Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Dit zijn de 15 Duitse deelstaten die koning Willem-Alexander sinds 2013 bezocht - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Dit zijn de 15 Duitse deelstaten die koning Willem-Alexander sinds 2013 bezocht

Willem-Alexander gaat sinds hij koning is elk jaar op bezoek naar Duitsland. Dit is het overzicht van alle Duitse deelstaten waar hij op handelsmissie ging.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn graag geziene graag geziene gasten in Duitsland. Een maand na de inhuldiging in 2013 bezocht het koningspaar de eerste Duitse deelstaten. Sindsdien zijn ze jaarlijks teruggekeerd om bijna alle uithoeken van het land te bezoeken, met in hun kielzog steevast een grote groep Nederlandse ondernemers voor wie op deze manier veel deuren makkelijker open gingen.

Van Hessen tot en met Brandenburg, dit zijn de Duitse deelstaten die het koningspaar heeft bezocht van 2019, aflopend naar 2013.

Koning bezocht al 15 Duitse deelstaten

2019: Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, en Bremen

Maar liefst twee bezoeken in één jaar:

Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg

De noordoost-Duitse deelstaten krijgen in het voorjaar koninklijk bezoek. De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Ank Bijleveld (Defensie) begeleiden het werkbezoek. Het gaat om scheepsbouwindustrie, landbouw en de creatieve industrie. Bijleveld is aanwezig bij een bijeenkomst over de Duits-Nederlandse samenwerking bij internationale missies in Potsdam.

Het bezoek begint in Schwerin, de hoofdstad van Mecklenburg-Voor-Pommeren. Bij het Leibniz Institut für Ostseeforschung Warnemünde (IOW) ligt de focus op kustbescherming. En in het Kurhaus in Warnemünde is een handelsdiner met de meegereisde ondernemers uit de diverse sectoren. In Rostock wordt de MV Werften bezocht, waar onder meer grote cruiseschepen worden gebouwd. Daarna gaat het in de veldstenen schuur Die Scheune in het dorp Bollewick om de leefbaarheid en toekomst van het platteland. De afgelopen 30 jaar hebben veel Nederlandse boeren zich in deze regio gevestigd. In het Brandenburgse Nauen gaat het bij een akkerbouwbedrijf over bedrijfsopvolging.

In Potsdam gaat de missie de dag erna naar het Wissenschaftspark Albert Einstein waar het koninklijk paar in de historische ‘Groβer Refraktor’ uit 1899 kennismaken met het Duitse GeoForschungsinisititut (GFZ) en het Potsdam Institut für Klimafolgenforschung (PIK). Dan volgt een bezoek aan Studio Babelsberg met de Media Tech Hub Potsdam. Hier bevindt zich een netwerk van bedrijven, instellingen en start-ups gericht op mediatechnologie, virtual reality en digitale technieken. Het programma wordt afgesloten in het beroemde Schloss Sanssouci bij Potsdam.

Bremen

In Bremen en Bremerhaven gaat het in februari om ruimtevaart, windenergie en polair- en marien onderzoek. Dat heeft uiteraard te maken met Airbus Defence & Space Bremen en het Fraunhofer Institut fur Windenergiesysteme (IWES) in Bremerhaven. Verder is er in Bremen aandacht voor de historische banden via de havens.

2018: Saarland en Rijnland-Palts

Ook naar Saarland en Rijnland-Palts gaan diverse bewindslieden mee. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel leidt de economische missie op onder meer het terrein van digitalisering, met als thema veilige en digitale Industrie en Life Sciences & Health (LSH), met de nadruk op ehealth en ouderenzorg. Vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge leidt de LSH-missie. De economische missie sluit aan op het transformatieproces in Rijnland-Palts en Saarland van oude industrie naar een digitale economie.

Het bezoek begint in Mainz waar dat jaar wordt gevierd dat Raiffeisen 200 jaar geleden werd geboren. Zijn coöperatieve gedachte komt nog altijd op veel plekken terug. Dan volgt een boottocht over de Rijn en Moezel waar wordt gesproken met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van havenbedrijven, industrie, binnenvaart en overheid over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen. Daarna is er aandacht voor de digitalisering en andere thema’s binnen de wijnbouw.

In 2018 werd ook de 200ste geboortedag van Karl Marx gevierd in zijn geboortestad Trier. In Saarbrücken wordt gesproken over samenwerking op het terrein van kunstmatige intelligentie, cyber security, smart industry en arbeid 4.0. De volgende dag wordt bij de Völklinger Hütte stilgestaan bij de transformatie van oude naar nieuwe industrie. Het bezoek wordt afgesloten bij de Uniklinikum des Saarlandes (UKS) in Homburg rond het thema ehealth en ouderenzorg.

2017: Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt

Een fors programma wachtte koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun vijfde werkbezoek aan Duitsland. In Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen draait het om watermanagement, fotonica en semiconductors chemie en de reformatie. Het bezoek aan de drie Oost-Duitse deelstaten begint in kasteel de Wartburg omdat het in 2017 precies 500 jaar geleden was dat de reformatie begon met Martin Luther. In Thüringen wordt ook voormalig concentratiekamp Buchenwald, de Alte Synagoge in Erfurt en Weimar bezocht. Er is een speciale HTSM-handelsmissie naar Jena en een tradedinner in Leipzig.

In Leipzig gaat het paar ook langs bij de European Energy Exchange (EEX) en een van de grootste Plattenbau-wijken uit de voormalige DDR. Ook is er aandacht voor startups in de Baumwollspinnerei en de handelsmissie rond Biobased Chemie. Tussendoor bekijkt het koninklijk paar de deur in Wittenberg waar Luther zijn 95 stellingen aanbracht. In Dessau draait het om de architectuur van Bauhaus en watermanagement en het Schloss Oranienbaum dat de naam ontleent aan de Nederlandse koninklijke familie.

2016: Beieren

In de Zuid-Duitse deelstaat ligt de focus op de sectoren high tech – medische technologie en e-health, smart industry en urbane mobiliteit – en agrifood en logistiek. Het koningspaar bracht hiervoor eerst een bezoek aan de BMW-fabriek in München. Op de beroemde Viktualienmarkt openden ze het Nederlands-Beiers Paviljoen met aandacht voor de agrifood- en tuinbouwsector uit beide landen. In Erlangen en Neurenberg draaide het bij Siemens Healthcare en Medical Valley om medische technologie en ehealth. Daarna werd er ook over logistiek gesproken.

2015: Hamburg en Sleeswijk-Holstein

De focus ligt dit jaar op de sectoren energie en life sciences en health. Ook is er aandacht voor de creatieve industrie, de maritieme sector en de biologische landbouw. Het werkbezoek begint in Lübeck bij Dräger Medical. In Trenthorst draait het daarna om biologische landbouw, tuinbouw en voedselproductie. De dag erna begint in Hamburg met een trilateraal netwerkevenement windenergie op zee tussen Nederland, Denemarken en Duitsland. De creatieve industrie krijgt aandacht via een bezoek aan de Joop van den Ende Academy in de hanzestad.

2014: Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Het jaar daarop zijn de grote buurdeelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen aan de beurt. Centraal staan de thema’s duurzame energie, de creatieve industrie, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs. Het paar begint de handelsmissie in het Noord-Duitse Oldenburg en Leer, allebei niet ver van de Nederlandse grens. In Werlte wordt een power-to-gas proefinstallatie van Audi bekeken. De dag erna volgt Münster met het Zentrum für Niederlande-Studien aan de Universiteit van Münster, ondergebracht in het Haus der Niederlande. Dit instituut bestond in 2014 25 jaar. Daarna werden Dortmund, Essen en Kleef aangedaan.

2013: Hessen en Baden-Württemberg

Hoewel het koningspaar eerst afreisde naar Berlijn om kennis te maken met bondskanselier Angela Merkel en de toenmalige president Joachim Gauck, geldt dit niet als een echt werkbezoek aan de Duitse hoofdstad. Het werkbezoek begint pas in Hessen en Baden-Württemberg. Het doel is om hier aandacht te vragen voor wat Nederland in huis heeft op het gebied van industriële innovatie.  Met name de sectoren hightech systems en materialen (HTSM), life sciences & health, energie, creatieve industrie en tuinbouw en agrofood staan centraal.

Ze bezoeken onder meer Wiesbaden, de fabriek van Opel in Rüsselheim en Diehl Aerosystems in Frankfurt am Main. In Stuttgart krijgt het paar onder meer een rondleiding in het Mercedes Benz Museum.

Voor 2013

De toenmalige koningin Beatrix brengt een officieel staatsbezoek aan Noordrijn-Westfalen, Berlijn en Brandenburg.

Dit is het eerste artikel uit de serie koninklijke werkbezoeken. De komende tijd zoomen we met regelmaat in op een handelsmissie.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: