Ga naar inhoud

Podcast – Berlijn bevriest de huurprijzen. Een goed idee?

Berlijn heeft de huurprijzen bevroren. Sinds februari ligt de huur vast van 1,5 miljoen woningen voor zeker de komende vijf jaar. Hiermee wil het stadsbestuur de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren beteugelen. Toch is niet iedereen er blij mee, diverse partijen proberen via de rechter de maatregel terug te draaien.

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio over het bevriezen van de huurprijzen in Berlijn.

Dit klinkt voor huurders in Berlijn als muziek in de oren?

Nu is het wel lekker dat we de komende jaren geen huurverhoging hoeven te verwachten. Tegelijk is er nog heel veel onzeker.

Wat bijvoorbeeld?

Veel critici vrezen dat verhuurders hierdoor hun huizen niet meer renoveren, omdat ze geen huurverhoging kunnen vragen. Dat zou betekenen dat veel huizen de komende jaren er niet beter op worden. Dat is voor huurders niet bepaald fijn. Ook hebben 190 parlementariërs hun handtekening gezet om deze maatregel door het constitutionele hof te laten toetsen. Die uitspraak kan zomaar 2 jaar op zich laten wachten. Tot die tijd zitten huurders, verhuurders, projectontwikkelaars en investeerders in onzekerheid. IJstijd voor de Berlijnse vastgoedmarkt dus.

Tussentijds heeft een lokale rechtbank al aangegeven dat het betwijfelt of de stad Berlijn wel bevoegd is om dit te beslissen.

Toch kwamen Nederlandse politici al inspiratie opdoen in Berlijn..

Stijgende prijzen in grote steden is natuurlijk een internationaal probleem. Dus kwamen enkele Groenlinks-politici op bezoek, net als veel linkse politici uit andere landen trouwens. Zij vinden het experiment in Berlijn interessant. De rood-rood-groene regering wilde eigenlijk zelfs 3.000 woningen onteigenen, maar dat ging de sociaaldemocraten uiteindelijk toch te ver. De politici vonden het interessant, maar toch te radicaal voor de Nederlandse situatie.

Wat betekent deze maatregel nu voor Berlijn?

Oorzaak van de stijgende prijzen is een woningtekort in combinatie verstedelijking en vastgoedeigenaren die speculeren met bouwgrond. Tel daarbij de bureaucratie op waardoor er weinig bouwvergunningen worden afgegeven, hierdoor komen er alleen al te weinig nieuwe woningen beschikbaar. Critici vrezen dat de bevriezing van de woningmarkt investeerders en projectontwikkelaars alleen maar afschrikt en dat de woningschaarste alleen maar toeneemt. Ook vreest men een zwarte markt voor woningen of je moet heel creatief worden om een verhuurder te overtuigen dat jij de woning wilt huren. Dat kan tot absurde situaties leiden.

Hoe gaat het nu aflopen?

De maatregel is nu ingevoerd. Huurders hoeven huurverhogingen niet te accepteren. Mocht het constitutionele hof uiteindelijk besluiten dat de maatregel onwettelijk is, dan moeten de huurders het verschil alsnog betalen.

Dus, tot die tijd geld opzij leggen en zelf de kozijnen verven?

Er zit niets anders op!

Huurprijzen en andere podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.