Ga naar inhoud

Podcast – Wat als Duitsland weer de zieke man wordt van Europa

De Duitse industrie verkeert in zwaar weer. De belangrijke automotive sector die direct en indirect verantwoordelijk is voor 20% van het Bruto Nationaal Product lijkt de boot te missen. Ging het Duitsland lange tijd te goed?

Een tweet van Elon Musk, vervolgens lieten ook Berlijnse politici van zich horen: Tesla gaat zijn batterijen ten zuiden van Berlijn produceren. De Gigafactory goes to Germany. Maar waarom kiest Tesla voor Berlijn-Brandenburg? De euforie is groot, maar of Tesla het gaat redden is niet zeker. Maar wat nieuw is, is dat de Duitse autobouwers ook niet langer weten of en hoe ze doorkunnen. Dat betekent dat het spel op de wagen is. En terwijl de Tesla fabriek massaal engineers, designers, softwarebouwers gaat weghalen bij de concurrenten Is de minister-president van de deelstaat Brandenburg dolblij.

Duitsland scheerde afgelopen week met een minimaal verschil langs een recessie. Er wordt wel geïnvesteerd, maar het is te weinig, te laat en niet doortastend genoeg. De urgentie ontbreekt, zegt professor economie Jens Südekom van de universiteit Düsseldorf. Ging het Duitsland de afgelopen jaren te goed? Wordt er in China 15 miljard in digitale technologie gestoken: Duitsland spendeert 500 miljoen. Hetzelfde geldt voor andere digitale services zoals in het betalingsverkeer.

Vernieuwing en verandering. Het gaat niet van harte. Hetzelfde geldt voor de vleesindustrie. In het land van Bratwurst en kilo’s vlees per week gaat de Vegetarische Slager uit Nederland de Burger King beleveren. Het Duitse kabinet zegt zich te buigen over de infrastructuur. Het land is grote met veel witte vlekken op de kaart zonder dekking. Voorlopig is er weinig reden om aan te nemen dat het urgentiegevoel snel zal veranderen.

De Duitse economie en andere Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.