Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - Duitsland betwist betrouwbaarheid Amerikaanse bewijzen tegen Huawei - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – Duitsland betwist betrouwbaarheid Amerikaanse bewijzen tegen Huawei

De Duitse inlichtingendiensten hebben grote vraagtekens bij het belastende bewijs dat de Verenigde Staten zou hebben geleverd tegen Huawei. Volgens de Amerikanen kan de Chinese overheid via een achterdeurtje in de nieuwe 5G-technologie spioneren. Maar de Duitse experts zien geen bewijzen.
Huawei

De VS zetten landen die met technologieconcern Huawei samenwerken in 5G flink onder druk om hiermee te stoppen. Toen afgelopen december de Amerikanen met een zware delegatie naar Berlijn kwamen om bewijs te leveren dat de Chinezen inderdaad konden spioneren, namen de Duiters dat uiteraard zeer serieus. Maar de Duitse experts blijken bij nader onderzoek naar deze ‘smoking gun’ bepaald niet overtuigd. Journalisten van Süddeutsche Zeitung en WDR vingen in de wandelgangen bij de Sicherheitskonferenz in München zelfs op dat Duitse autoriteiten het inmiddels afdoen als propaganda.

Dat is een forse beschuldiging aan het adres van een bevriende veiligheidsdienst…

Zeker. Toen we een ruim maand geleden dit nieuws meldden, toen zeiden we: als deze ‘smoking gun’ van de Amerikanen waar blijkt te zijn, dan heeft dat grote consequenties. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Wanneer de Amerikaanse informatie niet blijkt te kloppen, dan heeft dat ook grote gevolgen voor de toch al erg bekoelde relatie tussen beide landen.

Waarom geloven de Duitsers de Amerikanen niet?

Het ontbreekt volgens de inlichtingendiensten maar ook de industrie domweg aan steekhoudend bewijs. Als de Duitse inlichtingendiensten dit zeggen, dan betekent dit nogal wat. Want zij zelf pleitten immers net als de Amerikanen ervoor om niet met Huawei in zee te gaan. Het wantrouwen is dus groot.

Hoe moet het nu verder?

Duitsland heeft nog niet openlijk gereageerd, maar achter de schermen zal dit nu worden besproken. De relatie wordt er bepaald niet beter op. Duitsland laat steeds duidelijker merken dat het niet gediend is van deze in hun ogen Amerikaanse bemoeienis.

Het nieuws van eind januari:

Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigen Huawei van spionage

Duitsland heeft bewijs toegespeeld gekregen dat Huawei met de geheime diensten zouden samenwerken. Het wordt voor de regering van Merkel nu bijna onmogelijk om de de Chinese fabrikant toe te laten in de ontwikkeling van het 5G-netwerk.

Kan Huawei nog wel meedoen met de ontwikkeling van het 5G-netwerk in Duitsland? De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben namelijk naar eigen zeggen het bewijs geleverd dat de fabrikant nauw zou samenwerken met de Chinese geheime dienst. Het zet de beslissing van Merkel om de deur open te houden, nog verder onder druk.

Het bewijs wordt in Duitsland een ‘smoking gun’ genoemd, waar bestaat het bewijs uit?

De Duitse regering heeft geheime info gekregen dat zou bewijzen dat Huawei zou samenwerken met de Chinese geheime diensten bij spionage buiten China. Hoe dit bewijs eruit ziet, is niet bekend.

Hoe komen de Duitsers eigenlijk aan dit bewijs?

Via de Amerikaanse geheime dienst. De VS zetten Duitsland al langer flink onder druk om samenwerking met Huawei te stoppen. De Amerikanen konden tot nog toe niet aantonen dat de fabrikant zou samenwerken, nu kennelijk wel. Verder beroepen de Amerikanen zich altijd al op Chinese wetten die bedrijven als Huawei verplicht om samen te werken met de Chinese overheid.

Wat betekent dit nieuws voor de aanleg van een door Huawei aangelegd 5G-netwerk in Duitsland? Daar bestaat binnen de regering al veel onenigheid over toch?

Niemand is zo ver met de 5G-technologie als Huawei. Als zij niet mogen meedoen, dan loopt dit project hoe dan ook vertraging op. Merkel wilde dan ook niets weten van het uitsluiten van de Chinezen. Nu neemt de druk op haar toe om haar standpunt te herzien. Want als dit waar blijkt te zijn, dan laat dit de Duitse regering weinig andere keus dan om de Chinesen de deur te wijzen.

Meer podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.