
De laatste jaren voert Berlijn menig vastgoedlijstje aan vanwege de stijgende woonkosten. De rood-rood-groene Berlijnse senaat wil die trend op de huurmarkt een halt toeroepen met een huurplafond voor nieuwe verhuur – van maximaal 6,45 euro per vierkante meter voor oude appartementen die voor 1918 zijn gebouwd, tot 9,80 euro per vierkante meter voor nieuwere gebouwen die vóór 2014 zijn gebouwd. Een op zijn zachtst gezegd hoogst omstreden maatregel.
- Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio
Critici vrezen dat de maatregel averechts werkt. Door allerlei juridische procedures kan de invoering van het plafond op zich laten wachten. Aanleiding voor veel huurbazen om alvast een forse huurverhoging in te voeren.
Een ander punt van kritiek: de maatregel moet gecontroleerd worden en dat levert onherroepelijk bureaucratie op. De stad Berlijn wil hiervoor nu al 200 nieuwe medewerkers aannemen die in de gaten moeten houden of de huurprijzen stiekem niet alsnog stijgen. Dat zal herkenbaar zijn voor mensen die de DDR nog hebben meegemaakt. In de jaren tachtig wachtte de gemiddelde DDR-burger vier tot zes jaar op een nieuwe woning. Toen de Muur viel, waren er nog 800.000 aanvragen in behandeling. Er was geen geld voor modernisering. Een bekende grap van gefrustreerde DDR-burgers luidde: “Het creëren van ruïnes zonder wapens”.
Deskundigen vrezen bovendien dat deze ingreep kan leiden tot een zwarte markt voor gewilde appartementen in binnenstedelijke locaties. Ook door luxe parkeerplaatsen voor personenauto’s zouden verhuurders hun huurverlies kunnen willen compenseren. Het is maar de vraag of woningzoekenden – gezinnen, studenten, immigranten in deze concurrentiestrijd succes kunnen hebben op de huurmarkt.
De Berlijnse huurmarkt en andere Podcasts
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws