Ga naar inhoud

Hoe Twente de Duitse topregio voor medische technologie naar Oost-Nederland haalt

Baden-Württemberg is wereldwijd toonaangevend in de medische technologie. Deze maand komt het Zuid-Duitse event Medical Devices Meetings naar Twente om beide regio's op het gebied van medtech dichter bij elkaar te brengen.
Twente

De Medical Devices Meetings vinden dit jaar niet in Stuttgart plaats, maar in Hengelo en Enschede. Het jaarlijkse congres en matchmaking event voor ondernemers uit de medisch technische sector komt daarmee voor het eerst op 18 en 19 september naar Twente. De organisatie is in handen van onder meer directeur Freerk Faber van het WTC Twente, ondersteund door het economisch stimuleringsprogramma GO4EXPORT van de provincies Overijssel en Gelderland. De Duitse beursorganisatie Advanced Business Events opereert daarmee voor het eerst op Nederlandse bodem.

Freerk Faber van WTC Twente legt uit waarom het bijzonder is dat dit event naar Nederland.

Topregio Baden-Württemberg komt naar Twente

Waarom komt een Zuid-Duits event naar Twente?

Vanuit WTC Twente en GO4EXPORT gaan we nu al jaren met een flinke delegatie naar de Medical Devices Meetings in Stuttgart. Elk jaar groeide onze groep en op een gegeven moment kregen we ook een echt Holland Paviljoen. Hierdoor raakte men in Baden-Württemberg steeds nieuwsgieriger naar wat er in Twente gebeurt op medtech-gebied. Toen we het idee opperden om de beurs dit jaar te verplaatsen naar Twente, reageerde men enthousiast. Toen is de knoop heel snel doorgehakt in overleg met de organiserende clusters BioPro, Medical Mountains en beursorganisatie ABE.

Wat maakt het event zo interessant voor Twente?

Duitse beurzen zijn vaak enorm groot, denk aan de Hannover Messe of de Medica. Dan verlies je in al die enorme hallen snel het overzicht. Het mooie van dit formaat is dat het heel compact is, je hoeft niet over de hoofden van de mensen te lopen. En de mensen die je spreekt zijn direct heel relevant. Normaal gesproken moeten wij voor internationaal ondernemen de grens over, nu draaien we dat een keertje om.

Interesse in Twentse aanpak

Hoe ziet het event er zelf uit?

Het is een mix van een congres met interessante voordrachten, tot aan een heel uitgekiend matchmakingprogramma waar je hele intensieve één-op-ééngesprekken voert. Dat maakt het een hele persoonlijke beurs. Dit jaar is Siemens Healtineers een van de keynotesprekers.

Baden-Württemberg geldt voor velen als de topregio voor medische technologie, wat beweegt hen om naar Twente te komen?

Men is toch nieuwsgierig geraakt naar hoe we het hier aanpakken. Vooral de goede samenwerking binnen de ’triple helix’, de korte lijntjes tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, is voor hen interessant. En die bedrijven in onze regio kan je opdelen in een aantal grote koplopers zoals Demcon en Micronit. Zij worden weer aangevuld door kleinere mkb’ers en spinoff-bedrijfjes die zijn ontstaan via de TU Twente. Denk aan startups als Sigmascreening en Machnet. Ook de manier waarop het Techmed Centre werkt, is internationaal erg uniek. Dus voor Zuid-Duitse partijen is dit een goede kans om ons ecosysteem te leren kennen.

Goede contacten in Zuid-Duitsland

Waarom zouden Nederlandse ondernemers dit event niet mogen missen?

De mkb’ers die zich aanmelden zijn vaak directe of indirecte toeleveranciers voor de grote OEM’ers zoals Siemens of Medtronic in de medische technologie. Alle deelnemers zijn dagelijks bezig met de vraag hoe ze met technologie de gezondheidszorg kunnen innoveren. Van hardware tot software. Tijdens het event tref je mogelijke partners voor bijvoorbeeld productontwikkeling of productie, of klanten. Omdat Baden-Württemberg zo’n vooraanstaande positie in deze sector heeft, is dit een uitgelezen kans om heel efficiënt veel interessante mensen te spreken. We verwelkomen deelnemers uit zeker 10 landen, het is dus breder dan enkel Nederland en Duitsland.

Via Twente kan je dus de Duitse markt op?

Kleinere bedrijven komen hier in gesprek met partijen waar je normaal gesproken niet zo snel aan tafel komt. We geven je tegelijk tips over hoe je dat het beste kunt aanpakken, zeker wanneer je voor het eerst zakendoet in een andere taal en cultuur is dat handig.

Hoe bouwen jullie voort op dit evenement?

We bouwen binnen het WTC Twente aan een medtechcluster, zodat we samen sterker staan als we bijvoorbeeld de Duitse of Franse markt op willen. We kunnen gezamenlijk aan de buitenwacht beter laten zien wat we in huis hebben. Dat doen we al tijdens dit event door de Medical Technology Guide Twente te presenteren. Een goed overzicht van wat er hier allemaal gebeurt. En als je die gids doorbladert, dan zie: er gebeurt echt al heel veel. En daar kunnen we de komende jaren nog veel meer uit halen.

Medical Devices Meetings Twente

De Medical Devices Meetings Twente is een specialistisch forum met de focus op de toeleveringsketen voor medische hulpmiddelen. Er worden ruim 100 deelnemers uit 10 landen . Het event vindt plaats in Enschede en Hengelo op 18 en 19 september. Meer informatie en aanmelden.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.