Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Podcast - Hoeveel gaat het verbod op plastic tasjes in Duitsland bijdragen aan een beter milieu? - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Podcast – Hoeveel gaat het verbod op plastic tasjes in Duitsland bijdragen aan een beter milieu?

Dunne plastic tasjes wordt in Duitsland per wet verboden. Symboolpolitiek of kunnen we er in ons land nog wat van leren?

Dunne plastic tasjes zijn het grootste probleem voor de vervuiling van de wereldzeeën. Dat is althans de overtuiging van de Duitse regering. Die bereidt een verbod voor waarmee het eenmalige gebruik van het plastic voorkomen wordt. Omdat – zoals u weet – die plastic rommel niet vanzelf verdwijnt, maar inmiddels in 94% van de magen van Noordzee-vogels zit.

Derk, plastic tasjes eenmalig gebruiken: neem jij ze aan?

Om eerlijk te zijn, vaak nog wel. Bijvoorbeeld wanneer je snel iets haalt bij een afhaalrestaurant of de avondwinkel, de Späti, dan zit er al snel zo’n tasje omheen. Als ze niets anders aanbieden en je hebt zelf geen tasje bij je, dan gaat het al snel niet anders.

Waarom nu een verbod? Want hebben Duitse supermarkten bijvoorbeeld niet al heel lang zelf de dunne plastic tasjes uit de winkels gehaald?

Misschien is het een beetje symboolpolitiek, want dit soort plastic komt natuurlijk op veel meer plekken terecht. Tegelijkertijd waait op dit moment een groene wind door het kabinet. Dus men wil ook laten zien dat er gehandeld wordt. En je moet ergens beginnen.

Hoe staat het in Duitsland in vergelijking met Nederland met milieumaatregelen?

Ooit nam Duitsland het statiegeldsysteem over van Nederland, maar de Duitsers hebben het wel veel uitgebreider ingevoerd. Bijvoorbeeld: in Duitsland heb je 25 eurocent statiegeld per colablikje. Maar ook afval wordt veel bewuster gescheiden. Dat laatste is wel cruciaal. Want veel plastic op straat wordt dus uiteindelijk afgescheept naar andere landen waar het niet wordt verbrand om kosten te besparen, maar op de berg terecht komt. Dat is dus wel weg, maar niet milieuvriendelijk verwerkt. Zo helpt het uiteindelijk weinig.

Dit is heel erg gericht op consumenten. Hoe staat het met B2B?

Dat gaat veel minder hard. De industriebelangen wegen heel zwaar in Duitsland. Wat daar wordt uitgestoten staat niet in verhouding, maar vanuit bewustzijn van consumenten kunnen zij ook bewegen. Je kunt je dus als bedrijf wel onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

Wat mogen we van de Duitse regering nog meer verwachten?

Er gaan nu stemmen op voor een CO2-taks op alle nieuwe maatregelen, een hogere vliegbelasting voor binnenlandse vluchten, ook moet duurzaamheid in de grondwet komen. Dit soort voorstellen komen van de beoogd opvolgster van Angela Merkel, die ziet dat de Groenen het goed doen in de peilingen.

Wat gaat er dus nu voor de dunne plastic tasjes in de plaats komen?

Boodschappentassen van dikker plastic, zodat je ze vaker kunt gebruiken. Papieren varianten en de populaire juten tas zie je natuurlijk ook. Eigenlijk is die Jute-beutel niet per se heel erg duurzaam. Het verschil wordt pas gemaakt als je hem meer dan 130 keer gebruikt, en dat blijkt in de praktijk vaak niet te lukken.

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.