
- Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio
Een app laten vergoeden door je ziektekostenverzekering. Hoe zit dat?
Spahn heeft aangekondigd dat de ziektekostenverzekeraars in de toekomst de kosten zouden vergoeden van apps die patiënten bijvoorbeeld helpen om hun bloedsuikerspiegel te controleren of regelmatig medicijnen te nemen. Hiermee wil de minister stimuleren dat Duitsers minder fysiek naar de dokter gaan, en meer digitaal met hun gezondheid bezig zijn.
Hoe kreeg de minister dit voor elkaar? Duitsers zijn toch juist heel voorzichtig met hun privacy?
Investeringen in nieuwe apps mogen een jaar lang uit de zorgbudgetten worden betaald. In die tijd moeten de app-makers aantonen dat hun app daadwerkelijk helpt. Dat levert kritiek op, want de wetenschappelijke waarborging zou makkelijk te omzeilen zijn.
Verder vrezen mensen wie uiteindelijk de data in handen krijgt. De krant Die Zeit kopte ‘wie mag weten hoe ziek ik ben?’ Spahn zou met deze wet de weg vrij maken voor het grootschalig verzamelen van patiëntendata door verzekeringsmaatschappijen en onderzoeksinstellingen. Het gaat om het centraal vastleggen van leeftijd, geslacht, woonplaats en behandelingen. Dan kan je er vergif op innemen dat in heel Duitsland het woord ‘Datenschutz’ klinkt.
Van alle kanten klinkt de kritiek: patiëntendata is onvoldoende beschermd. Dat is met diverse apps nu al zo, bleek uit recent onderzoek. Zo zou data van een chatapp aan het buitenland zijn verkocht.
Hoe zit dit in Nederland?
In Nederland is het zeker niet vanzelfsprekend dat apps worden vergoed door de zorgverzekeraar. Uitzonderingen zijn online consults van een psycholoog, en diverse verzekeraars hebben bijvoorbeeld een hart-app in het pakket.
E-health en andere Podcasts
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws