
De droogte van vorig jaar, maar ook dit jaar heeft er behoorlijk ingehakt. De bomensterfte in Duitsland is ongekend, volgens overheden en experts. Volgens het Duitse landbouwministerie is 180.000 hectare woud afgestorven. Dat is ongeveer 2% van de in totaal 11 miljoen hectare bos in Duitsland. Zo’n 48% van de bossen in Duitsland is particulier bezit. Voor sommigen is het een hobby, voor velen is het hun levensonderhoud. Bijna allen hebben schade. Tegen het einde van het jaar kan de sterfte zijn opgelopen tot 250.000 hectare. Dan nog een moeilijk voor te stellen getal: de omvang van het dode hout is opgelopen tot 70 miljoen kubieke meter dood hout.
- Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio
Waarom gaat het zo slecht met het Duitse bos?
De belangrijkste oorzaken zijn dus de droogte, maar ook problemen die hieruit voortvloeien. Zo worden verzwakte bomen sneller het slachtoffer van ongedierte en schimmels. Ook stormen hebben het bos aangetast. Klöckner was duidelijk: “De klimaatverandering heeft ons veel sneller geraakt dan verwacht. Het was duidelijk dat er nu dringend actie moest worden ondernomen.”]
Wat gaat ze doen?
De minister heeft met de deelstaten afgesproken dat er de komende 4 jaar zeker 800 miljoen euro wordt geïnvesteerd om Duitsland weer te bebossen. Om snel in actie te komen moet het dode hout vlug worden opgeruimd, dat is voor veel kleinere boseigenaren (80-100 hectare) onbetaalbaar. De minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft daarom de hulp van de Bundeswehr aangeboden.
Waar wordt verder nog over gesproken?
Er zitten 200 organisaties aan tafel, en velen willen de problemen op hun eigen manier aanpakken. Een aanpak kan ook per regio sterk verschillen. Men moet dus met experts bespreken welke boomsoorten in welke regio het meeste verschil maken, en hoe de subsidies moeten worden verdeeld.
Het lijkt wel of de regering-Merkel ineens op de groene tour is!
Er is genoeg kritiek. Zo wil de voorzitter van de vereniging van boseigenaren minimaal 2,3 miljard euro hebben voor noodhulp, snel herstel van de schade en maatregelen voor de lange termijn. Ook vindt de woudlobby dat Klöckner zich nu onterecht als bosbeschermster uitgeeft. Het landbouwministerie bemoeide zich voorheen nauwelijks met de toestand van het Duitse bos.
Het Duitse bos en andere Podcasts
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws