het doel van Clean Tech: emissies volledig vermijden en rekening houden met economische aspecten. Zo gebruiken veel bedrijven de afvalwarmte die bij de productie ontstaat, om energie op te wekken. Hierdoor verminder je het energieverbruik en extra uitstoot. “Chillventa – de vakbeurs voor energie-efficiëntie, warmtepompen en koeltechnologie – houdt zich in oktober 2020 hier intensief mee bezig.”

Industrie 4.0 verbindt steeds meer

Daarnaast spelen digitalisering en daarmee Industrie 4.0 een steeds belangrijkere rol. Vooral in de productie-industrie. Door machines of processen met digitale informatie- en communicatietechnologieën in een netwerk op te nemen, wordt produceren efficiënter. Ingebedde technologieën vormen de technische basis voor netwerksystemen. Dit is onder meer te zien tijdens de embedded world Exhibition&Conference begin 2021.

NuernbergMesse

Bij Bühler AG ligt de focus bijvoorbeeld op het verminderen van de productiestilstand, wat helpt om kosten en middelen te besparen. Marcello Fabbroni, directeur Product Management & Marketing: “Om de productiviteit in het spuitgieten te verhogen, moeten we werken aan de factoren cyclustijd en beschikbaarheid. De eerste stap is om niet langer alleen in de spuitgietmachine gebruik te maken van digitale technologieën. Maar om het hele proces vanuit een centraal punt te bewaken, te controleren en te beheren”.

Cybersecurity – veilige communicatie in Industrie 4.0

“Digitalisering en Industrie 4.0 horen tot de megatrends. Geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven om dit te negeren. Tegelijkertijd hoor je ook vaker dat hackers websites, apparaten en hele bedrijven verlammen”, zegt dr. Christian Ellwein, directeur van KRIWAN Industrie-Elektronik GmbH. “Om de digitalisering succesvol en veilig te benaderen, moet je cyberveiligheid van meet af aan ’topprioriteit’ maken.”

Netwerkapparaten en -machines communiceren via draadloze verbindingen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit. De vraag om betere bescherming tegen cybercriminaliteit groeit met de opkomst van Industrie 4.0. Dat is te merken tijdens de it-sa – IT-Security Trade Fair in oktober 2020. De grootste beurs ter wereld voor cybersecurity trok afgelopen najaar 756 exposanten en bijna 15.600 naar Neurenberg.

In Neurenberg komen zo de megatrends al samen tijdens de it-sa, embedded world en Chillventa, merkt dr. Roland Fleck: “Megatrends zoals digitalisering of het ‘samenvoegen van technologieën’ versterken onze internationale beurzen. Je wordt op nieuwe inzichten gebracht en je komt in aanraking met nieuwe tech en nieuwe contacten.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDe Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld.