Ga naar inhoud

Podcast – Miljarden op het spel in massaclaim tegen truckkartel

De Europese Commissie heeft al miljardenboetes opgelegd aan vier vrachtwagenfabrikanten. Nu beginnen in Duitsland ook veel gedupeerde transportbedrijven een massaclaim tegen het truckkartel.

Bij de rechtbank van München hebben ongeveer 3.800 bedrijven een claim ingediend tegen het zogenaamde truckkartel. Maar liefst drie bestelwagens waren nodig om de naar schatting drie ton aan dossiers naar het gerechtsgebouw te brengen, zei een woordvoerster. In eerste instantie is nog niet bekend tegen welke fabrikant de rechtszaak was gericht.

Het vrachtwagenkartel werd in 2011 ontdekt. De fabrikanten Daimler, MAN, Volvo/Renault, evenals Iveco en DAF hadden tussen 1997 en 2011 prijzen afgesproken. Ook hebben ze in onderling overleg extra kosten in verband met de naleving van strengere emissievoorschriften aan hun klanten doorberekend. In de zomer van 2016 heeft de Europese Commissie boetes van in totaal bijna vier miljard euro opgelegd. Daimler moest de hoogste individuele boete van ongeveer een miljard euro betalen. VW-dochter MAN bleef in de mededingingsprocedure gespaard als kroongetuige.

Tesla en andere Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.