Ga naar inhoud

Wat je als Nederlander over het Duitse ouderschapsverlof moet weten

In Duitsland hebben ouders na de geboorte van hun kind recht op maximaal 3 jaar onbetaald ouderschapsverlof. Daarmee is meteen duidelijk dat de Duitse regels anders zijn dan Nederlanders gewend zijn. Op deze punten moet je als werknemer of werkgever op letten.
Ouderschapsverlof

Of je nu werkgever of werknemer bent in Duitsland, voor veel Nederlanders zijn de Duitse regels rondom het ouderschapsverlof (Elternzeit) wel even wennen. Ouderschapsverlof in Duitsland is een onbetaald verlof om voor een nieuw geboren kind te zorgen. Het grootste verschil met Nederland is dat dit verlof kan oplopen tot maximaal drie jaar. Zowel de vader als de moeder hebben hier recht op.

Rechtsanwältin (advocaat in Duitsland) en Fachanwältin für Arbeitsrecht (gespecialiseerd in Duits arbeidsrecht) Anja Romijnders van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef en adviseert regelmatig werkgevers en werknemers rondom dit thema. Werkgevers en werknemers die hiermee te maken krijgen, moeten zich goed voorbereiden, zegt ze. “Het kan per situatie verschillen.”

Recht op maximaal 3 jaar onbetaald ouderschapsverlof

Het ouderschapsverlof gaat pas in na de 8 weken ‘moederschapsbescherming’ die moeders na de bevalling sowieso krijgen. Voor vaders kan het verlof al wel vanaf de geboortedag beginnen. “Dit betekent dat moeders in principe recht hebben op een onbetaald verlof tot en met de derde verjaardag van het kind.” Ouders mogen zelf bepalen of ze van deze hele periode gebruik maken, zegt ze. “Ook kunnen ouders ervoor kiezen om korter verlof op te nemen, of een bepaalde periode minder uren te werken.”

Het is voor ouders mogelijk om het verlof op te delen in meerdere periodes. Tussen het 3e en 8ste levensjaar van het kind mogen ouders het verlof dat hiervoor nog niet is opgebruikt, reserveren voor Elternzeit. “Bij kinderen tussen 0 en 3 jaar, moeten ouders uiterlijk 7 weken bij de werkgever schriftelijk melden dat zij een verlof willen aanvragen. Bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar moet dit uiterlijk 13 weken van te voren.”

Verlof opsplitsen of alles in één keer gebruiken

De Duitse wet bepaalt dat elke ouder zijn of haar ouderschapsverlof in maximaal drie perioden kan verdelen, vertelt Romijnders. “Wanneer je het nog verder wilt opsplitsen, heb je toestemming van je werkgever nodig.” De werkgever kan een derde verlofperiode overigens weigeren bij kinderen die ouder zijn dan drie jaar. “Daar zijn wel geldige operationele redenen voor nodig.”

Ouders kunnen hun onbetaald verlof ook eerder beëindigen of verlengen, zegt de advocaat. “De werkgever moet hier dan wel mee instemmen.”

Elterngeld en Kindergeld

Voor werkgevers is het interessant om te weten dat ouders met verlof recht hebben op minder vakantiedagen, vertelt ze. “Over een verlofjaar kan de aanspraak van de werknemer met een twaalfde worden verminderd voor elke volledige kalendermaand. Dit geldt overigens niet voor werknemers die in deeltijd werken tijdens de Elternzeit.”

Nederlandse ouders die in Duitsland wonen, hebben onder bepaalde omstandigheden ook recht op ‘Elterngeld‘, een ouderschapstoelage die wordt betaald door de Duitse staat, vertelt Romijnders. “Er zijn wel veel uitzonderingen en het hangt echt af van het individuele geval waar je uiteindelijk recht op hebt.”

Wanneer een Nederlandse moeder met haar kind in Duitsland woont en daar ook werkt, dan heeft ze er sowieso recht op. “Informeer vooraf goed welke situatie voor jou geldt en waar je dit kunt aanvragen. De aanvraag zelf kan je na de geboorte indienen.”

Ook de kinderbijslag (Kindergeld) is in Duitsland met 202 euro per maand aanzienlijk hoger dan dan in Nederland, zegt de advocaat. “Dit kan je aanvragen bij de Familienkasse in Saarbrücken.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoSTRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´