Ga naar inhoud

Updates #1 en #2: Coronavirus in Duitsland en Nederland

Het coronavirus beheerst zowel in Nederland als in Duitsland het nieuws. Maar wat betekent de ontwikkeling van het virus voor de grensregio? Schrijf u nu ook in voor de nieuwsbrief!

Zowel in Duitsland als in Nederland is het coronavirus het gesprek van de dag. In de nieuwsvoorziening wordt vaak alleen de situatie per land verteld. Maar zeker in de grensregio is het buitengewoon relevant om in beide landen te kijken. Daarom houden we u hier (on)regelmatig op de hoogte.

Updates Coronavirus in Duitsland en Nederland

27 maart

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 44.329 mensen positief getest op corona. Zeker 270 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken pleit voor nieuwe strategie: nog meer testen. Als voorbeeld geldt Zuid-Korea
 • Om de bevoorrading van Duitse supermarkten te garanderen, worden de transportregels versoepelt. Dit betekent onder meer dat vrachtwagens in Duitsland nu ook op zondag mogen rijden, vertelt Derk Marseille op BNR Nieuwsradio. Luister naar de bijdrage
 • De Bondsraad stemt vandaag over het miljardenpakket van 156 miljard euro (plus andere maatregelen loopt dit op tot 750 miljard euro). De Bondsraad in Duitsland is enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. Het pakket gaat over financiële steun voor grote bedrijven zoals arbeidstijdverkorting, hulp voor kleinere bedrijven en zelfstandigen. Bescherming van huurders, en verder nog de aanvullende begroting.
 • De Deutsche Bahn voelt de gevolgen van de crisis. Door een sterke daling van het aantal passagiers hebben de spoorwegen de afgelopen dagen het aantal treinen met ruim driekwart teruggebracht. Vorig jaar werd nog een recordaantal van 150,7 miljoen passagiers vervoerd. Dit doel lijkt voor dit jaar onhaalbaar.
 • Negen dagen geleden sprak Angela Merkel het Duitse volk toe via de televisie, waarin ze de ernst van de situatie aangaf. De eerste echte werkweek onder deze nieuwe omstandigheden zit er nu bijna op. In Duitsland hoor je vanuit het bedrijfsleven steeds meer geluiden om de maatregelen te versoepelen.
 • Minister van Volksgezondheid Jens Spahn lijkt nog niet zo ver. Hij noemde de situatie gisteren nog altijd “stilte voor de storm”. Pas na Pasen (over 2 weken dus) wil hij met de deelstaten besluiten hoe het verder moet.
 • Hoe groter de crisis, hoe ongebruikelijker de oplossingen. Duitsland heeft een zogenaamd “Economische Stabilisatiefonds” opgesteld. Uitgerust met maximaal 600 miljard euro om het voortbestaan van bedrijven te waarborgen. Brisant detail: het fonds kan tot 100 miljard euro rechtstreeks in bedrijven investeren. Tot nu toe was het nationaliseren van bedrijven taboe. Sinds corona kennelijk niet meer. Minister van Financiën Olaf Scholz snapt de gevoeligheid en bezweert dat de overheid na de crisis de aandelen weer verkoopt.
 • Tijdens de financiële crisis in 2008 stapte de Duitse regering ook in bij noodlijdende banken. Nog altijd heeft Duitsland om die reden aandelen in de Commerzbank.
 • Nog even over de tests in Duitsland. Gisteren veel reuring over de sneltests die Bosch Healthcare Solutions samen met Randox Laboratories binnen zes weken hebben ontwikkeld. Volgens het bedrijf kan een infectie in minder dan twee en een half uur worden opgespoord. De test zal naar verwachting in april in Duitsland beschikbaar zijn.
 • ZDF laat goed zien dat de ultieme test nog steeds niet is gevonden:

 • Duitsland steekt geldt in de ontwikkeling van digitale onderwijsplatformen, schrijft FAZ.
 • Universiteitsklinieken bouwen researchnetwerk in de strijd tegen corona, schrijft Stern
 • Duitse regering onderzoekt data van mobiele telefoons om infectieketens te traceren, schrijft Tagesschau
 • Komen we straks zonder bier te zitten nu seizoensarbeiders uit Oost-Europa niet meer naar Duitsland mogen? Hulp komt van studenten die hun horecabanen (tijdelijk) kwijt zijn, schrijft Tagesspiegel
 • Het Berlijnse vliegveld Tegel zou pas sluiten wanneer het nieuwe vliegveld in gebruik wordt genomen. Door corona kan dat veranderen, schrijft n-tv
 • Volkswagen, Bosch, Continental, MAN, Thyssen-Krupp, Lufthansa, Puma, Adidas en Tui: meer bedrijven dan ooit vragen arbeidtijdsverkorting aan, schrijft FAZ
 • De kamer van koophandel in Berlijn heeft een website geopend waar ondernemers elkaar hulp aanbieden

26 maart

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 37.181 mensen positief getest op corona. Zeker 206 mensen zijn overleden.

Overige updates:

25 maart

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 33.550 mensen positief getest op corona. Zeker 164 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Bedrijven die door de pandemie in financiële moeilijkheden verkeren, mogen de betaling van hun sociale bijdrage uitstellen. De bijdragen voor de ziektekosten-, werkloosheids-, pensioen- en zorgverzekering zouden anders komende vrijdag moeten worden betaald.
 • De Bondsdag debatteert over het miljardenpakket dat het kabinet maandag voorstelde.
 • De Bondsdag verklaart vandaag corona officieel tot epidemie. Dat betekent extra bevoegdheden voor de overheid. Men kan sneller ingrijpen bij grensoverschrijdend treinverkeer of sneller een onderzoek beginnen.
 • VW vraagt voor 80.000 medewerkers werktijdverkorting aan. De autofabrikant had eerder tal van fabrieken in Europa stilgelegd. Het zal in eerste instantie tot 3 april duren.
 • Bij de ontwikkelingsbank KfW zijn al noodkredieten aangevraagd voor bijna 2 miljard euro.

Door het federale systeem van Duitsland, hebben veel deelstaten de behoefte zich te profileren met strengere maatregelen. Zeker wanneer het gaat om premiers die later ook een rol willen spelen in de strijd om de opvolging van Angela Merkel. Eerst was daar Markus Söder van Beieren die vrijdag een shutdown uitriep die verder gaat dan de landelijke regels. Maandag kwam Noordrijn-Westfalen met Armin Laschet langszij met zware boetes van 5.000 tot 25.000 euro voor mensen die de regels negeren. Daarop kwam Söder weer met gratis eten en drinken voor zorgpersoneel. Dinsdag haalde Sleeswijk-Holstein de aandacht met het annuleren van de centrale examens.

24 maart

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 31.906 mensen positief getest op corona. Het werkelijke aantal besmetting is waarschijnlijk veel hoger. Zeker 119 mensen zijn overleden.

De Bondsdag bereidt zich voor op noodscenario’s. Het parlement zou al met van 25% van de parlementsleden besluitvaardig moeten zijn. Daartoe moet het reglement van orde van de Bondsdag worden gewijzigd. Normaal gesproken moet 50 procent van de parlementsleden aanwezig zijn.

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier houdt vandaag een videoconferentie met economen en vertegenwoordigers van de Bundesbank om de economische gevolgen van de Corona-pandemie te bespreken.

Het draaide in Duitsland gisteren vooral om economische kwesties en hulp. Het kabinet besloot een hulppakket met het duizelingwekkende getal van 750 miljard euro op te zetten. Dit zijn niet allemaal staatsuitgaven. Zo moet de Kreditanstalt für Wiederaufbau de leningen ter ondersteuning van bedrijven verhogen van 465 naar 822 miljard euro.

Toch is het het grootste reddingspakket in de naoorlogse geschiedenis. Een aanvullende begroting met 156 miljard euro aan nieuwe schulden wordt dit jaar goedgekeurd – de ‘zwarte nul‘ is niet meer heilig.

Ziekenhuizen krijgen meer geld voor bedden op de intensive care en worden minder gehinderd door bureaucratie.

Ook huurders worden beschermd. Wanneer je je huur of elektriciteitsrekening door corona niet kunt betalen, mag dit geen reden zijn om je uit je huis te zetten, of om de stroom af te sluiten. Ook wordt het eenvoudiger om een uitkering aan te vragen.

In feite hadden velen de Duitse klimaatdoelstellingen voor 2020 al opgegeven (40% minder uitstoot ten opzichte van 1990). Maar dankzij minder energieverbruik door de milde winter en de coronacrisis, lijkt het doel ineens toch haalbaar, berekende de denktank Agora Energiewende.

23 maart

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen) 25.857 mensen positief getest op corona. Het werkelijke aantal besmetting is waarschijnlijk veel hoger. Zeker 109 mensen zijn overleden, minstens 266 mensen zijn weer genezen.

Belangrijke gebeurtenissen deze week:

Het Duitse kabinet komt maandagmorgen bijeen om nieuwe maatregelen te nemen, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het gaat ook om omvangrijke financiële pakketten om bedrijven, werknemers en ziekenhuizen overeind te houden. In een versnelde procedure wordt verwacht dat de Bondsdag woensdag hierover zal stemmen, de Bondsraad komende vrijdag.

Het kabinet zal waarschijnlijk worden voorgezeten door vice-kanselier Olaf Scholz. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in quarantaine teruggetrokken. Ze zal waarschijnlijk via video of telefoon wel deelnemen aan de vergadering.

Ook zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU de corona-crisis bespreken via een videoconferentie. Het gaat onder meer over het terughalen van EU-burgers die in het buitenland zijn gestrand en over de geopolitieke gevolgen van de pandemie.

De komende dagen presenteren diverse grote bedrijven hun jaarcijfers, zoals Bertelsmann op dinsdag, Eon op woensdag en Deutsche Bahn volgt donderdag.

Op donderdag overleggen de EU-regeringsleiders per videoverbinding over de coronacrisis. De reguliere EU-top, die gepland was voor 26 en 27 maart, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

22 maart

21 maart

Schrijf je nu in op de Corona nieuwsbrief van Duitslandnieuws.

Corona is als pandemie een wereldwijd fenomeen. Toch horen we al snel vooral wat er in Nederland speelt. Daarom houden we de ontwikkelingen bij in Duitsland, om samen vooruit te kijken naar de toekomst.

Zo is het handig om te weten welke steunmaatregelen Duitsland inzet, zoals de 50 miljard euro in alleen al Noordrijn-Westfalen. Verder verzamelen we belastingvoordelen, uitstel van betaling, werktijdverkorting en andere maatregelen.

Digitalisering is nu noodzaak, daarom delen we verhalen over welke kansen hier voor internationaal zakendoen ontstaan.

Verder bundelen Nederlandse initiatieven gericht op Duitsland. Zoals de online webinars van de DNHK. Kortom: met de Duitse informatie in het Nederlands komen we samen door de crisis heen. We gaan ermee door zolang als nodig is.

Stuur een mailtje om u in te schrijven

20 maart

Duitsland telt nu meer dan 15.000 officieel geteste besmettingen

Het duurt een paar dagen voordat je merkt of je met het coronavirus bent besmet. Vervolgens moeten de tests ook nog worden uitgevoerd. Dit kost allemaal vele dagen tijd. Daarom heeft het huidige officiële aantal van zo’n 15.000 besmettingen in Duitsland waarschijnlijk weinig met de daadwerkelijke realiteit te maken. Het is een getal dat staat voor het aantal besmettingen van een paar dagen geleden.

Dit betekent echter ook dat veel mensen zich misschien nog niet bewust zijn van de ernst van de situatie, wat onder andere een verklaring zou zijn voor goed gevulde cafés en parken in de Duitse steden.

Om dit tegen te gaan, zouden verdere beperkingen om naar buiten te gaan nu steeds waarschijnlijker kunnen worden. In de stad Freiburg is het de mensen vanaf morgen verboden twee weken lang om op openbare plaatsen te verblijven. Komende zaterdagavond (morgen) overlegt bondskanselier Merkel met de premiers van de Duitse deelstaten of de #Ausgangssperre voor heel Duitsland noodzakelijk is. De Amerikaanse staat Californië wacht niet af en heeft deze maatregel al ingevoerd.

19 maart

Duitsland telt nu meer dan 12.000 officieel geteste besmettingen

18 maart

Updates uit Duitsland:

17 maart

Duitsland telt inmiddels 17 sterfgevallen, en 6.900 mensen die officieel geïnfecteerd zijn.

 • Lufthansa werkt aan ‘luchtbrug’ voor heel Duitsland om leverketens in stand te zetten
 • Volkswagen (inclusief Audi) stopt vanaf zaterdag grotendeels productie
 • Ikea sluit alle filialen

 • Retail vreest golf van faillissementen
 • Duitse regering kondigt luchtbrug aan voor gestrande toeristen. Mensen wordt afgeraden om nog op vakantie te gaan
 • Robert-Koch-Institut verhoogt risico-inschatting naar ‘hoog’
 • Voor wie Duits lastig is: Tagesspiegel houdt de updates ook bij in het Engels
 • Duitse regering adviseert deelstaten een verregaande shutdown voor te bereiden:

In het Duitse federale systeem kunnen de maatregelen per deelstaat verschillen. Duitsland sloot al de grens met Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken. Polen deed zelf de grens al dicht. Nederland en België vormen een uitzondering.

Binnenblijven is het devies. De Duitse regering adviseert deelstaten om alle winkels die niet direct primaire levensbehoeften verkopen te sluiten. De bakker en de supermarkt zijn nog open, maar de schoenenwinkel moet dicht.

Sinds dinsdag zijn zo’n beetje alle scholen en kinderdagverblijven gesloten. Kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen op scholen worden opgevangen. Hotels mogen toeristen geen onderdak meer bieden. Er is een verbod op kerkdiensten. Ook samenkomsten in synagogen en moskeeën vinden niet meer plaats. De openingstijden voor restaurants zijn ingeperkt tussen 6 uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds.

Cafés in Berlijn zijn sinds zaterdagmiddag al dicht. Alle evenementen met meer dan 50 personen zijn verboden. Sportverenigingen, zwembaden en sportscholen moeten de deuren sluiten. Dit geldt ook voor theaters, operagebouwen en concertzalen, musea en bibliotheken. Bezoek in ziekenhuizen en verpleeghuizen is niet of nauwelijks meer toegestaan.

16 maart

Een kleine samenvatting van de laatste stand van zaken in Duitsland. De situatie kan per deelstaat verschillen, in verband met de federale structuur.

Duitsland heeft veel buurlanden en heeft vanmorgen sinds 08.00 uur de grens gesloten met een aantal hiervan. Het gaat om de grens met Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland. Dat betekent nog geen hermetische afsluiting. Aan de grens worden alleen goederenverkeer en beroepspendelaars doorgelaten.

Ook binnen Duitsland wordt ingegrepen. Nedersaksen, Mecklenburg-Voor-Pommern en Sleeswijk-Holstein ontzeggen toeristen de toegang tot eilanden als Sylt, Amrum, Föhr, Fehmarn, Pellworm, Norderney en Wangerooge. De deelstaten willen de medische capaciteiten veilig stellen voor de eilandbewoners.

Verder zal de Deutsche Bahn het aantal regionale treinen in de loop van de week aanzienlijk verminderen. De Duitse spoorwegen reageren daarmee zowel op de afnemende vraag als op het ziekteverzuim van het eigen personeel. Arbeidsbureaus sluiten hun deuren voor werkzoekenden. Wie zijn baan verliest, kan dit nu ook telefonisch melden. Het formulier voor de aanvraag van een werkeloosheidsuitkering kan in de brievenbus worden gestopt.

Beieren roept vandaag waarschijnlijk de noodtoestand uit. Hiermee wil premier Markus Söder de regie steviger in handen nemen, met name op het gebied van de medische verzorging.

In veel deelstaten zijn de scholen sinds maandagmorgen gesloten, zoals in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. In Berlijn halen basisschoolkinderen op maandag hun huiswerk op. Zij moeten zich op z’n vroegst pas na afloop van de Paasvakantie (20 april) weer op school melden.

Op veel plekken zijn bars, clubs en restaurants gesloten. De Duitse regering wil supermarkten, tankstations en avondwinkels open houden. Verreweg de meeste events zijn geannuleerd.

12 maart

 • In Duitsland worden de meeste grote events minimaal tot en met half april geannuleerd of uitgesteld. Angela Merkel riep iedereen op tot solidariteit
 • Wat betekent dat voor grote events in Nederland? In Duitsland hebben ze al een idee van welke richting het op gaat:

11 maart

 • Zes vooraanstaande economen presenteren een Corona-noodplan voor de economie
 • Elke deelstaat komt met eigen plannen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Alle Bundesliga-wedstrijden vinden deze week zonder publiek plaats. Als de rest van de competitie wordt afgemaakt zonder publiek, kan dat de Duitse clubs 140 miljoen euro kosten.
 • Elk nadeel heeft z’n nadeel: Geen lange rijen meer bij Mustafas Gemüse-Kebab in Berlijn-Kreuzberg, bekend uit alle toeristengidsjes.

10 maart

Dagelijks steken honderden mensen de grens over. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van het coronavirus? Hogeschool Fontys Venlo produceerde dit kaartje met cijfers aan beide kanten van de grens in de Euregio Rijn-Maas-Noord (deel van Noord-Limburg).

26 februari

Een Duitse man die het coronavirus heeft, was vorige week nog in Limburg. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemeld. De GGD doet onderzoek of de man in contact gekomen is met andere mensen terwijl hij in Limburg verbleef.

Volgens viroloog Ab Osterhaus maakt de huidige griepgolf het contactonderzoek wel moeilijker, zegt hij op BNR Nieuwsradio. “Het is belangrijk dat wij ons realiseren dat er ook gewone griep is op het ogenblik. Het is belangrijk om de mensen die contact hebben gehad met deze man uit Duitsland ook specifiek getest gaan worden op het virus.”

Besmetting coronavirus vlakbij de Nederlandse grens

Het is niet bekend of het om dezelfde persoon gaat als de Duitse man die net over de grens met Nederland het virus heeft opgelopen. De man komt uit het Duitse Heinsberg, dat net op de grens bij Limburg ligt. De patiënt is overgebracht naar een ziekenhuis in Düsseldorf. Wie de persoon heeft besmet, is nog onduidelijk. Wel is de man eerder in contact geweest met een kennis die in China is geweest. Ook de vrouw van de besmette man vertoont ook ziekteverschijnselen. In de gemeente Heinsberg blijven vandaag scholen en kinderdagverblijven dicht uit voorzorg.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: