Ga naar inhoud

Duitse topondernemers zoeken inspiratie in Nederland voor Industrie 4.0

Duitse topbedrijven komen naar het Cross-Border Event Digital Industry op 26 september in Eindhoven. Alexandra Sierra van de Duits Nederlandse Handelskamer (DNHK) vertelt waarom dit een uitgelezen kans is om innovatie uit Nederland te tonen aan de Duitse industrie.
Industrie 4.0

Hoe blijft de Europese industrie meedoen in een steeds meer datagestuurde en gobaliserende wereldeconomie? Duitse ondernemers gaan op inspiratiereis naar Nederland, en bezoeken onder meer het Cross-Border Event Digital Industry op 26 september in Eindhoven. Centraal staan de thema’s digitalisering van de industrie (Industrie 4.0), Smart Factory und Cyber Security.

Zowel in Nederland als Duitsland leven grote toekomstvragen over hoe de digitalisering van de industrie eruit gaat zien. Tijdens het koninklijk bezoek aan Rijnland-Palts en Saarland bleek dat er over en weer bijzonder veel belangstelling bestaat om nauwer samen te werken.

Het enthousiasme dat ontstond tijdens het koningsbezoek in oktober 2018, was directe aanleiding om het tegenbezoek te organiseren, zegt manager exportadvies Alexandra Sierra van de DNHK. “Zeker omdat we zien dat er ontzettend veel kansen voor beide landen liggen.”

Tegenbezoek na koninklijke handelsreis

Het grootste probleem is nu dat men elkaar vaak nog onvoldoende kent, vertelt Sierra. “Duitsland heeft veel buurlanden. En zeker in Zuid-Duitsland is men eerder geneigd om samen te werken met Italië of Oostenrijk. Logisch, want dat ligt dichterbij. Daarom zijn dit soort bezoeken erg belangrijk.”

De organisatie van het tegenbezoek is in handen van het Duitse ministerie van Economische Zaken samen met platform Smart Industry, uitgevoerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer: de Wirtschaftsreise Digitalisierung in der Industrie van 24-26 september. “Dit valt samen met het Cross-Border Event Digital Industry in Eindhoven waar Nederlandse ondernemers heel laagdrempelig erg waardevolle contacten kunnen opdoen om concrete samenwerkingen op te zetten.”

Nederlandse ondernemers ontmoeten Duitse delegatie

De Duitse delegatie krijgt eerst bij de DNHK een uitgebreide introductie van de Nederlandse markt en wat er aansluit bij Industrie 4.0. Op 25 september volgen bedrijfsbezoeken in de regio Den Haag, zoals bij Technology Park Ypenburg, een Europese hub voor Smart Industry met een focus op hightechmaterialen en het innovatiecentrum voor cyber security The Hague Security Delta.

In de loop van de dag verterkt de groep Duitse ondernemers naar de Brainport Industries Campus (BIC) bij Eindhoven. De derde dag staat in het teken van het Cross-Border Event Digital Industry op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Aan het begin van het event bezoeken zowel de Duitse delegatie als de Nederlandse ondernemers fieldlabs en het Cyber Weerbaarheids Centrum.

Dit bilaterale vakcongres is een goede gelegenheid voor Nederlandse ondernemers om met de Duitse bedrijven te praten over samenwerking. Zo spreekt prof. Dr. Dr. h. c. Michael Backes, Gründungsdirektor en CEO van het CISPA Helmholtz Center for Information Security. Hij ontving afgelopen jaar de Nederlandse delegatie met het koningspaar. “Hij vertelt onder meer over hoe beide landen beter kunnen samenwerken in het vormgeven van de digitale industrie.”

Een van de resultaten van dit bezoek was het tijdens de Hannover Messe presenteren van het Duits-Nederlandse Actieplan 2019-2022 om deze samenwerking concreet te maken. Op het congres wordt gesproken over de uitvoering van dit actieplan.

Productiviteit groeit onvoldoende ondanks Industrie 4.0

Ook Peter van Harten is als ambassadeur Smart Industry een van de sprekers in Eindhoven. “Een grote zorg binnen de Europese industrie is de vraag waarom onze productiviteit ondanks de digitalisering niet harder groeit. Dit is een serieus probleem als we op de wereldmarkt willen blijven meetellen met China en de Verenigde Staten.”

Samen met experts uit onder meer Baden-Württemberg werkt hij aan dit vraagstuk. “We hebben begin juli al een bezoek gebracht aan Stuttgart en hebben hen vervolgens ook uitgenodigd om naar Eindhoven te komen.”

Andere sprekers in Eindhoven zijn Günter Gülker (directeur DNHK) en Brainport Industries-directeur John Blankendaal. Verder zijn er workshops onder leiding van prof. dr. Detlef Zühlke van SmartFactory Kaiserslautern en Saskia Noorderwier, adjunct-directeur van The Hague Security Delta.

Duitsland en Nederland kunnen beter samenwerken in digitalisering

De Duitse productie en Nederlandse innovatie kunnen elkaar namelijk goed aanvullen, zegt Sierra. “Op een aantal punten is Nederland in de digitalisering verder dan de Duitse industrie, voorbeelden hiervan zijn tijdens de delegatiereis te zien. Wanneer Duitse bedrijven de juiste Nederlandse partners vinden, dan kunnen zij een aantal ontwikkelingen aanmerkelijk versnellen.” Aan de andere kant zijn ook Nederlandse ondernemers geholpen met Duitse partners, merkt ze. “De Duitse machinebouw is wereldberoemd en kan ook veel goeds voor Nederlandse bedrijven betekenen.”

De economische reis en het vakcongres moeten er aan bijdragen dat de Duitse industrie beter weet wat ze aan Nederland hebben, zegt Sierra van de DNHK. “Nederland moet goed laten zien wat het in huis heeft en meer contacten leggen met bedrijven uit Duitsland. Dan kan er nog veel meer op gang komen.”

Aanmelden Cross-Border Event Digital Industry

Het evenement op 26 september wordt door de Duits-Nederlandse Handelskamer georganiseerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken in Duitsland en in samenwerking met diverse partners waaronder Platform smart industry, Bitkom, HSD en Brainport Industrie.

Meer informatie over het programma en aanmelden

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDe DNHK is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.