Ga naar inhoud

Podcast – Ophef om de ‘dijkdoorbraak’ in Thüringen

Thüringen krijgt toch geen deelstaatpremier met gedoogsteun van de uiterst rechtse AfD. Straatprotesten, woedende reacties en uiteindelijk ingrijpen van Merkel zorgden voor zoveel druk, dat FDP-premier Thomas Kemmerich het al binnen 24 uur voor gezien hield.

Luister naar de bijdrages van Derk Marseille over de politieke chaos in Thüringen op BNR Nieuwsradio:

Waarom treedt Kemmerich toch af?

Hij noemt deze stap nu ‘onvermijdelijk’. Maar er was bijna 24 uur grote ophef in de Duitse politiek en media voor nodig om tot dit besluit te komen. Nu stelt hij dat de AfD ‘met een perfide truc geprobeerd heeft de democratie te beschadigen’. Hij kwam pas met deze verklaring nadat partijleider Christian Lindner naar Erfurt afreisde.

Hoe reageerde Merkel?

Ze is nu op handelsmissie in Zuid-Afrika en noemde vanmiddag bij een persconferentie de gang van zaken ‘onvergeeflijk’. Ze stelde direct dat dit moet worden teruggedraaid. De CDU had namelijk elke samenwerking met de AfD categorisch uitgesloten. Ze noemde het een ‘breuk met de basisovertuiging’ van de CDU en een ‘slechte dag voor de democratie’. Dit is uitgegroeid tot een politieke storm in het hele land.

Hoe gaat het nu verder?

2/3e meerderheid moet voor het opheffen van het parlement stemmen. Dat dit gebeurt is onwaarschijnlijk, omdat uitgerekend de AfD hiervoor nodig is. De volgende stap is het stellen van de ‘Vertrauensfrage’, dat is dan voor hem de uitweg om op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te roepen.

Wat bekent dit voor de Duitse politiek?

Het afgelopen etmaal was een shock voor veel politici. Het legt heel duidelijk de verdeeldheid bloot die er heerst, zeker in Oost-Duitsland. Het heeft ook veel onderling vertrouwen geschaad van mogelijke toekomstige coalities. Het kan ook de partijleider van de FDP Christian Lindner de kop kosten, hij stemde in eerste instantie in met de gang van zaken. Deze klap zal nog lang nadreunen, zeker ook binnen de regering Merkel.

Thüringen en andere podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.