Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
In tijden van Brexit zoekt Duitse industrie steeds nadrukkelijker de samenwerking met Nederland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

In tijden van Brexit zoekt Duitse industrie steeds nadrukkelijker de samenwerking met Nederland

De industrie in het noorden van Westfalen doet nog te weinig zaken met buurland Nederland. Tijdens de Industriedag Duitsland op 25 september in Hengelo vertelt Sebastian van Deel van de IHK Nord Westfalen waarom daar snel verandering in moet komen en hoe hij dat van plan is.

VNO-NCW Midden en WTC Twente organiseren op 25 september de derde Industriedag Duitsland van GO4EXPORT. Zowel in Nederland als in Duitsland groeit het besef dat samenwerking tussen buurlanden belangrijker is dan ooit, omdat de politieke en economische situatie in de wereld snel kan veranderen. Een van de sprekers is Sebastian van Deel van IHK Nord Westfalen. Hij legt uit waarom zijn regio nog nauwer moet samenwerken met de Nederlandse economie en hoe dit mogelijk is.

Met 7.000 vierkante kilometer hoort de IHK Nord Westfalen bij de qua oppervlakte grootste handelskamers van Duitsland. Van Ibbenbüren via Münsterland tot aan Gelsenkirchen, de regio deelt een grens van 108 kilometer met Nederland, vertelt Van Deel die naar eigen zeggen ondanks zijn Nederlands klinkende achternaam nog geen directe Nederlandse voorouders heeft kunnen identificeren. Hij wil echter de banden tussen bedrijven in Noord-Westfalen en de Nederlandse economie versterken.

Nord Westfalen sterk in de breedte

Voordat hij uitlegt waarom hij dit graag wil, vertelt hij iets meer over de regio zelf. “We hebben veel machinebouwers, we zijn sterk in oppervlaktetechniek maar ook chemie en logistiek.” Export is erg belangrijk, zegt hij. “Ondanks de afzwakkende economie elders in Duitsland groeien wij toch.” Ook is Nord-Westfalen niet zo conjunctuurgevoelig als andere regio’s in Duitsland. “Omdat we een zeer brede en gezonde Mittelstand in onze regio hebben.”

Het ondernemingsklimaat is gunstig voor Nederlanders die een Duitse vestiging willen openen in deze regio, zegt Van Deel. “Gelsenkirchen, bijvoorbeeld, heeft het beste breedbandnetwerk in Noordrijn-Westfalen. De lokale overheden daar staan open voor nieuwe projecten en huisvesting is nog steeds betaalbaar. Hier zijn bedrijven direct aangesloten aan het Ruhrgebied met zijn 8 miljoen inwoners en zijn uitstekende transportinfrastructuur.”

Systematisch samenwerken met Nederland

Van Deel is de Business Unit Manager voor Digitalisering, Industrie en Internationalisering bij het IHK Nord Westfalen. Een van zijn taken is het bevorderen van de economische samenwerking met Nederland. Hiervoor werkt hij nauw samen met de regio Münster en de regionale bedrijfsontwikkelingsbureaus. Van Deel staat in nauw contact met HTSM-ambassadeur Hans Brouwers van het internationaliseringsprogramma GO4EXPORT.

Hij wil de Industriedag Duitsland in Hengelo gebruiken om lopende projecten en geplande initiatieven van Duits-Nederlandse samenwerking te presenteren. “In het komende jaar organiseren wij een focusjaar op Nederland en nodigen wij Nederlandse bedrijven uit op onze evenementen om de grensoverschrijdende netwerkvorming te versterken en nieuwe zakelijke relaties op te bouwen met bedrijven in onze gezamenlijke regio. Dit doen we samen met de andere spelers in de regio”, kondigt Van Deel aan.

De eerste grensoverschrijdende projecten zijn al gestart om startende ondernemingen met elkaar in contact te brengen. Van Deel: “Maar veel staat nog in de kinderschoenen. Een gestructureerde economische roadmap voor het komende jaar, die samen met onze Nederlandse partners wordt opgesteld, is nog in ontwikkeling. In de toekomst zal de samenwerking veel vanzelfsprekender en systematischer worden. Een goed plan is nodig om dit te bereiken.”

Buurregio’s hebben samen grote potentie

“Naast de uitwisseling van producten en arbeidsmiddelen moeten we nog dichter bij een uitwisseling in technologie en wetenschap komen. De universiteiten doen het goed, maar er is meer.” Vooral nu de wereldwijde handelsconflicten toenemen en Brexit in aantocht is, zegt hij dat er een groeiende behoefte is aan betere technologietransfer. “Dit is omdat we directe buren zijn, maar ook omdat we veel gemeen hebben op cultureel gebied. Tegelijk moet je ook niet over onze verschillen heenstappen.”

De structurele aanpak van de Duitsers en de Nederlanders om te experimenteren past goed bij elkaar. “We vullen elkaar goed aan en kunnen juist in de samenwerking elkaar leren meer internationaal te denken.” Want daar ontbreekt het in Duitsland nog te vaak aan, merkt hij. “Logisch, Duitsland heeft zo’n grote binnenlandse markt, dat veel ondernemers nooit gedwongen werden om daar goed over te hoeven nadenken. Als Nederlander is er de noodzaak veel sneller om over de grens te kijken en maken gebruik van de mogelijkheden die de Europese interne markt biedt. Als je ziet wat er in de wereldeconomie gebeurt, dan moeten we als naburige of gemeenschappelijke regio op zoek naar meer samenwerking. Ons gemeenschappelijk potentieel is enorm.”

Industriedag Duitsland in Hengelo

Na de Industriedag Duitsland in Hengelo, ziet Van Deel in het IT Strategie Kongress komend voorjaar in Münster een goede gelegenheid voor Nederlanders om goede contacten op te doen. Tijdens de eerste editie van vorig jaar met ongeveer 400 deelnemers spraken de Duitsland-chefs van Microsoft en Amazon Web Services. De exacte datum voor 2020 is nog niet bekend, maar een uitgebreidere deelname van Nederlandse ondernemers wordt nu al besproken. Van Deel: “We moeten onszelf meer zien als een gemeenschappelijke internationale regio”.

De Industriedag Duitsland op 25 september wordt voor de derde keer georganiseerd door VNO-NCW Midden en WTC Twente vanuit GO4EXPORT. Het thema is de Europese en wereldwijde handelspolitiek in relatie tot de samenwerking met Duitsland. De Industriedag Duitsland begint om 15:00 uur in het Metropool, Hengelo.

Sprekers zijn Luisa Santos, Hans de Boer en Sebastian van Deel. Thema’s zijn de samenwerking Duitsland-Nederland, de Nederlands-Duitse actie-agenda, de Brexit-effecten en de handelspolitiek tussen China & VS en de gevolgen voor Nederlandse en Duitse bedrijven.

Meer informatie en aanmelden

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.