Ga naar inhoud

Waarom de Nederlandse industrie Duitsland nodig heeft voor de toekomst van energie

Hoe kunnen de Duitse en Nederlandse industrie in de toekomst klimaatneutraal energie verbruiken? Tijdens de European Industry & Energy Summit 2019 op 10 en 11 december in Amsterdam spreken experts uit heel Europa over onder meer deze kwestie.

Kilmaatverandering en de invloed van de mens hierop, staan dit jaar hoog op de politieke agenda’s in Nederland en Duitsland. Zo sprak het Duitse klimaatkabinet onder leiding van bondskanselier Angela Merkel in augustus met hun Nederlandse ambtsgenoten. Beide landen presenteerden hun klimaatakkoord en spraken tijdens de onderlinge regeringsdialoog in oktober af dat ze op het thema energie nauwer gaan samenwerken. Tijdens de European Industry & Energy Summit 2019 op 10 en 11 december in Amsterdam delen vooraanstaande experts uit de branche hun visie in een Europees perspectief.

De Europese procesindustrie en energiesector zijn namelijk medeverantwoordelijk voor de klimaatverandering. Dat betekent tegelijk ook dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het bieden van oplossingen voor de Energiewende. De European Industry & Energy Summit wil ideeën, technologie, plannen en projecten te stimuleren om deze uitdaging aan te gaan door alle relevante partijen en expertise uit heel Europa samen te brengen. Ook Duitse experts komen naar Amsterdam.

Waterstof als toekomst voor de energie

De summit richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen zoals emissievrije waterstof, chemie, energie-efficiëntie, elektrificatie, koolstofopvang, gebruik en opslag (CCUS), biobased chains en meer. Al deze technologieën kunnen een duurzame toekomst nieuw leven inblazen. Deze thema’s komen ook terug in het intentieakkoord dat minister van Financiën Eric Wiebes samen met zijn Duitse collega Peter Altmaier tijdens de regeringsdialoog afgelopen najaar sloot in Berlijn.

In de intentieverklaring is onder meer afgesproken dat onderzoekers uit Nederland en Duitsland samen de mogelijkheden voor waterstof gaan onderzoeken. Vanuit Nederland is hier onder meer TNO bij betrokken. Beide landen zien waterstof als kans om de Energiewende te laten slagen. Een bekend huidig probleem is dat de opgewekte duurzame energie onvoldoende kan worden opgeslagen en daardoor niet bij de zware industrie terecht komt. Nu wordt onder meer onderzocht hoe waterstof dit probleem kan verhelpen.

European Industry & Energy Summit 2019

De European Industry & Energy Summit 2019 wordt op 10 en 11 december gehouden in De Kromhouthal in Amsterdam. Meer informatie en aanmelden

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: