Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - So you wanna be a Sozialdemokrat? Hoe de SPD vecht om te overleven - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – So you wanna be a Sozialdemokrat? Hoe de SPD vecht om te overleven

‘So you wanna be a Sozialdemokrat?’ De Duitse sociaaldemocraten maakten er de afgelopen maanden een heuse show van om nieuwe partijleiders te kiezen. Nog twee duo’s zijn over na de afvalrace, de uitslag komt dit weekend.

Welke koppels kunnen de SPD-leden kiezen?

Bijna alle Duitse partijen werken tegenwoordig met een voorzittersduo van een man en een vrouw. De twee koppels die over zijn worden gevormd door Olaf Scholz/Klara Geywitz en Norbert Walter-Borjans/Saskia Esken. Van deze vier namen is eigenlijk alleen Olaf Scholz als oud-burgemeester van Hamburg en huidig minister van Financiën bekend. Hoewel hij zeker niet alle steun heeft, lijkt hij toch favoriet. Tot 29 november konden SPD-leden hun stem uitbrengen.

Een roadshow door heel Duitsland, het gaat toch helemaal niet zo goed met de SPD?

De verkiezing is vooral ook opgezet om te verbloemen dat het helemaal niet lekker loopt, het enorme chagrijn rondom het aftreden van de vorige voorzitter Andrea Nahles was veelzeggend. Net als in Nederland hebben ook de Duitse sociaaldemocraten het erg zwaar. Bij de vorige verkiezingen verloren ze dik, nadat ze zich onvoldoende konden profileren onder het vorige kabinet Merkel. De tegenzin waarmee ze toch weer zijn gaan regeren straalt er vanaf. De verhouding met coalitiepartner CDU is uiterst koel, de regering Merkel krijgt nauwelijks iets gedaan omdat beide partijen elkaar in de houtgreep houden.

Dat klinkt niet best, het wachten is dus op iemand die de coalitie laat klappen?

Dat zou je denken. Maar CDU en SPD staan er nu allebei zo slecht op in de publieke opinie dat het in beider belang is om er toch nog iets van te maken. Men vreest enorme afstraffingen bij de komende verkiezingen. De SPD was ooit de trotse tweede partij van Duitsland, maar is teruggevallen achter de Groenen en gaat zo’n beetje gelijk op met de nationaal-conservatieve AfD. Vooral de gezamenlijke angst voor die laatste partij houdt het huidige kabinet bijeen.

Kan het nieuwe duo voor een frisse wind zorgen?

De SPD-leden die niet op Scholz stemmen, vrezen met hem ‘meer van hetzelfde’. Maar ook het duo Norbert Walter-Borjans/Saskia Esken staat niet voor een radicaal andere koers, maar zal eerder een einde aan de coalitie kunnen maken dan Scholz/Geywitz. Het nieuwe koppel zal er vooral voor moeten zorgen dat de SPD een beetje kan opkrabbelen binnen het moeizame huwelijk met Merkel.

De SPD en andere Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.