Ga naar inhoud

Hoe Oost-Nederland de zakelijke banden aanhaalt met Noordrijn-Westfalen

Innovatieve bedrijven uit Nederland zoeken nadrukkelijk de samenwerking met Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Journalisten maakten een inspiratiereis door de buurprovincies. “Samen kunnen we wereldkampioen worden.”

De binnenstad van Enschede kan op een – voor Nederlanders – willekeurige doordeweekse dag ineens vollopen met winkelend publiek. Dan weet je: het is een Duitse feestdag. Duitsers weten Oost-Nederland behoorlijk goed te vinden, maar op zakelijk gebied is er nog een hoop te winnen.

Ook de provincies Overijssel en Gelderland zien deze potentie, zij lanceerden het exportprogramma GO4EXPORT dat als verbinder fungeert tussen bedrijven, wetenschappelijke instellingen, netwerken en overheden in beide landen. Om de regio eens op een andere manier te kennen stelde Hans Brouwers van OostNL het educatieve kennismakingsprogramma ‘Im Westen viel Neues’ samen waarin de Duitse pers de kans krijgt om Nederland op een unieke wijze te ontdekken.

Sterke band met Enschede

Het gezelschap wordt ontvangen in het gloednieuwe en futuristisch aanvoelende Gallery-gebouw van de Universiteit Twente. Deze ondernemende universiteit met speelt op de eerste dag de hoofdrol. “De UT probeert op een paar onderdelen tot de wereldtop te behoren, dit zijn vooral zaken als toegepaste exacte wetenschappen, ICT-platformen, AI, technische geneeskunde en nanotechnologie,” vertelt persvoorlichter Hinke Mulder tijdens de introductie. In Twente is de Nederduitse samenwerking al in een vergevorderd stadium. Zo is er een sterke band met de WWU van Münster en komt zo’n 15% van de ongeveer 10.000 UT-studenten uit Duitsland.

Wat de UT verder zo bijzonder maakt, is de samenwerking met het bedrijfsleven. Dit gebeurt in het zogenaamde Kennispark, waar onder meer een bedrijventerrein en de Universiteitscampus deel van uitmaken. Enschede moet ervoor zorgen dat de wisselwerking tussen expertise van innovatieve bedrijven en talentvolle studenten beter tot bloei komt. En als kers op de taart is de Technical Medical Centre er gevestigd; een hypermodern onderzoekscentrum dat is uitgerust zoals preklinische bedden en gesimuleerde omgevingen van woningen en ziekenhuizen. En dit werpt zijn vruchten af; ongeveer de helft van de spin-off-bedrijven van de UT houdt zich bezig met gezondheidszorg.

Internetgiganten ontstaan in Oost-Nederland

De universiteit staat bekend om zijn vele start-ups en spin-offs die in samenwerking met het bedrijfsleven gerealiseerd worden. Internetgiganten als Booking.com en Thuisbezorgd zagen hier het levenslicht. High-tech ontwikkelaar DEMCON is gevestigd op een steenworp afstand van waar het allemaal in 1993 begon. Hun technische hoogstandjes bedoeld voor specifieke doeleinden mogen absoluut geen fout maken. De Koninklijke Nederlandse Munt vertrouwde op hun expertise toen zij een volautomatische muntentelmachine nodig had die werkt met een zelflerend vision-algoritme.

Terug op de Campus krijgt Jaap Beernink van innovatiecentrum NovelT het woord, een van de drijvende krachten achter de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Net als in het voetbal, wordt er op de UT actief naar ondernemend talent gescout. Dat NovelT een kweekvijver tot bloei laten komen bewijzen start-ups zoals 20Face, gespecialiseerd in virtuele gezichtsherkenning met een opt-in mogelijkheid voor gebruikers en 4Silence die geluidshinder van wegen verminderen zonder metershoge geluidswerende muren en zelfs al een contract van Deutsche Bahn ondertekenden.

Het avondprogramma staat in het teken van de pitches van Fraunhofer, IJssel en Boost. ”Onze fieldlabs moeten wetenschap en producerende ondernemer met elkaar in verbinding brengen,” legt Jan Oostenbrink uit. Dr. Biba Visnjicky van het gerenommeerde onderzoeksinstituut Fraunhofer Project Center in Enschede denkt groot. ”Europese landen moeten meer samenwerken om niet achterop te raken met innovaties in de Verenigde Staten en China. Hoewel het haalbaar is, moet hiervoor wel onze gedecentraliseerde mindset veranderen.

Rien Slingerland van IJssel schetst een logistieke toekomstvisie. “Met nieuwe productiemethoden kan een Auping-bed in een minuut slaapklaar gemaakt worden in een high-tech fabriek.”

  • Dit is deel 1 van een driedelige serie over dit Duitse bezoek aan Oost-Nederland. Deel 2 volgt volgende week. Lees alvast het hele verhaal in het Duits op NiederlandeNachrichten.de

Tekst: Arjan Paans en Jelmer Visser

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoInternationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.